Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

''Boldogságos kismama''

A köznyelv szerint a nők két dologért mindenre képesek: az egyik, hogy legyen gyermekük, a másik, hogy ne legyen gyermekük.
Felnőtt egy olyan generáció, melyben a nők legalább olyan szerepet kértek, avagy kaptak a társadalomtól, mint a férfiak. Diplomás-értelmiségi nő, ha munkavállalás után egy-két évvel gyermeket szül, akkor kiesik a ritmusból, s elszalasztja a karrier lehetőségét. Az sem igazán megoldás, ha a párok az egyetemi évek alatt vállalnak gyermeket, mert akkor inkább a nagyszülők nevelik fel a csemetéket a szülők helyett. Így lassan kialakult az a szemlélet, hogy értelmiségi körökben 30 felett vállalnak a nők gyermeket.

A lélektan szemlélete is megváltozott: érettebbnek, a szülői feladatok ellátására alkalmasabbnak tartják (tartjuk) a harmincon túliakat. Ehhez hozzájárul az a tényis , hogy az önálló felnőtté válás folyamata – a társadalmi változások hatására – jelentősen kitolódott az utóbbi évtizedekben. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogygenetikai szempontok miatt a 35 év feletti szülés már nagyobb rizikófaktorral bír.

Azok a nők, akik akkor vállalnak gyermekeket, amikor erre igazán megértek és felkészültek, sokkal könnyebben viselik az áldott állapotot, mint a többiek. Ugyanakkor a nem kívánt, nyűggel, betegséggel, rosszullétekkel kiviselt terhességekből született gyermekek is ráhangolódnak a méhen belüli élet során anyjuk feszültségeire. Ilyenkor nyűgös, nyugtalan, rosszul evő-alvó, síró, „rossz" gyerek lesz a csecsemő, aki környezetének csak gondot okoz öröm helyett.

Minden nő ösztönösen megérzi, hogymikor jön el a gyermekvállalás ideje. Van, akinél előbb, van, akinél később. Fontos, hogyne a környezet vagy a párja nyomásának legyen az áldozata a nő, aki gyermeket vállal, hanem tiszta szívéből, érzéseire hallgatva cselekedjen. Akkor a terhesség valóban áldott állapot lesz, s a gyermek pedig az élet értelme, igazi ajándék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi kilencedik az eurovíziós dalfesztiválon

A szerb Marija Serifovic a Molitva (Imádság) című dallal nyert az 52. Eurovíziós Dalversenyen. Rúzsa… Tovább olvasom