Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Börtönmissziós imahét 16 ezer elítéltnek

Ökumenikus börtönmissziós imahetet tart a Magyar Testvéri Börtöntársaság a Magyarországon jelenleg fogva tartott 16 ezer elítéltnek, illetve a templomokban hozzátartozóiknak, s a korábban börtönből szabadultaknak - közölte L. Molnár István, a Református Börtönmisszió vezetője kedden.
Mint mondta, a magyarországi rendezvény a 114 tagországot számláló Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság imahetéhez kapcsolódik. A múlt vasárnap kezdődött, e hét vasárnapján záruló program során meghatározott liturgia keretében minden nap másokért imádkoznak, így a fogva tartottakért, a börtönmisszióért, a bűncselekmények áldozataiért, a börtönből szabadulókért, a büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozókért, a börtönben lévők családtagjaiért, utolsó napon pedig a megbékélésért.

L. Molnár István arról is beszélt, hogy a "helyreállító igazságszolgáltatás" is a témák között szerepel az imahéten. Ennek jegyében a hívővé vált börtönlakók élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy az általuk elkövetett bűncselekmények áldozataitól nyilvánosan bocsánatot kérjenek. Az imahéten az eddig tapasztaltakhoz hasonlóan valószínűleg több helyütt is részt vesznek sértettek - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a szabadulókkal is fontos foglalkozni, mert a társadalomba való újbóli beilleszkedésük legtöbb esetben korántsem zökkenőmentes. Ezenkívül a még börtönben lévők hozzátartozói is támogatásra szorulnak, mert lelki és egzisztenciális problémákkal egyaránt küzdenek.

Az eseménysort záró "megbékélés napja" arról szól, hogy a bűnelkövetőknek el kell fogadniuk a polgári jogszabályokat, amelyek pedig a vallási alapú törvényekből vezethetők le - tette hozzá.

A börtönmisszió vezetője elmondta: Magyarországon 35 börtönben 35 főállású lelkész tevékenykedik, a 17 katolikus, 11 református, 5 evangélikus lelkipásztor mellett egy rabbi és egy görög katolikus pap. Rajtuk kívül tíz misszió is részt vesz a fogva tartottak lelkigondozásában, többek között a Máltai Szeretetszolgálat, a Jehova Tanúi, az adventista egyház és a szabadkeresztények is küldenek lelkészeket a börtönökbe.

A Magyar Testvéri Börtöntársaság 1992-ben kapcsolódott a Nemzetközi Testvéri Börtöntársasághoz, s egy évvel később tartotta első imahetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az MTI internetes honlapja

Szerkezetében és külalakjában megújult, számos menüponttal bővül keddtől, s az eddiginél több… Tovább olvasom