Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Bölcskei Gusztáv: pünkösd a kijózanító beszéd ideje

Ma és holnap ünneplik a pünkösdöt a keresztény egyházak a húsvéti időszak lezárásaként. A keresztények pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek.
Pálinkás József: példát kell venni nyelvi és felekezeti türelemről

Példát kell venni nyelvi és felekezeti türelemről - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke pünkösdvasárnap Budapesten a Deák téri evangélikus egyházközség ünnepi közgyűlésen, amelyen a templom felszentelésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg.

Az MTA elnöke szólt arról, hogy 1842-ben a Deák téri evangélikus gyülekezetnek ötszáz német, kétszáz szlovák és száz magyar tagja volt, az itt szolgálatot teljesítő Székács József pedig a nyelvi türelem gyakorlásának és az anyanyelv használatának egyik példaadó szorgalmazója volt.

Gáncs Péter pünkösdvasárnapi igehirdetése a 200 éves Deák téri evangélikus templomban, Budapesten. Fotó: MTI/Beliczay László

Bölcskei Gusztáv: pünkösd a kijózanító beszéd ideje

Isten azt üzeni, hogy mindennek következménye és súlya van; rá kell döbbenni, hogy nincs semmi, amit következmény nélkül lehet ígérni, tenni vagy elmulasztani - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök a debreceni Nagytemplomban tartott pünkösdvasárnapi istentiszteleten.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott: pünkösd a tiszta, kijózanító beszéd ideje. Az emberi józanság legnagyobb barátja a szentlélek. Ez bekapcsolja a látást, amivel a jót jónak, a rosszat pedig rossznak látjuk - hangoztatta.

Bölcskei Gusztáv pünkösdi istentisztelete a debreceni Nagytemplomban. Fotó: Oláh Tibor (galéria)

"Nem attól nyög ez az ország, hogy éveken, talán évtizedeken át úgy éltünk, és olyan döntések születtek rólunk és az utódainkról, mintha ezeknek nem lenne következményük?" - tette fel a kérdést a püspök, majd leszögezte: ma is tiszta, igaz beszédre van szükség.

Pünkösd volt a legelső pillanat, amikor az egyház kilépett a templom falai közül, és megjelent a világban, hogy hirdesse Isten igéit. A világ nyomorúságát ugyanis nem lehet a templom falain kívül hagyni - tette hozzá.

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Hányszor akarták bizonygatni nekünk - folytatta -, hogy "nincs helyünk a templom falain kívül". Szavai szerint azonban az egyház az utcán, a világ zűrzavarában születik, és szemben a mennyek országának "harmonikus hangulatú" istentiszteleteivel, "nekünk a zűrzavar, a gonoszság és a bűn világában kell istentiszteletet tartani".

Igehirdetésében a püspök felhívta a figyelmet arra, hogy lehet sopánkodni azon, miért nem járnak többen templomba, hogy miért nincs nagyobb hatása az egyháznak erkölcsi kérdésekben, de szerinte a hibát nem másokban kell keresni.

Az igehirdetés végén Bölcskei Gusztáv Isten áldását kérte a templomot csaknem teljesen megtöltő hívekre.

Erdő Péter: bátran valljuk meg a hitünket

Szentlélek eljövetele a bérmálás szentségében tisztító változást hoz az életünkben, "képessé tesz arra, hogy bátran valljuk meg a hitünket, és bátran kövessük is Krisztus tanítását" - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pünkösdvasárnapi misén Esztergomban.

A bazilikában esztergomi és a főegyházmegyéből érkező fiatalok és felnőttek részesültek a bérmálás szentségében.

Erdő Péter pünkösdi miséje Esztergomban. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

"A legnagyobb bátorság sokszor ahhoz kell, hogy a saját rossz szokásainkkal, kisszerűségünkkel, kényelemszeretetünkkel szakítsunk. Ahhoz, hogy komolyan harcolni kezdjünk Isten akaratának teljesítéséért mindennapi életünkben" - mondta a bíboros a bazilikát megtöltő hívők előtt.

A Szentlélek eljövetele után az apostolok hithirdetőkké váltak. Kényszert éreztek, hogy átadják Krisztus jó hírét minden embernek. "Ezt a missziós lelkületet, hitünk igazságának megismerését, az egyház tanításának hűséges követését és elkötelezett továbbadását, ezt a képességet és ajándékot kérjük az újonnan bérmálkozók számára a Szentlélek Úristentől" - tette hozzá Erdő Péter.

