Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Brüsszelig mentek a méhészek

A hazai méhészek Brüsszelbe vonultak az unió döntéshozó intézményei
elé.

A hazai méhészek megunták, hogy hozzákeverik a termékekhez a dél-amerikai, a távol-keleti mézet. Brüsszelbe vonultak az unió döntéshozó intézményei elé. 

A Kisalföldi Méhészek Egyesületének elnöke, Vargyay Zoltán elmondta: a megyénkbeliek is csatlakozni akartak az országos akcióhoz, de épp azon a hétvégén, amikor a belga fővárosba indultak volna, Bush amerikai elnök érkezése miatt letiltották a demonstrációkat. Anyagilag viszont hozzájárultak a korábbi megmozdulásokhoz és ha azok nem hoznak eredményt, a folytatásban részt vesznek.

Napirenden a nektár

Azért hagytak fel a tüntetéssel egyelőre a méhészek, mert elérték: az unió mezőgazdasági bizottsága tárgyalja javaslatukat. Az ígéret szerint módosítják az EU élelmiszerkönyvét, belekerül, hogy a méz eredetét jelölni kell a csomagoláson. Vargyay szerint az akciósorozat „mellékterméke", hogy a mé-diában napirendre került a méz és ez növelte a hazai fogyasztást. Az elnök szerint azért fogtak össze minden eddiginél jobban a magyar méhészek, mert égetővé váltak közös problémáik.

Hazai méz – természetesenAz európai piacról korábban komoly minőségi kifogások miatt kitiltott kínai mézet visszaengedték, és uniós csatlakozásunkból adódóan a hazai boltokban is erősebben jelenhet meg a nemzetközi konkurencia.  Ráadásul tavaly ősszel az előző évinél jóval alacsonyabbak voltak az átvételi árak.  Mindez a méhészek jövőjét kilátástalanná tette, annak ellenére, hogy méltán világhírű a magyar méz.  Nálunk a méz természetes módon készül, míg máshol már különböző technológiákat alkalmaznak, s csak részben bízzák a méhekre a dolgot.

Csak megszállottaknak

Megéri ma méhészkedni? Főállást ez a szakma megyénkben keveseknek biztosít.  Nekik a sok méhcsalád folyamatos, több mint napi nyolcórás munkát ad.  Akik más állás mellett méhészkednek, kevesebb családot tartanak.  A tagok többnyire ezt teszik és a mézet nagy tételben, hordósan értékesítik.  Pedig jobb hasznot hozna, ha maguk csomagolnák, dolgoznák fel. 

Azt is tudni kell, hogy hullámzóak az átvételi árak, a termés pedig az időjárástól és számos más tényezőtől függ.  Ezért általában hosszú távon térül meg a méhlegeltetés, a rosszabb éveket egy-egy jobb termés, nagyobb bevétel egyenlíti ki.  Vargyay szerint jó üzletnek csak a kívülálló tartja a méhészkedést.  De csak az előbb soroltakat átgondolva, felkészült embertől eltanulva a fogásokat érdemes szerinte belekezdeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissítést kapott a Firefox böngésző

A Mozilla Foundation fontos frissítést adott ki a Firefox böngészőprogramhoz, amely több kockázatos… Tovább olvasom