Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Brüsszeli impressziók

A brüsszeli lehetőségek még számos jelentős kiaknázatlan potenciált tartogatnak a magyar vállalkozásoknak.

Az újságírók szólását, miszerint a téma az utcán hever, kamaránk Brüsszelben járt küldöttségének tagjai úgy módosíthatnák: a lehetőség a metróállomáson vár. Ugyanis a belga fővárosban tett látogatásukkor ott találkoztak véletlenül Kovács Lászlóval, az Európai Unió adóügyi biztosával. Éltek is az alkalomról. Hogy hogyan, arról cikkünkben számolunk be, ahogy a delegációnak az út során szerzett többi tapasztalatáról is.

„Minél több pénz elhozni"

A brüsszeli lehetőségek még számos jelentős kiaknázatlan potenciált tartogatnak a magyar vállalkozásoknak – így összegezhetők Bódi Csaba tapasztalatai. A Hipp Kft. ügyvezető igazgatója, kamaránk élelmiszer szakmai osztályának elnökségi tagja is részt vett a tanulmányúton és két dolgot tart fontosnak kiemelni a látottal alapján. Az egyik tanulság számára, hogy a különböző hazai szervezetek brüsszeli képviseletein dolgozóknak nem elég a pályázatokat figyelniük, a pályázati pénzeket haza is kell hozni. Másrészt hiányolja a magyar képviseletek összefogását, szervezettségét, közösen kidolgozott átfogó koncepcióját, amelyek így szerinte szinte önálló kis szigetekként működnek. E téren úgy véli, még van mit tanulnunk a spanyol, az osztrák példákból.

„A célok megvalósulását is ellenőrzik"

– Megismertük a képviselők, a bizottságok, az Európai Parlament munkáját, de még fontosabb – ez a helyszíni tájékozódás előnye –, hogy személyes kapcsolatokat sikerült kötnünk – kezdte nyilatkozatát Prohászka Ottó, a Tutti kft. ügyvezető igazgatója, a kamara elnökségének tagja. Elmondása alapján abba is beleláthatott a képviseletek megismerésekor a küldöttség, mekkora tényleges súlyuk, és szerinte a magyaroké még kevés. Ő is azt emelte ki, hogy széttagoltak, össze kellene hangolni tevékenységüket. Arra pedig minden vállalkozó figyelmét – a kisvállalkozókét is – szeretné felhívni, hogy érdemes foglalkozni az Európai Uniótól közvetlenül lehívható pályázati pénzekkel is, nemcsak azokkal, amelyek magyar hivatalokon keresztül igényelhetők, Már most is vannak ilyen források kkv-knak is. Szintén Brüsszelben szerzett tapasztalata, hogy a pályázati pénzek felhasználásának ellenőrzése nem merül ki a számlák átnézésében, főképpen a célok megvalósulását vizsgálják.

A lobbisták városában

– Gyakorlatilag mindenki maga „partizánkodik", sokszor egészen kis létszámú stábokkal, egy-két emberrel – célzott a brüsszeli magyar képviselek munkájára a delegáció többi tagjának véleményét megerősítve Kaproncai Ferenc, a Digitáltechnika Kft. ügyvezetője, a kamara szolgáltatási tagozatának vezetője. Úgy véli, nagy előnyt jelentene, ha egy helyen lennének, közös infrastruktúrát használnának. Persze az is praktikus – ahogy látott is erre példát –, hogy egy másik ország hasonló szervezetének képviseletével egy épületben bérelt helyet a magyar, ez is együttműködési lehetőségre ad alkalmat.
– Fontos a brüsszeli lobbizás, rengeteg dolog ott dől el. Figyelni kell arra, mi történik ott. Fontos a támogatások lehívása is, de talán még fontosabb az információk megszerzése, a tájékozottság a tekintetben, milyen törvényi változások, uniós szabályok bevezetése várható. Előnyt jelenthet a vállalkozónak, ha tud róla, ha időben fel tud készülni – szögezte le Kaproncai.

