Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Bőnyi lövöldözés: előléptették a hősi halált halt őrnagyot

Bőnyi lövöldözés: előléptették a hősi halált halt őrnagyot
Egy idős férfi házát vették körbe a rendőrök, aki lövöldözni kezdett. Őt is lelőtték, jelenleg is műtik.
Összefoglaló:

Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést egy 76 éves férfi Bőnyben szerda reggel, és megölte a 46 éves Pálvölgyi Péter őrnagyot, akit Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánított és alezredessé léptetett elő. Orbán Viktor miniszterelnök és több parlamenti párt együttérzését fejezte ki az elhunyt kiemelt főnyomozó családjának. Sajtóhírek szerint a gyilkosságot a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója, Győrkös István követte el.

Az MTI tudósítója reggel Bőnyben azt látta, hogy több tucat rendőr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai körbevettek egy családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló mellényt viseltek, és mesterlövészek is készültségben voltak.
Égnek a mécsesek a meggyilkolt rendőr emlékére - Galéria


A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a TEK vezetője délután Győrben tartott sajtótájékoztatót.

Keresztes Imre, a KNYF vezetője elmondta, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még szerdán közlik az idős férfivel.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki a férfi bőnyi házához, ahol még bejutásuk előtt adott le lövéseket a tulajdonos. A rendőrök is használták szolgálati fegyvereiket - jegyezte meg a főügyész.

Hangsúlyozta: a fejsérülést szenvedett rendőr életét semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni.

Az idős férfi előéletével kapcsolatban később adhat tájékoztatást a KNYF - jelezte Keresztes Imre.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a bőnyi lövöldözés halálos áldozata, Pálvölgyi Péter huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, és kiváló embert, kitűnő kollégát ismertek meg benne.

Az országos rendőrfőkapitány Pintér Sándor belügyminiszter és a rendőrség nevében részvétet nyilvánított a családtagoknak.

Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta, hogy 76 éves a férfi, aki a rendőrökre lőtt.

A körülményeket ismertetve közölte: reggel nyolc óra után néhány perccel érkezett bejelentés a TEK központi ügyeletére sérült rendőrökről és tűzharcról. A fővárosból és Győrből is indítottak egységeket, a győri fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre.

Bejutottak a házba, de az elkövető bezárkózott, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli, aki a közelébe merészkedik - folytatta a főigazgató. Közben elkezdtek tárgyalni vele, és akkor észlelték, hogy a lövöldöző is megsérült, egy golyó eltalálta. Az idős férfi állapota romlott, így fegyverhasználat nélkül sikerült elfogni őt, majd miután a TEK sürgősségi orvosai stabilizálták az állapotát, átadták a mentőknek, akik kórházba vitték - ismertette Hajdu János.

Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki a KR NNI lelőtt kiemelt főnyomozója családjának. A kormányfő közleményében leszögezte: elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki bármilyen indítékkal a törvényesség és a rend fenntartóira támadjon. Az ilyen cselekedetek elkövetőivel szemben a lehető legnagyobb szigorral és keménységgel kell fellépni - fogalmazott Orbán Viktor.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a gazdasági eredményekről tartott budapesti sajtótájékoztatóján a frakció nevében szintén részvétét fejezte ki a családnak.

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a Bőnyben történtek élesen rávilágítanak arra, hogy minden eszközzel fel kell lépni a veszélyes szélsőségek ellen. A kisebbik kormánypártnak az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: nem szabad hagyni, hogy a rendőrök életét robbantással vagy fegyverrel veszélyeztessék.

A Jobbik együttérzését fejezte ki Pálvölgyi Péter hozzátartozóinak. Volner János, az ellenzéki párt alelnöke, aki egykori rendőrként írta alá a közleményt, kijelentette: elkeserítőnek tartják, hogy ilyen bűncselekmények továbbra is előfordulhatnak Magyarországon. Hangsúlyozta továbbá: a leghatározottabban visszautasítják, hogy a Jobbiknak bármi köze lenne az elkövetőhöz.

A Lehet Más a Politika szintén részvétét fejezte ki a családnak, emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága vegye napirendjére az ügyet, és a szolgálatok adjanak magyarázatot arra, miként juthatott lőfegyverhez "egy közismerten veszélyesnek tekinthető szélsőjobboldali aktivista".

Az MSZP részvétnyilvánítás kíséretében már korábban tudatta: a nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülésén megvizsgálja a bőnyi támadás hátterét és megvitatja, hogy milyen intézkedésekkel akadályozható meg szélsőjobboldali, militáns szervezetek tagjainak lőfegyverhez jutása. A közleményt Molnár Zsolt szocialista politikus, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke írta alá.

A Demokratikus Koalíció szóvivője sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon a szélsőjobb jelent terrorveszélyt, a TEK pedig nem alkalmas feladata ellátására. Pártja nevében Gréczy Zsolt szintén részvétét fejezte ki Pálvölgyi Péter családjának.

Az ORFK kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon azt írta: a rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tiszteleg a rendőrség lelőtt munkatársának helytállása előtt.

Sajtóhírek szerint a gyilkosságot a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója, Győrkös István követte el, akinél azért akartak házkutatást tartani, mert illegálisan éles lőfegyvereket tartott otthonában.

Az M1 aktuális csatornának szakértők úgy nyilatkoztak, a bűncselekmény hátterében ideológiai motiváció állhat: a tettes összeesküvőnek gondolja magát, aki a saját mércéje szerint hőstettet követett el.

Korábban: gyászszalagot tesznek a rendőrségi járművekre

A rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tiszteleg a rendőrség a Bőnyben 46 évesen lelőtt munkatársa, Pálvölgyi Péter helytállása előtt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon szerda délután.

Azt írták, hogy megrendülve és együttérzéssel osztoznak a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr családjának fájdalmában.

Szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi, és megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. A meggyilkolt férfit, aki huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és alezredessé léptette elő.

Hősi halottá nyilvánították a megölt 46 éves rendőrt

Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy 46 éves rendőrt. Az áldozatot hősi halottá nyilvánítottak és alezredessé léptettek elő - jelentették be a Központi Nyomozó Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetői győri sajtótájékoztatójukon.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még ma közlik az idős férfivel. Hozzátette: a helyszínelés és tanúk kihallgatása jelenleg is zajlik. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki a férfi bőnyi házához, ahol még bejutásuk előtt adott le lövéseket a tulajdonos. A rendőrök is használták szolgálati fegyvereiket - mondta a főügyész. 
Hangsúlyozta: a fejsérülést szenvedett rendőr életét semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni.

Az idős férfi előéletével kapcsolatban később ad tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség - jelezte Keresztes Imre.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a bőnyi lövöldözés halálos áldozata, Pálvölgyi Péter huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, és kiváló embert, kitűnő kollégát ismertek meg benne.

Az országos rendőrfőkapitány Pintér Sándor belügyminiszter és a rendőrség nevében részvétet nyilvánított a családtagoknak.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a korábbi információkat pontosítva elmondta, hogy 76 éves az a férfi, aki a rendőrökre lőtt.

A körülményeket ismertetve közölte: szerda reggel nyolc, óra után néhány perccel érkezett a TEK központi ügyeletére bejelentés sérült rendőrökről és tűzharcról. A fővárosból és Győrből is indítottak egységeket, a győri fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre. 

Bejutottak a házba, de az elkövető bezárkózott, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli, aki a közelébe merészkedik - folytatta a főigazgató. Közben elkezdtek tárgyalni vele, és akkor észlelték, hogy a lövöldöző is megsérült, egy golyó a testén eltalálta. Az idős férfi állapota romlott, így fegyverhasználat nélkül sikerült elfogni őt, majd miután a TEK sürgősségi orvosai a helyszínen stabilizálták állapotát, átadták a mentőknek, akik kórházba vitték ismertette Hajdu János. 

A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni.

Hajdu János, a  Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, elmondta: nyolc óra után néhány perccel érkezett a TEK központi ügyeletére bejelentés sérült rendőrökről és tűzharcról, és a győri egység fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre.

A Kisalföld tudósítása szerint minden kivezető utat lezártak a rendőrök. Azt írják, a rendőrök a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőséges szervezethez köthető házban tartottak volna házkutatást illegális fegyverek miatt, de a 74 éves férfi egyből a rendőrökre lőtt. Az egyik a fején, társa a mellkasán sérült meg. Információik szerint a meghalt rendőr nem megyei volt, és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) tagjaként vett részt az akcióban.


Úgy tudják, a vélt elkövető Gy. I., akinél folytatják a házkutatást. Sajtóinformációk szerint a férfi a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet alapítója, aktivistája. A '90-es években  a nemzetiszocializmus eszmeiségének terjesztése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A lap tudósítójának a kórházban elmondták, a férfinek olyan szerencséje volt, hogy a golyó semmilyen létfontosságú szervet nem ért. Így a kora ellenére jelentősen megnőttek a túlélési esélyei.

 Az MTI-t a megyei rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészséghez irányította, ahol egyelőre nem adtak tájékoztatást. A TEK szintén nem közölt semmit sem az MTI-vel. Győrben kora délutánra hirdettek közös sajtótájékoztatót.

Lövöldözés volt Bőnyben, nagy a készültség

Sajtóinformációk szerint lövöldözés volt szerda reggel a Győr-Moson-Sopron megyei  Bőnyben, rendőrök is érintettek, a hatóságok egyelőre nem adtak  tájékoztatást.     

Az MTI úgy értesült, hogy a lövöldözésben egy rendőr meghalt.   
Lövöldözés Bőnyben: meghalt egy rendőr. Fotó: MTI - GALÉRIA

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvosigazgatója, Oláh Attila arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a 74 éves elkövetőt hasi lövéssel kórházba vitték, most műtik.    

Az MTI tudósítója reggel a helyszínen azt látta, hogy több  tucat rendőr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai körbe  vesznek egy családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló  mellényt viselnek, és mesterlövészek is készültségben vannak.   

A helyszínen van a megyei rendőrfőkapitány is.   

Falubeliek az MTI munkatársának azt mondták, egy idős férfi  házát vették körül a rendőrök.  

Az MTI-t a megyei rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészséghez  irányította, ahol egyelőre nem adtak tájékoztatást. A TEK szintén  nem közölt semmit sem az MTI-vel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhaadománnyal segítette a rászorulókat az Országos Szamaritánus Társaság

Két kamionnyi ruhát osztott szét időseket, gyerekeket és nagycsaládosokat támogató szervezetei között szerdán az Országos Szamaritánus Társaság. Tovább olvasom