Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Brüsszelbe látogat az iráni külügyminiszter

Az iráni atomprogram miatt kirobbant válságban a teheráni vezetés gesztust tett az Európai Uniónak: Brüsszelben szerdán bejelentették, hogy Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfőn a belga fővárosban találkozik az Európai Parlament külügyi bizottságának tagjaival.
A testület szóvivője szerint a látogatás ötlete az irániaktól jött, s ez azt mutatja, hogy Teherán kész visszatérni a párbeszéd módszeréhez. Bár mások szerint inkább csak taktikáról van szó - Irán nyilván szeretné tudni, vannak-e repedések a vele szemben összefogott és az atomprogram ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utaló nagyhatalmak közös frontjában: aligha véletlen, hogy Mottaki útjával egy időben Moszkvába is ellátogat egy iráni delegáció -, az kétségtelen, hogy a látogatás az EU sikerét jelzi.

Az Európai Unió soros osztrák elnöksége nevében ugyanis Ursula Plassnik külügyminiszter kedden hosszú telefonbeszélgetést folytatott iráni kollégájával, leszögezve: a huszonötök pozitív fejleményekben reménykednek, de ez Iránon múlik, s a teheráni vezetésnek reagálnia kell az EU összes aggályára.

A két fél kapcsolatait az atomprogram mellett (a Nyugat azt gyanítja, hogy Irán a valóságban nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik, s a feszültséget csak fokozta, hogy a teheráni vezetés nemrégiben bejelentette az urándúsítás felújítását) az új, ultrakonzervatív iráni államfő, Mahmúd Ahmadinezsád harcias kijelentései is rontották. A köztársasági elnök Izraelnek a térképről való "letörléséről" beszélt, kétségbe vonta a holokausztot, az atomprogram ügyében pedig annak lehetőségét említette, hogy Irán kilép az atomsorompó-szerződésből.

Egy belga lap szerdai száma azonban azt írta, hogy az iráni vezetésen belül is egyre többeket aggaszt az ország elszigetelődésének veszélye. A lap szerint ráadásul az atomprogram ügyében a köztársasági elnöknek nincs semmilyen jogköre: a legfőbb döntéseket Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási vezetője hozza. Az ő környezete azonban egyelőre megosztott, nem tudja eldönteni, folytassák-e az eddigi harcias irányvonalat vagy sem.

MTI/LeSoir/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Előellenőrzések” a schengeni csatlakozás előtt

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s… Tovább olvasom