Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Borsik János: a kormánynak nincs programja

A kormánynak gyakorlatilag nincs programja, az emberek bizonytalanságérzetét pedig nagyban növeli, hogy végig nem gondolt eseti döntések születnek - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke csütörtökön Salgótarjánban sajtótájékoztatón.
Borsik János úgy fogalmazott: a két akcióterv nem akar összeállni egy koherens kormányprogrammá, "az, hogy egy kormánynak ne legyen programja, újszerű a magyar gyakorlatban".

Az elnök példaként hozta a magánnyugdíjpénztárak ügyét. Felidézte: először bejelentették, hogy átirányítják a járulékokat, majd a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott "elkezdte mondani, hogy nagyon rosszul működnek ezek a pénztárak", az elfogadott törvény pedig nem tér ki arra, hogyan írják majd jóvá a tagok felhalmozását.

Tipikus dolog, hogy hoznak egy döntést, de a döntés végrehajtása nincs kitalálva - tette hozzá.

Az ASZSZ vezetője szerint a 98 százalékos különadó "elérte, eltalálta azokat is, akik igazán nem szolgáltak rá, hogy őket sújtsák".

Azzal kapcsolatban, hogy egy fideszes javaslat szűkítené az Alkotmánybíróság jogkörét, miután a testület alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót, Borsik János azt mondta: a jogállamiságot a legkisebb mértékben sem szabad kikezdeni.

Az elnök hangsúlyozta: az ASZSZ igazságtalannak és aránytalannak tartja a 16 százalékos egykulcsos adót, mert az alacsony keresetűeket sújtja, a magas jövedelműek pedig még több nettó fizetést realizálhatnak.

Ha ez így marad, a munkavállalók 80 százaléka rosszabbul jár - mondta.

A minimálbérnél évi 25 ezer forint körüli a veszteség, a 210-220 ezres havi bruttó átlagkeresetnél mintegy 55 ezer, míg az egymilliós bruttó keresetnél közel egymillió 200 ezer az éves nettó nyereség - sorolta a szakszervezeti vezető.

Ezeket a számokat egy sor más dolog eltérítheti, ezért nem fejeződtek be az egyeztetések az adójóváírás kivezetéséről - tette hozzá Borsik János.

Olvasóink írták

 • 5. KovácsPistike 2010. október 29. 20:41
  „A szakszervezeti vezetőktől a bírákig bezárólag mindegyik az adófizetőkből él.

  "Enyhítjük a válságot, enyhítjük a terheket" (MSZP)

  "Egykori MSZMP/ KISZ KB vezető havi 1 millióért szakérti a társadalompolitikát Kiss Péter főkancellárnak"

  "A nyugdíjas BKV-s humánpolitikai igazgató Szalainé Szilágyi Eleonóra, a 100 milliót kapott, 86,2 milliós végkielégítést, a 16,4 milliós titoktartási pénzt a 10,1 milliós prémiumelőleg mellé."

  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"

  "10 tuskó 3,2 millióért"

  "Klados Gusztávot, a 4-es metró projektigazgatóját havi 8 millió 190 ezer forintért alkalmazták."

  "Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetése havi 8 millió 11 ezer 800 forint."

  "A napokban távozott posztjáról Cselényi László a Duna Televízió elnöke, aki 49 millió forintos végkielégítést kap munkájáért."

  "70-80 millió forintos végkielégítéseket és 47 milliós bért is fizetett ki a BKV saját alkalmazottainak az elmúlt években."

  "Több mint 67 millió forint végkielégítést kapott távozásakor a MÁV-tól Kugler Flórián, aki négy évig volt a MÁV humánpolitikai vezérigazgató-helyettese."

  "Szamos Alfonz MÁV pályavasúti főigazgató 87 milliós milliós végkielégítéssel vigasztalódhatott."

  Győzik ezt a magyar adófizetők?
  Az EU-ban elhiszem, hogy Kovács László (volt MSZP-elnök, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa ) havi 5,3 millió forintos fizetésének a tizennyolcszorosát kitudták fizetni.”
 • 4. szilléri 2010. október 29. 10:42
  „Nem akarom ragozni, de találtam egy hírt ! A kormánynak van programja: pl. csökkenteni szeretné a szakszervezet vezetők kimagasló jövedelmét. Párttitkár effektus !!!!

  ,,Nagyon igazságtalan így ez a rendszer, és nagyon aránytalan az, hogy a szakszervezeti vezetők ilyen kimagasló fizetéseket kapnak :a MÁV által fizetett szakszervezeti vezetők közül több mint egy tucatnyian keresnek egymillió forintnál is többet havonta. A kormány megvizsgálja a szakszervezeti javadalmazásokat, és ha szükséges, akkor fizetési plafont vezet be."

  Ez van !”
 • 3. szilléri 2010. október 29. 10:29
  „A Borsiknak viszont van kiemelt MÁV fizetése !
  ,,Borsik János: a kormánynak nincs programja"
  Főállású ( MÁV által fizetett) mint pl. MEASZ ,,békeharcos" !”
 • 2. jozko 2010. október 28. 20:43
  „Helyesen:
  A Kormánynak s i n c s programja.”
 • 1. történész 2010. október 28. 18:38
  „De a szakszervezetnek sem. addig amíg ..és én mint szakszervezeti tag mondom....!!! 8 éven át rendelésre szervezte a sztrájkokat, ma meg sem szólalnak mintha igaz lenne a tagok közötti mondás ..valamit várnak,,na nem törlünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglan egy neonácinak 15 gyilkosságért

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a moszkvai városi bíróság Vaszilij Krivec 29 éves volt… Tovább olvasom