Új arcok, új szemléletmód

Sáhó László, az X-Holding Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője, a kamara elnökségének tagja már másodszor vett részt a belga fővárosban tanulmányúton. Ez azonban nem jelentette azt, hogy számára minden ismerős volt, ezúttal is új arcokat, új szemléletmódokat ismert meg és szerinte ez is a lényege egy ilyen látogatásnak. Tavaly a küldöttség döntően néppárti képviselőkkel találkozott, most kevesebb politikai képviseleten járt, de például beszélhetett a szocialista Herczog Edittel. Az már a véletlen műve, hogy egy metróállomáson tagjaink meglátták Kovács Lászlót, a magyar biztost. Meg is szólították, így időpontot kaptak tőle másnapra.

– Beáldoztuk a városnézés idejét, másképp nem ment volna, mert annyira sűrű volt a programunk, hogy felért egy túlélőtáborral – mondta el Sáhó László aki az adóügyi felelőst többek közt a magyar iparűzési adóról, eltörléséről kérdezte. Kovács László pedig azt válaszolta, hogy érdemes megvárni egy hasonló olasz ügyben megszülető döntést. (Azt azóta ki is hirdették, eredményét a kamarai vezető javaslatára keretes anyagunkban ismertetjük. – a szerk.)

„Nem rejtegették ismereteiket"

– Mindenhol nyitottan fogadtak minket, szívesen átadták tapasztalataikat. Ez persze érdekük is, mert aki az EU-ban magányos farkasként próbál érvényesülni, nem sok sikerrel jár, de nekünk mindenképp előnyös volt ez a hozzáállás – hangsúlyozta Maász Dávid, a Different Group tulajdonos-ügyvezetője, a kamara informatikai és mérnöki tevékenység szakmai osztályának elnöke. Úgy véli, hatalmas lehetőségeket jelenthet – a kamarának és régiónknak is – a különböző Brüsszelben látott modellek hatékony felhasználása, ezért is hasznosak az ilyen utak, amikor a kamarában aktív vállalkozók személyesen látják, milyen lehetőségek nyílhatnak meg a magyarok előtt is. Kiemelte a programot összeállító Mika Norbertné Horváth Tímea munkáját. Szerinte a kamara külkapcsolati vezetője folyamatosan jól koordinálja a kamara kapcsolatait a különböző brüsszeli képviseletekkel. Maász Dávid pedig a kamarai „Irány külföld!" klub elnökeként is hasznosítani tudja a belga fővárosban szerzett tapasztalatait, hiszen a klubnak pont az a célja, hogy a tagokat arra buzdítsa, merjék magukat külföldön is kipróbálni.

A brüsszeli Atomium az 1958-as világkiállításra készült és mindössze hat hónapos időtartamra tervezték. 2004 márciusában felújítás miatt bezárták. A belga főváros egyik jelképének tekintett, fényes gömbökből álló alkotást idén február 14-én adták át a másfél éves munkálatok után. A megszépített építmény a vas atomszerkezetét formázza 165 milliárdszoros nagyításban, 27,5 millió eurós (mintegy 6,912 milliárd forint) áron renoválták.

Vitatott olasz és magyar adók

Az Európai Bíróság ítélete szerint nem minősül tiltott forgalmi adónak a vitatott olaszországi helyi adó, az IRAP. A Pénzügyminisztérium a magyar adó ügyében várja a bíróság döntését arról, ellenkezik-e az uniós szabályaival. Szakértők szerint, bár az olaszokra vonatkozó döntés nincs közvetlen hatással a sok tekintetben hasonló magyarországi helyi iparűzési adó (hipa) uniós megítélésére, a magyar ügyben is hasonló ítélet várható. Más vélemények alapján azonban ezzel a döntéssel nem tisztult a kép a hipát illetően, továbbra is bizonytalannak kell tekinteni a magyar adó ügyét, vagyis az adózók esélyei nem javultak. Feltehetően önálló döntést hoz majd a magyar adó ügyében az Európai Bíróság, amire két évig is várni kell még. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom