Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Bombabiztosan védett fenyegetők

Kevés az esély, hogy a rendőrök megtalálják a bombariadóval fenyegetőket. A telefontársaságoknak ugyanis legkorábban a megkereséstől számított nyolcadik napon kell adatot szolgáltatniuk, hogy honnan érkezett a hívás.
A térfigyelő kamerák képeit viszont öt nap múlva törlik, ha nem volt bűncselekmény a felvételen. A nyomozók szerint kötelezővé kellene tenni a telefontársaságoknak az azonnali adatszolgáltatás bombariadó esetén.

A szaktárcánál azt mondták, nem tartják olyan súlyosnak a kérdést, hogy törvénymódosítást kezdeményezzenek. Két és fél éve sikerült a saját mobiljukról telefonáló tizenéves fenyegetőket elfogni, akkor a MÁV és a rendőrség kiszámlázta a szülőknek egyebek mellett a kutatás és az utasoknak fizetett kártalanítás díját másfélmillió forintot.

A rendőröknek egyébként akkor is komolyan kell venniük a fenyegetést, ha nyilvánvalóan vakriasztásról van szó. Előfordult, hogy a fenyegető azt mondta a telefonba: a bomba a bevásárlóközpontban van, ja, nem, inkább a pályaudvaron.

Olvasóink írták

 • 11. joy 2008. szeptember 03. 16:35
  „Röviden, tömören:
  A szagtárca HÜLYE!”
 • 10. Mike3 2008. szeptember 03. 14:04
  „k: akkor sem működött amikor felgyújtották a kocsimat. nem ér szart sem”
 • 9. Humgor 2008. szeptember 03. 13:17
  „Kevés az esély, hogy a rendőrök megtalálják a bombariadóval fenyegetőket. A telefontársaságoknak ugyanis legkorábban a megkereséstől számított nyolcadik napon kell adatot szolgáltatniuk, hogy honnan érkezett a hívás.


  Ezt tényleg le kellett így írni. Ha valamelyik hülyegyereket visszatartotta valami, akkor most már az sincs meg.

  Köszönjük, Emese”
 • 8. k 2008. szeptember 03. 12:30
  „Térfigyelő kamerákról annyit nem mindegyik működik sajnos.
  Hát igen, mivel sok minden tárolodik a telefon társaságoknál.”
 • 7. Mike3 2008. szeptember 03. 10:50
  „nyugdíjas

  Rosszul gondolod. A bombamerénylet terrorcselekménynek minősül, így az NBH-hoz tartozik az ügy. Az NBH-nak pedig korlátlan hozzáférése van a szolgáltatók hívásadataihoz az úgynevezett BAR rendszereken keresztül. Ezek annyira titkos rendszerek, hogy még az üzemeltetők sem tudják, mit csinálnak bennük a nemzetbiztonságiak, sőt az üzemeltetéshez is C típusú átvilágítás szükséges. Az adatvédelmi törvény inkább üzemeltetési oldalról vet fel szinte megoldhatatlan feladatokat. Gondolok itt pl. arra, hogy ha lejár egy adat kötelező tárolási ideje, akkor azonnal el kell távolítani azt minden adatbázisból, ebbe beleértve a szalagos mentéseket is. Igazi barmok voltak akik ezt a törvényt megírták, látszik, hogy szokás szerint fing-fogalmuk sincs az érintett területek technológiájáról.”
 • 6. Mike3 2008. szeptember 03. 10:45
  „Ha kell, azonnal megvan az adat. A telefonközpontok bármikor riportolhatóak. Persze kérdés, hogy mennyire impotens egy cég. Ahol dolgozom, ott azonnal megvan minden, ha kell. De amíg a legnagyobb cégnél dolgoztam, ott már nem volt ilyan biztos. Igaz, ez utóbbi akkora pénzügyi hatalom, hogy simán kijárhatta ezt a 8 napot magának :)

  Ez megint csak a fasz magyar hozzáállás.”
 • 5. nyugdíjas 2008. szeptember 03. 10:08
  „Az adatvédelmi törvény hatályba lépésével megnehezült a nyomozóhatóságok dolga. Lehetséges, hogy nagy horderejű bűncselekmény elkövetésénél lehetséges, hogy van ´azonnalos´ adatszolgáltatási kötelezettsége az információ tulajdonosának, de a nem nagy horderejű bűncselekményeknél a rendőrség csak ´kérhet-és jelenthet´ az adatszolgáltató(k) felé... Nehézkesen jutnak el a kért adatok a nyomozókhoz, s ezzel a nyomozás eredményessége, gyorsasága is meg van pecsételve.”
 • 4. art 2008. szeptember 03. 09:27
  „Ennél a szaktárcánál is Pató Pál Úr az illetékes.
  (ez mindenütt ott van ?)
  Mit tenne ha őt is megviccelnék?”
 • 3. mai 2008. szeptember 03. 07:55
  „Áh! Maga a tudósító ennyire naív, tájékozatlan, óvodás Pumukli...”
 • 2. mai 2008. szeptember 03. 07:38
  „Na ne nézzük hülyének az állampolgárt!: """A szaktárcánál azt mondták, nem tartják olyan súlyosnak a kérdést, hogy törvénymódosítást kezdeményezzenek.""" Ilyen esetben a rendőrség és - különösen az NBH - azonnal adatot kaphat.”
 • 1. 4 2008. szeptember 03. 07:16
  „Ilyen a Magyar jogrendszer, inkább abűnözőt védi mint az áldozatot. De hát mit is várnánk mikor a politikusaink maguk is bünözők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hamis, nem útlevél, csak azonosító?

Egy 14 milliárdos lízingcsalás nyomozása közben jutottak el a rendőrök a valójában nem létező Szent… Tovább olvasom