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek kiáradását és az egyház megszületését ünneplik a katolikusok. A püspökök szerte a világon kiszolgáltatják a bérmálás szentségét.

Az ószövetségi korban Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a "hetek ünnepét", amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - számos más nyelv mellett - ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét.

Az Esztergom-budapesti Főegyházmegye pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartja a karizmák ünnepét, a főegyházmegye ifjúsági és családi napját. Az eseményen délután pódiumbeszélgetést folytatnak Erdő Péterrel, utána pedig misét tartanak.

Korábban írtuk

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspök Konferencia elnöke ma délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét.

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezi pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében a Karizmák ünnepe a családok évében elnevezésű rendezvényt, amely a főegyházmegye ifjúsági és családi napja. Az eseményen délután pódiumbeszélgetést folytatnak Erdő Péterrel, utána pedig szentmisét tartanak.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök ma délelőtt a debreceni református Nagytemplomban úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke ma délelőtt hirdet igét a budapesti Deák téri evangélikus templomban. A szertartáson megemlékeznek a templom 200 évvel ezelőtti megalapításáról, ennek keretében három emléktáblát is avatnak. Az eseményen részt vesz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve szlovák és osztrák evangélikus egyházi vezetők.

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Az istentiszteleten arról is megemlékeznek, hogy a Deák téri templomban eredetileg három nyelven, magyarul, németül és szlovákul is tartottak szertartásokat. Az egyik felavatandó tábla erre hívja fel a figyelmet, a másik Jan Kollár egykor itt szolgáló szlovák lelkészről, míg a harmadik Székács József szuperintendens (akkori püspök) és Győri Vilmos evangélikus íróról, akadémikusokról emlékezik meg.

Gáncs Péter pünkösdhétfőn a fővárosi Markó utcai börtönben hirdet igét a fogvatartottaknak.

Az ószövetségi korban Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a "hetek ünnepét", amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - számos más nyelv mellett - ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét.

Pünkösd 2012 hagyományok, programPünkösdi búcsú Csíksomlyón. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. pappista 2011. június 13. 10:09
  „Úgy gondolom,hogy az egyház akkor prédikáljon,ha a nagy szeretetük és jótékonykodásuk abból a pénzből lesz megoldható,amelyiket a híveik befizetnek egyházadóba.Ne az én és még nagyon sok,mondhatnám többség által befizetett adóból osztogassanak,iskolákat vegyenek el az önkormányzatoktól.Ja persze most már nagy divat lett az egyházak támogatása,mert szükség volt a 2/3 megszerzéséhez a csuhás Semjén pártjára.Így akarják már gyerekkorban az iskolások teljes agymosását,a hit felé történő erőszakos irányítását.”
 • 30. queenmargareth 2011. június 13. 08:49
  „+ még: többször felvetődött, hogy a nőtlenséget megszüntetik, pont ilyen okokból. Egy fiatal férfi akármilyen hívő, akkor is férfi!És kértek már bűnbocsánatot a sötét középkorért, de rengeteg embert öltek meg......”
 • 29. queenmargareth 2011. június 13. 08:24
  „nem tudom megnevezni, mivel a nevüket titkolják, szerintem ez a súlyos.
  és igen, 27. hurkagyurka 2011.06.12. 23:26
  ezt akartam írni.”
 • 28. kalkutta 2011. június 13. 01:18
  „Mégiscsak nagy ünnep ez a Pünkösd ha már szinte mindenki ilyen fentebb stílusban ír.
  Lészen majd fene nagy kereszténység errefelé! A lelkeket kell megszerezni. Állami segítséggel mert úgy tovább lehet fokozni a diktatúrát. Némely egyházak jobban kerülgetik iskoláinkat mit kiéhezett róka a tyúkólat.
  A hívők meg viszont tiszteljék a nem hívőket. Az előbbiek vannak kisebbségben.”
 • 27. hurkagyurka 2011. június 12. 23:26
  „Margit királynő szerintem arra gondolhat, hogy a vezető papok annyiban hibásak, hogy elmennek az esetek mellett. Nem mondják el nyilvánosan, hogy ez és ez igenis bűnös. Persze könnyű az egyháznak úgy népszerűnek lenni, hogy csak a szép mondatok vannak a vezető hírek között. Mert az egyház szép és jó és illik szépet írni róla. Leginkább ezt látom. És különben elmondhatnák már végre, melyik az utolsó nap, amikor mindenki feltámad. Mert így csak humbug. Kb olyan, mintha azt mondanám, hogy télen hideg lesz. De mikor lesz az első igazán téli nap? December? Január? Persze nyilván azért nem tudják, mert isten útjai kifürkészhetetlenek. És nem tudni, mikor dönt az utolsó napról.”
 • 26. pacco 2011. június 12. 22:03
  „Kedves qeenmmargareth!

