Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Bomba a fővárosban: két embert előállítottak

Egy 500 kilogrammos bomba miatt ürítettek ki több utcát a fővárosban. Többen akadályozták a lakások kiürítését végző rendőrök munkáját, ezért két embert előállítottak szerdán este a XIII. kerületből - mondta a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Két embert előálíltottak, miniszterek a helyszínen

Továbbra sem tudni, pontosan mikor fejezik be a terület kiürítését, illetve mikor kezdhetik a robbanószerkezet vizsgálatát. Most az tűnik biztosnak, hogy szerda este háromnegyed tíz előtt nem láthatnak munkához a tűzszerészek. Kora este az egészségügyi és a honvédelmi miniszter is a helyszínre látogatott. Szekeres Imre úgy fogalmazott, hogy a bomba hatástalanítása nem kockázatmentes.

A katasztrófavédelem munkatársai a Fiastyúk utcai általános iskolában bázist állítottak fel - itt, valamint a Fáy utcai Vasas pályánál és a Nővér utcai gimnáziumnál jelentkezhetnek azok, akik nem tudnak hova menni. A Fiastyúk utcában az Országos Mentőszolgálat is felállított egy sátrat - azért ide, mert ezen a bázison főként idős és beteg emberek vannak. A orvosok munkáját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) három pszichológusa is segíti, ha kell. Eddig senkinek sem esett baja - mondta Szentes György, az OKF helyettes szóvivője.

A 20-as gyors és a 30-as buszok továbbra is kerülő úton közlekednek, a Béke úton, majd a Szegedi úton át. A 14-es villamos forgalmát nem akadályozza a lezárás - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a BKV fődiszpécsere. Legutóbb május közepén, két egymást követő napon találtak bombákat Budapesten, az újbudai Infoparkban.

Az egyik bomba egytonnás volt, akkor a park 2 kilométeres körzetét lezárták, az épületeket pedig kiürítették, köztük a pesti oldalon lévő Nemzeti Színházat. A másik bomba, az angyalföldihez hasonlóan, 500 kilós volt. Mindkettőt a helyszínen sikerült hatástalanítani.

Három helyen várják azokat, aki nem tudnak hova menni

Csaknem 400 embert helyeztek el eddig a környező iskolákban és a Vasas-pályánál - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a XIII. kerület sajtóreferense. Gellért Lajos hozzátette: a Fiastyúk utcai általános iskolában eddig 300 ember ment be, nekik ágyakat, ásványvizet és szendvicseket biztosít a polgári védelem.

Azok, akik eddig nem találtak szállást éjszakára, a Fáy utcai Vasas pályánál és a Nővér utcai gimnáziumnál jelentkezhetnek, ahol teljes ellátást kapnak. Gellért Lajos szerint már csak néhányan vannak otthonaikban, ám várhatóan mostanra ők is elindultak.

A legtöbb kitelepített azonban családoknál, barátoknál talált szállást éjszakára - tette hozzá. A 20-as gyors és a 30-as buszok továbbra is kerülő úton közlekednek, a Béke úton, majd a Szegedi úton át. A 14-es villamos forgalmát nem akadályozza a lezárás - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a BKV fődiszpécsere.

A rendőrség egy kilométeres körben kiüríti a lakásokat, az Országbíró utca - Béke út - Dolmány utca - Tatai út által határolt területen.

A kiürítésben a kerületi járőrök mellett segítenek a polgári védelem és a katasztrófavédelem munkatársai, valamint a Készenléti Rendőrség emberei. Az evakuálás becslések szerint több ezer embert érinthet.

A Honvédség tűzszerészei csak a kiürítés után foghatnak munkához - mondta a Független Hírügynökségnek Tószegi Péter, a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A bomba a MÁV közlekedését nem befolyásolja, Rákosrendezőtől körülbelül 600 méterre találták ugyanis a robbanószerkezetet - mondta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

A BKV-nak két buszjáratát érinti a lezárás, a 20-as gyors és a 30-as buszok most kerülő úton közlekednek a Szegedi úton és a Béke úton át - tudta meg a Független Hírügynökség a BKV fődiszpécserétől.

Megsérült a bomba, még tart a kiürítés

Megsérült az a második világháborús bomba, amelyet szerda délután találtak Budapest XIII. kerületében. A féltonnás amerikai robbanószerkezetnek leszakadt az úgynevezett fenékgyújtója, az orrgyújtót viszont még nem tudták megvizsgálni a tűzszerészek.

Ezt csak azután teszik meg, ha kiürítették a környéket - mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Katalin, a tűzszerészalakulat szóvivője.A Honvédség tűzszerészei megállapították, hogy a fenékgyújtó valamikor leszakadt a bombáról, egyelőre nem tudni, hol van. A bomba elején lévő orrgyújtót pedig még nem látják, közelebb pedig csak a teljes kiürítés után mennek a robbanószerkezethez.

A rendőrség várhatóan 21 órára fejezi be a környék kiürítését - tette hozzá a szóvivő. Azt nem tudni, hogy a sérülés mennyire hátráltatja a tűzszerészek munkáját. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a helyszínen van - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A féltonnás bombát a Tatai úton találták szerda délután, a környéken folyamatosan ürítik ki a lakásokat.

A katasztrófavédelem munkatársai a Fiastyúk utcai általános iskolában bázist állítottak fel, egyebek mellett itt fogadják azokat, akik nem tudnak hova menni - mondta a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A kitelepített emberek száma becslések szerint elérheti a tízezret is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali tájékoztatást és folyamatos jelentést kért az angyalföldi kitelepítésről - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Daróczi Dávid kormányszóvivő. Angyalföldön kétszáz rendőr segíti a kitelepítést, ami akár 21 óráig is eltarthat. A trotilt tartalmazó amerikai repeszbomba akár egy tízemeletes házat is képes lenne romba dönteni, ha felrobban - hangzott el a Magyar Televízió szerda esti Híradójában.

Olvasóink írták

 • 3. Gonosz kismalac 2008. július 17. 05:22
  „Jó hosszú cikk. Persze, ha mindent háromszor írnak le...”
 • 2. Lazaa 2008. július 16. 23:32
  „A playboyban is láttam egyet, de az csak 54 kg-os volt :D”
 • 1. lusta 2008. július 16. 19:18
  „és ez még csak abba a kategóriába esik, aminek a neve "megtaláltak"...

  mennyi bomba mennyi helyen lehet még itthon, amiről még nem tudunk... :S ...

  lehet, h. egyeseknek hülyén hangzik (azok azok is), de ki tudja, lehet hogy épp az az épület alatt van egy ilyen, amiben most épp ezt a szöveget olvasod...

  ... gáz egy helyzet...remélem senkinek és semminek semmi baja nem lesz ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő csütörtökre várhatóak a felvételi ponthatárok

Várhatóan jövő csütörtökön, késő este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási ponthatárokat,… Tovább olvasom