Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Búcsú a karácsonyfától

Ma már sokan még a Vízkeresztet sem várják meg, előbb kidobják a kiszolgált karácsonyfát. 
Ma már nem tartják a feldíszített fenyőt hónapokig a lakásban, mint régen: sokan még a Vízkeresztet sem várják meg, máris eltüntetik az év végi ünnepek dekorációját, hogy helyet adjanak az újnak, immár a   tavaszvárás jegyében. 

A karácsonyi díszek csak akkor töltik be igazi funkciójukat,  ha az ünnep idejére szólnak. Két-három hétnél tovább sehol nem divat ma már az ünnepi díszítés. Annál inkább elterjedt, hogy szinte rögtön a karácsonyi díszek leszedése után már elkezdődik a tavaszvárás jegyében történő lakásdekorálás. 

Ilyenkor szokták levágni a túlburjánzó aranyeső felfutó ágait, hogy meleg vizes fürdő után nagy padlóvázába téve a szobába tegyék: egy-két hét után már hozza is üde, sárga, a kikeletet idéző virágait.  
A padlóvázába helyezett sötétzöld, seprűszerű zanót vagy a kecskerágó bordó ágai egy-egy szál bordós vagy fehér krizantémmal akár két hétig díszlenek, felvidítva a lakást, reményt nyújtva a közelgő tavaszra és elűzve a téli depressziót.  

A dércsípte csipkebogyó vagy a nyíló aranyeső mellett jól   mutatnak a rusztikus, rüggyel teli faágak is, főleg a karcsú, magas vázákban. 
A kert, a balkon téli feldíszítéséhez még most sincs késő. A   virágládákból kiszedett muskátli vagy petúniatövek helyére - különösen német nyelvterületen -  gyakori, hogy Erikát ültetnek, közibük pedig fenyő, borostyán vagy más örökzöld kis ágakat szúrnak a földbe. Olykor lila vagy sárga száraz sóvirágot is beletűzdelnek a kompozícióba, amely messziről úgy hat, mintha virággal lenne tele,   még a nagy hidegben is, az erkély vagy ablak ládája.  

A tavaszi gumósok már ezrével várakoznak a kertészetek raktáraiban: a primulák, jácintok és nárciszok megjelentek a magyar virágszalonok kirakataiban is, háttérbe szorítva a karácsonyi kaktuszokat és a mikulásvirágokat. 

A gyökeres fenyők kiültetésével még várni kell: nem szabad hagyni, hogy földlabdája kiszáradjon, de előbb hűvös helyen - garázsban, pincében kell várakoztatni, amíg a fagyos föld felenged.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron is beadta pályázatát

Sopron a jelentkezési határidő lejárta előtt egy nappal adta be pályázatát az Európa Kulturális… Tovább olvasom