  Ugye nem mondod komolyan, hogy az ítéleted minden papra igaz? Akkor miért beszélsz "róluk"? Miért írsz többes szám első személyben a lelkészekről. Nyilván vannak olyanok, akik ilyet tettek, de minden pap pedofil. Sok tanár megrontott már gyermeket, de nem minden tanár pedofil. Sok szülő végzett már nem erőszakot kiskorúakon, de nem mindegyik pedofil és sok nő (sajnos édesanya) áll kint az utak mellett és kínálja fel a testét szexuális örömökre, de nem minden nő és édesanya ilyen. Ennek jegyében, kérlek hogy ne általánosíts. Részben van igazad, de nagyrészt nincs. Súlyos dolog ám mindenkiről ugyanazt állítani. Vedd komolyan amit írsz!

  Szép estét!”
 • 25. hurkagyurka 2011. június 12. 20:09
  „Árpádsávos zászló történelmi...persze. De miért van az, hogy aki ilyen zászlót lobogtat, az leginkább jobbik szavazó, az leginkább zsidózik, az leginkább a szélsőjobbal szimpatizál. És nem értem, mi a bajuk a magyar zászlóval, miért nem azt viszik. És aki szerint az Árpád ház előtt le kell borulni és éppen az jelenti a magyarságot, azt ki kell ábrándítanom. István király bajor feleségével félvér utódnak adott életet és onnantól ezer vér folyik bennünk. És ez így van jól.”
 • 24. rozator 2011. június 12. 17:57
  „Józanodjatok emberek! Elfogyott a misebor!”
 • 23. dodó 2011. június 12. 17:45
  „Megnyugodhatunk, Bölcskei nem hagyta ki az istentiszteletből a zsidókat sem :: 2011. június 12. 17:10

  "Pünkösd vasárnapja alkalmával Vad Zsigmond esperes apostoli köszöntése után Bölcskei Gusztáv, a Magyar Református Zsinat lelkészi elnöke, Tiszántúli református püspök tartott úrvacsorával végződő istentiszteletet a debreceni Nagytemplomban. A püspök az első keresztény pünkösdöt idézte, aminek görög neve, a pentacos az ötvenes számra utal. Ennek pedig a zsidó hitben is szakrális üzenete van, ahol az ötvenedik esztendő az elengedés - az adósság és a rabszolgák - elengedésének éve - emlékeztetett."”
 • 22. vimvirepellere 2011. június 12. 17:13
  „20. Pippen 2011.06.12. 17:00

  Ja mert, hogy garázda voltál, mert magyar, mi? A hatóság hülyesége ellen sajnos nincs orvosság. :) :) Tudomásom szerint nincs olyan jogszabály, ami tiltaná, biztos műveleti területen voltál. :) :)”
 • 21. dodó 2011. június 12. 17:08
  „"...nincs semmi, amit következmény nélkül lehet ígérni, tenni vagy elmulasztani" - kivéve, ha politikus, kirekesztett, esetleg választott vagy.”
 • 20. Pippen 2011. június 12. 17:00
  „vimvirepellere!
  Akkor csak a kabátomon nem viselhetem?Velem onnan szedette le a törvény 20kilós őre!”
 • 19. queenmargareth 2011. június 12. 16:11
  „a gyermek, erkölcsösség, világosan kimásoltam egy mondatot.
  Hány gyermeket, rontottak meg, fajtalankodtak velük és családról, erkölcsösségről beszél.”
 • 18. pacco 2011. június 12. 16:06
  „Kedves qeenmmargareth!

