Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Bontsam vagy burkoljam?

Mit tegyünk, ha otthonunkban elhasználódott a régi kőburkolatunk, vagy már meguntuk a régi csempét a fürdőszobában és újat szeretnénk? Bontsuk fel az egészet? A bontás sok többletmunkával, piszokkal és felfordulással jár. Mi hát a megoldás?

Maradhat a régi

A korszerű műgyanta bázisú kötőhidak és ragasztók megjelenésével lehetővé vált egy olyan technológia alkalmazása, amellyel a burkolatcserével járó kellemetlenségek megtakaríthatók és az új hidegburkolat közvetlenül a régire készíthető el.

Az aljzatok előkészítésekor a legelső teendő a régi burkolat ellenőrzése. Az esetleg mozgó, nem kellően rögzült járó- vagy csempelapokat emeljük ki és a helyüket megfelelő javítóhabarccsal töltsük ki. Ezután a felület alapos zsírtalanító tisztítása következik pl. trisós lemosással, majd tiszta vízzel.

Miután megszáradt, az aljzatunkra egy kötőhíd-réteget kell felvinni, amely biztosítja a kapcsolatot a régi és az új rétegek között. Nem nedvszívó aljzatra, amilyen a régi hidegburkolat is, rendszerint kétkomponensű epoxigyanta-bázisú kötőhíd használatos. A felhordás történhet gumi kenőlappal vagy hengerrel úgy, hogy a bekevert alapozóból az előkészített felületre m2-enként kb. 150 g-ot viszünk fel egyenletesen.

Fontos a ragasztó

A ragasztáshoz feltétlenül flexibilis csempe- vagy padlólap-ragasztót válasszunk azért, hogy a ragasztóréteg az eltérő nagyságú hőmozgásokat el tudja viselni. A ragasztó megválasztásánál az is fontos, hogy milyen anyagú és méretű lapokat akarunk leragasztani. A régi falicsempékre közvetlenül, kötőhíd nélkül is burkolhatunk arra alkalmas, diszperziós ragasztókkal.
 
A fugázás csak a ragasztóréteg teljes kikötése után következhet, ami esetünkben akár 5–6 napig is eltarthat. Ehhez szintén flexibilis cementbázisú anyagra van szükségünk (a gyorskötésű hézagolóhabarcsok közel 30 színben kaphatók), a csatlakozó és dilatációs hézagokat pedig rugalmas tömítőanyaggal zárjuk le.

Kültérben, - például teraszon - a felületet a beltéri munkáknál leírt módon készítsük elő, azonban a kiemelt laza lapok helyét a fektetéshez használandó ragasztóhabarccsal töltsük ki. A megfelelő tisztítás után a meglévő burkolólapokra vigyünk fel 2 mm vastagságban olyan cement + polimerbázisú rugalmas, kenhető vízszigetelést, amely a legtöbb anyaghoz kiválóan tapad, ezért esetünkben egyúttal kötőhídként is szolgál.

Házon kívül

Kültéri ragasztásnál - ahol természetesen szintén ún. flexragasztót kell használnunk - nagyon fontos, hogy a felfagyás kizárására a lapok teljes felületükön feküdjenek fel a ragasztóágyra. Ezt rendszerint kétoldali ragasztással (aljzat és csempe vagy padlólap hátoldal) érhetjük el, azonban gyorskötésű vagy normál kötésidejű folyóágyas ragasztók használatával - melyek 100 %-os fedettséget biztosítanak - megtakarítható a lapok hátoldalának kenegetése. A munka további menete azonos a beltéri munkánál leírtakkal.

Reméljük, hogy e rövid leírással sikerül kedvet csinálnunk a szép új burkolatok fentiek szerinti elkészítéséhez mindenkinek, akit eddig elbizonytalanított vagy visszatartott a feladat vélt nehézsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ringató kicsiknek

Győr. A Marcalvárosi Közoktatási Központ Sün Balázs Óvodája (Örkény u. 4–6.) Ringató elnevezésű… Tovább olvasom