Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Bruttó 800 ezer forintot adna Gyurcsány a képviselőknek

Nagyjából bruttó 800 ezer forintot - az államtitkári fizetés szintjét - tartaná elfogadható fizetésnek a parlamenti képviselők számára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki TV2 kereskedelmi televízió szerda reggeli műsorában úgy vélekedett, hogy ez a díjazás a munka mennyiségét és a felelősségi viszonyokat is tükrözné.
A miniszterelnök azt mondta, tudja, hogy ez egy nyugdíjból élő embernek rengeteg pénz, de ha nem akarják, hogy a parlamenti képviselők "olcsójánosok" legyenek, akkor a munkájukhoz, felelősségükhöz mérten meg kell őket fizetni. A kormányfő emlékeztetett arra: a parlamenti pártok éveken keresztül nem merték kimondani, hogy másokéval együtt a képviselői fizetéseket is növelni kell, hanem egy rossz kompromisszummal, összekacsintással a jövedelememelést elbújtatták a költségtérítésben. Ezt kell kifehéríteni, rendbe tenni, elvállalni - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, ma egy átlagos képviselői fizetés annyi, mint egy nagyvállalat középvezetőjéé vagy egy főosztályvezetőjé a minisztériumban. Szerintem nem keresnek sokat a képviselők, amit nettóban kapnak, az kevés a környező országokhoz képest is. Kijelentette: azért küzd, hogy a képviselők normális fizetést kapjanak, de átláthatóan.

A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat, és a következő egy év teendőit. Az "új rend" tíz pontja közé sorolta a képviselői költségtérítés átláthatóbb és a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozásának kialakítását. A frakcióvezetőknek és a házelnöknek küldött levelében - amelyben a probléma rendezésére az Országgyűlést kérte fel - a miniszterelnök úgy fogalmazott: mindkét ügy a társadalmat élénken foglalkoztatja és az emberek többségét joggal irritálja.

A keddi ötpárti egyeztetésen a frakciók megállapodtak abban, hogy változtatnak a költségtérítés szabályain és a hiányzások szankcionálásán. Kinyilvánították, hogy ennek alapja az lesz, hogy a képviselőknek se járjanak kiváltságok. A javaslat elkészítésével az Országgyűlés Hivatalát bízták meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új, hangos portál cukorbetegeknek

Magyarországon egyedülálló technológia segíti, hogy egy internetes oldal a vakok és gyengén látók… Tovább olvasom