  Most, hogy jön ide a gyermek? Miért kell ilyen konfúziót kavarni a szavaiddal? Amint olvasom a hozzászólásaidat, elég kevés a jóindulatú és elfogadó gondolat.”
 • 17. queenmargareth 2011. június 12. 15:46
  „"Igehirdetésében a püspök felhívta a figyelmet arra, hogy lehet sopánkodni azon, miért nem járnak többen templomba, hogy miért nincs nagyobb hatása az egyháznak erkölcsi kérdésekben, de szerinte a hibát nem másokban kell keresni."

  Igen-igen, először magukban, nem kisgyermekekben!!!”
 • 16. vimvirepellere 2011. június 12. 14:39
  „13. Pippen 2011.06.12. 12:49

  Miért, hol büntetnek az Árpádsávos lobogóért? Legszebb történelmi zászlaink egyike. (És remélem senki nem jön azzal, hogy a nyilasok ...Zöld egyenruhájuk volt, ettől még nem lett tiltott a zöld szín, az Andrássy úton volt a főhadiszállásuk, ettől még nem dózerolták le az épületüket.) Nyilaskereszt nélkül a zászló a magyar történelem része, bárhol bárkinek büszkén lehet vonulnia alatta.”
 • 15. pacco 2011. június 12. 13:36
  „Az a legérdekesebb, mikor egy orvosi tapasztalatok nélküli ember műteni akar és véleményt formál a betegről. Sőt az is érdekes, mikor egy vezetéshez nem értő személy beül a volán mögé és a gázra lép, majd kritizálni kezdi azt, aki kitalálta kreszt, és most jön egy KÉRDÉS: az, aki negatív és sértő kritikát fogalmaz meg a keresztény egyházakról volt-e már közösségi élménye? Ismer-e olyan keresztényeket akik valóban komolyan élik a hitüket? Beszélgetett-e már egy olyan lelkipásztorral, aki tényleg a hivatásáért él? Mert ha igen, akkor nem írna le olyan hamis vádakat és sokszor sértően megfogalmazott gondolatokat, mint amilyeneket itt néha olvasunk. Ha beszélsz valamiről, akkor igyekezz megtapasztalni a dolgok mindkét arcát!”
 • 14. queenmargareth 2011. június 12. 13:05
  „politikát keverhetsz bele, hisz ov ennek a híve”
 • 13. Pippen 2011. június 12. 12:49
  „Itt nem büntetnek az Árpád sávos lobogóért?Csak hogy keverjünk bele egy kis politikát is!”
 • 12. mazsolaszolo 2011. június 12. 12:21
  „Mike3: Akár a fájdalom beszél belőled és az elkeseredés, a tehetetlenség - pl. a beteg állatod miatt -, akár valami más, ami miatt a hitetlenséget hírdeted, szívből sajnállak. Racionalitással nem lehet senkibe hitet kalapálni, sem semmivel - a hit vagy vagy, nincs. Ha te nem hiszel, akkor nem hiszel. Szíved joga.

  Másoknak pedig éppen olyan szabad joga, hogy azt a vallást vallják, ami tetszik nekik és azt az Istent higgyék, ami a szívükhöz-lelkükhöz közel áll. Éppen azért utálom az egyházakat, mert ezt a szabad hitet veszik el az embertől és kisgyerekként belepasszírozzák egy rendszerbe, ami felnőve számára életidegen lehet. Nem beszélve arról, hogy különönsen aljas dolog, amikor a hit nevében hatalomra tör és "térít", amikor adót szed, amikor manipulál stb.

  Az állatodat, ha valóban szereted, és annak már minden napja egymerő szenvedés, altattasd el egy állatdokival. Bármilyen fájdalmas is neked, neki könnyebb volna és hosszabb távon neked is. Megsiratod, meggyászolod és utána könnyebb egy másik kis állatkát gondozni, szeretni, törődni vele... (Tudom, nekem is volt nagybeteg állatom, akin már nem tudtam segíteni és az állatorvos sem.) Az állatod nem vétett senkinek semmit - hidd el, Isten nem megbünteti őt, hanem egyszerűen ejött az ideje szegénynek. Mint ahogyan mindannyiunknak el fog jönni előbb vagy utóbb. A halál nem büntetés - csak a tényleges halálbüntetés formájában - hanem az Élet része.

  Szép napot!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc métert zuhant egy férfi egy szikláról a Holdvilág-ároknál

Súlyos sérüléseket szenvedett az a férfi, aki vasárnap délelőtt mintegy nyolc métert zuhant egy… Tovább olvasom