Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bőrfejűek megemlékezése

Közel ezer fekete ruhás bőrfejű tartott „becsületnapi” megemlékezést a fővárosi Hősök terén szombaton. A külföldi és magyarországi fiatalok árpádsávos zászlók alatt, katonai alakzatban emlékeztek. Az ügyben több politikai szervezet is véleményt nyilvánított.
A szélsőséges, szkinhed ifjak a nyilas uralom utolsó óráiban, 1945 februárjában a budai várban rekedt Szálasi-katonáknak a várból való kitörését idézték fel. A megmozdulásra többek között svájci, holland, francia, német, osztrák, szlovák, cseh, bolgár és angol elvbarátaikat is meghívták. „Hatvankét éve tart a nemzeti elnyomás, de mi büszkék vagyunk fajiságunkra” – mondták német, angol és magyar nyelven az „emlékezőknek” a szónokok. Az egyik szónok, Illés Zsolt a fekete bakancsos, fehér fűzős, magukat „patriótáknak” nevezőknek azt mondta: „Európa a globalizáció miatt ostrom alatt van, ezért egy választásunk lehet, a kitörés, és folytatni fogjuk harcunkat a győzelem vagy a halál szellemiségében.”
A rendőrség a rendezvény idejére a Hősök terét szalaggal körülzárta, a tér közepét fémkordonnal vette körbe. A katonai alakzatban néhány korábbi Kossuth téri tüntető is feltűnt. A fekete bomberdzsekis, kopaszra nyírt neonácik a tér közepén megkoszorúztak egy fából készült keresztet, amelyre azt írták: „Vér és becsület”, ami számukra az elesett német és magyar katonák nyughelyét szimbolizálja. A „becsületnapi” megemlékezést magánemberként az a Domokos Endre János jelentette be, aki a Fővárosi Ítélőtábla által 2005. október 27-én jogerősen betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület egykori vezetője volt.
A Fiatal Baloldal közölte: felháborítónak tartja a „Becsület Napja” rendezvényt. Hiller István, az MSZP elnöke még szombaton arra kérte a parlamenti pártokat, határolódjanak el a Hősök terén tartott rendezvénytől. A Fidesz arcátlansággal vádolta a szocialista pártelnököt. A Fidelitas vasárnap Budapesten a Teve utcai rendőrszékháznál tiltakozott az esemény engedélyezése ellen. Miközben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a rendőrség asszisztálásáról beszélt, Jármy Tibor, a BRFK szóvivője azt mondta: a rendőrség semmilyen indok alapján nem tudta volna betiltani a rendezvényt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bravúr

Kézilabda Komló Rába Quelle-ETO 22 (8) 22 (12)

Komló, Budapest Bank-férfiliga, 700… Tovább olvasom