Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Brazil ritmus

A Brazil ritmus egy dokumentumfilm a chororól, az első igazi brazil városi zenéről. A XIX. század végén a Rio de Janeiro-i zenészek keze alatt az európai melódiák, az afro-brazil ritmusok és a brazíliai indiánok zenéjének melankolikus előadásmódjának keveredésével jött létre a choro.. A choro a legrangosabb zenei műfajok közé tartozott, míg a 20-as évektől kezdve át nem vette a helyét a szamba, majd a bossa-nova.
rendező: Mika Kaurismäki

forgatókönyvíró: Marco Forster, Mika Kaurismäki
operatőr: Jacques Cheuiche
producer: Marco Forster, Mika Kaurismäki
vágó: Karen Harley

szereplő:
Teresa Cristina
Ademilde Fonseca

Zezé Gonzaga
Paulo Moura

Luciano RabeloA film sztorija

A Brazil ritmus egy dokumentumfilm a chororól, az első igazi brazil városi zenéről. A XIX. század végén a Rio de Janeiro-i zenészek keze alatt az európai melódiák, az afro-brazil ritmusok és a brazíliai indiánok zenéjének melankolikus előadásmódjának keveredésével jött létre a choro. A chorot tartották a brazil olvasztótégely első saját zenei kifejeződésének és fontos tényező volt a brazil kulturális identitás fejlődésében. A choro a legrangosabb zenei műfajok közé tartozott, míg a 20-as évektől kezdve át nem vette a helyét a szamba, majd a bossa-nova. De az átmeneti mellőzöttség után az utóbbi évtizedekben ragyogó formában tért vissza.

A film ennek a történetét idézi fel, de mindenekelőtt a choro mai, életteli képét mutatja be. A film fókuszában egy combo, a Trio Madeira Brasil áll, amit három kitűnő brazil choro zenész alkot. A Roda de Choroval a trió egy koncerten kibontakozott jam-sessiont, örömzenét játszik. A koncerteken, vagy otthonaikban a legérdekesebb choro zenészek közül többen is zenével és szóval idézik fel a brazil városi zene kulcsfontosságú fordulópontjait és történetét. Betekintést nyerünk egy minden korosztályt magába foglaló, 450 zenésszel működő zenei műhelybe, így velük élvezhetjük az igazi, improvizatív brazil játékmódot. De nem csak játszanak: interjút is adnak a híres szamba és bossa-nova zenészek, olyanok, mint például Zezé Gonzaga, Elsa Soares és Guinga. És végül a Trio Madeira Brasil és vendégeinek egy hagyományos rioi klubban adott koncertje, ami még egyszer bemutatja a choro melódia és ritmusgazdagságát, ami az utóbbi 130 évben lenyűgözően modern, egzotikus hangzássá alakult. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"A kisebb kulturális forradalmat előidéző Buena Vista Social Club artisztikus képsoraihoz képest nem alkalmaz efféle markáns képi megoldásokat, Mika Kaurismaki filmjében a hangsúly nem a legendateremtésen, inkább magán a zenén van. Így utánzatnak sem mondanám, a szó szoros értelmében az ami: dokumentumfilm. A choro keletkezésének környezetét bemutató, szépen fotografált képek a favellákat (a szegények bádogvárosait) éppen úgy mutatják, mint a gazdagabb városi kerületeket, vendéglőket, a Copacabanát, utalva arra, hogy a choro a társadalom összes rétegét érinti. A fősodor egy koncert,
amelyen a Trio Madeira Brasil nevű kitűnő zenekar játszik együtt a choro legkiválóbb előadóival."
A teljes cikk

mozinet.hu - Barkóczi Janka

"Aki szívesen hallana igényes "világzenét" egy igényes, finn-svájci-brazil koprodukcióban készült "világfilmben", nyugodt szívvel megválthatja rá a jegyét. Különösen élvezetes pillanatokat eredményez az a szerkesztői metódus, amely az egyes dalbetétek szövegeit végre fordításban is közkinccsé teszi. A bűbájos énekesnő mosolyogva dúdol a férfiról, aki veri a nőket, és a "ha látlak a napfényes utcán jönni, még a futballról is megfeledkezem" problémakörben fogant örökbecsű sorok még percekkel a stáblista lefutása után is vidáman csengenek a publikum füleiben."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj megszüntetheti a hálapénzt?

Tovább olvasom