Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Boldogabbak a magyarok a szomszédos országok lakóinál

Egy nemzetközi felmérés szerint a világ összes országa közül Hollandiában, Ausztriában és a skandináv országokban élnek a legboldogabb emberek. A boldogságindex alapján Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, a lista végén Egyiptom szerepel.
A rotterdami Erasmus Egyetem kutatói azt mérték fel, hogy az egyes országok polgárai hogyan érzik magukat hazájukban, mennyire elégedettek életükkel, boldognak érzik-e magukat. A válaszok alapján egy boldogságindexet alkottak, amelynél a kis szám az elégedettséget, a nagy a boldogtalanságot mutatja. Hollandia 1,5, Finnország 1,7 pontot kapott, a lista legvégén szereplő Egyiptom pedig 3,7-et. Magyarországnak 2,4 pontja lett, ugyanannyi, mint Észtországnak, Görögországnak és Chilenek.

Ausztriát kivéve a hazánkkal szomszédos országok mind boldogtalanabbak nálunk, Románia például 2,8 pontot kapott. A szegénynek tartott országok közül Indonézia és Vietnam lakói viszonylag elégedettek és boldogabbak, mint a gazdaságilag látványosan fejlődő Kína (2,7) és India (2,9) polgárai. Az Egyesült Államokban élők annak ellenére sem elégedettek, hogy magsa a GDP-jük: boldogságindexük 2,1 .

A válaszokból kiderült, hogy az emberek hangulatát nemcsak az anyagi helyzetük befolyásolja, tehát önmagában a GDP nem alkalmas a társadalom elégedettségének a mérésére. A gazdasági növekedés mellett sokat nyom a latba például a szociális méltányosság is, ezt igazolja a skandináv országok boldogságindexének vezető helye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánk a második legjobb ár-érték arányt képviselő ország

Ismét Ausztrália lett a legnépszerűbb az idei Ország Márka Index rangsora alapján. Magyarország… Tovább olvasom