Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Bőrnyakúak

1990 nyarán Anthony Swoffordot, a húszéves önkéntest Szaúd-Arábia sivatagaiba küldték harcolni az Öböl-háborúba.

2003-ban az erről írott emlékirataiból született a Bőrnyakúak című bestseller. Swofford olyan kifejezőerővel, közvetlenséggel, őszinteséggel és humorral írt, amelyre csak olyasvalaki képes, aki részese volt az élménynek. A könyv kilenc hétig maradt a The New York Times bestseller-listáján.

Ez az egyszerűen elmesélt történet egy húszéves gyerektől származik, aki egészen máshogy látta a háborút, mint amilyennek az újságban és a televízióban mutatkozott. Ő alulról figyelte a háború képeit: lángoló olajkutakat, amelyek földre hullt üstökösként álltak az éjszakában; piszkos, felajzott, lelkes katonákat, akik rettegtek, hogy a következő domb mögött a háború elkezdődik; fiatal fiúkat, akiket kegyetlen tájon dobtak le és arra vártak, hogy csomagokat, leveleket és pornóújságokat küldjenek utánuk, ahol skorpiócsatákra kötöttek fogadásokat, és hullarészegre itták magukat karácsonykor. Ám ilyen pokoli körülmények között kivételes barátságok is születtek, amelyek alapja az életre szóló bajtársi kötelék - a bőrnyakúak testvérisége, akik halálig tartó hűséget esküdtek egymásnak.

INFÓ

"Amikor először olvastam a könyvet, az fogott meg benne, hogy a háborút egy személy szemén át mutatja: valakién, aki önmagával küzd, miközben próbál rájönni, hogy kicsoda valójában. Lenyűgözött a macsóság, a humor, a szürrealizmus és az iróniától sem mentes megállapítások elegye - meséli Sam Mendes rendező. - Egyedülálló háborús könyv, amelyből egyedülálló háborús film készülhet. Emlékeinkben az Öböl-háborúról tiszta kis képek élnek apró bombákról, amelyek tökéletesen eltalálják a játékvárosokat, ahol emberi életnek nyoma sincs. Egy katonának a földön eközben fogalma sincs, hogy mi történik."

"Ha bármit meséltem volna az Öböl-háborúról, annak az én történetemnek kellett lennie - mondja Anthony Swofford. - Tizennyolc voltam, amikor 1998 decemberében beléptem a tengerészgyalogsághoz, mely nagyon csábító volt bizonyos fiatalemberek számára. Már ott voltam, amikor egy nap megpillantottam pár fickót, akiknek jobb fegyverük és felszerelésük volt. Megtudtam, hogy mesterlövészek. Valami misztikum lengte őket körül. - Azután Swofford is mesterlövész lett. - A gyalogos katona 15 ezer rosszul célzott lövésért harcol; a mesterlövész meghal azért az egyetlen tökéletes lövésért - rabul ejtett az érzés."

William Broyles forgatókönyvíró, aki harcolt Vietnamban és fia van a seregben, mélyen átérezte Swofford történetét.
"Amikor először beszéltem Bill-lel a könyvről, mesélt nekem vietnami tapasztalatairól és arról, hogy ez egy olyan klub, amelybe életed végéig beletartozol - fogalmaz Doug Wick producer. - Meglepett, hogy ez a kifinomult stílusú író, aki csaknem négy évtizede szolgált a hadseregben, arról beszél, hogy ő örökre tengerészgyalogos marad, mint ahogy azok a férfiak, akik bár rövid ideig és régen ismerték egymást, mind úgy érzik, hogy örökre összetartoznak."

"Szerintem időre és utólagos bölcsességre van szükség ahhoz, hogy az ember elkezdje megérteni, min ment keresztül, főleg ha az, amit atéltél, olyan földrengető dolog, mint a háború - jegyzi meg Mendes. - A legtöbb hatalmas történelmi eseményhez hasonlóan itt is némi távolságra van szükség ahhoz, hogy teljesen megértsd őket. Az Öböl-háború mindenképpen más esemény most, mint aminek akkor tűnt."

Mendes és Broyles a szövegkönyvet úgy dolgozták ki, hogy Swofford több szálon futó történetéből kihúzták azt a szálat, amely az ő kiképzéséről és a sivatagban eltöltött idejéről szólt. (Swoffordot 1990. augusztus 14-én küldték bevetésre, csupán két nappal huszadik születésnapja után. Zászlóalja az elsők között érte el az Öblöt és azonnal eloszlatták őket a sivatagban. Beásták magukat és várták, hogy a harc elkezdődjön…)
"Történetünk romantikamentes és apolitikus - hangsúlyozza Broyles. - Fiatalemberekről szól, akik csatlakoznak a tengerészethez és megpróbálják megtalálni a helyüket az életben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségállapotot rendeltek el Csehországban

A havazás miatt legalább 15 ezer háztartás maradt áram nélkül Dél-Csehországban. A hóviharban számos… Tovább olvasom