Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Budai: a legfőbb ügyész nyilatkozzon Gyurcsány mentelmi jogáról

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány.
Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány, és megfelel-e a valóságnak, hogy ez az irat körülbelül négy hete érkezett meg. Budai Gyula vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: kedden a parlamentben Sukoró-ügyben kérdésre válaszolva Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, "a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét"; ezt annál is inkább vizsgálnia kell, mert Schiffer András (LMP) feljelentése kifejezetten mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségének kérdéskörével kapcsolatos. Budai Gyula már szerdai tájékoztatóján is azt közölte, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

A kormánybiztos ugyanakkor felidézte, hogy szerdai sajtótájékoztatóját követően Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője úgy reagált: pillanatnyilag a legfőbb ügyész asztalán semmilyen olyan mentelmi jogot érintő indítvány nincs, amelyről a legfőbb ügyésznek dönteni kell. Itt a lehetőség, hogy a legfőbb ügyész tisztázza ezt az ellentmondást - mondta Budai Gyula, hozzátéve, hogy információik szerint körülbelül négy hete a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán található a nyomozóhatóság irata, amelyben a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. "Hagyjuk abba ezt a bújócskát! A legfőbb ügyész álljon ki, és válaszoljon a kérdéseimre. Amennyiben a Legfőbb Ügyészség úgy gondolja, hogy nem megalapozott Gyurcsány Ferenc vonatkozásában a mentelmi jog felfüggesztése, úgy azt küldje vissza a nyomozóhatóságnak, de ezeket az ellentétes tartalmú nyilatkozatokat fejezzük be, öntsünk végre tiszta vizet a pohárba" - hangsúlyozta az új elszámoltatási kormánybiztos, hozzáfűzve, hogy szerinte "hétfő-kedd bőven elég kell, hogy legyen" Kovács Tamás legfőbb ügyésznek a nyilvánosság tájékoztatására.

Budai Gyula a már említett szerdai tájékoztatóján úgy fogalmazott, küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanama ügyében. A miniszterelnöki megbízott akkor azt is hozzátette, reméli, a Legfőbb Ügyészség "nem fog falazni" a volt miniszterelnöknek. Ezt követően, pénteken Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos is nyilatkozott kaszinóügyben, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részjelentése alapján azt mondta: a Gyurcsány-kormány az Álomsziget-, valamint a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn. Rámutatott, a kiemelt beruházássá nyilvánításról szóló döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok esetében - különös tekintettel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre - felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján ugyanis megállapítható: ismert volt számukra az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn, így egy ilyen tartalmú kormányrendelet megalkotása törvénysértő volt - mondta akkor Papcsák Ferenc.

Olvasóink írták

 • 9. jozko 2010. november 08. 07:34
  „Ha így kéri, hogy fogja követelni...

  Egyébként meg had kérje!
  A törvény előtt mindenki egyenlő....

  Ha valakit netán hamisan vádolnak, az illetőnek jól felfogott érdeke, hogy minél előbb tisztázza magát!
  Így akár saját maga is kérhetné a mentelmi jogának felfüggesztését.
  /Ha bolond lenne-aki időt nyer, életet nyer...az is valami!/”
 • 8. zoltanszabo 2010. november 07. 18:27
  „Addig tologatják az aktákat míg szőrén-szálán eltűnik.Nem lessz felelősségre vonás ,vannak sztár ügyvédek nindent tisztára mosnak.Ott az igazság ahol a pénz.Hány politikus van börtönben,szépen kisétálnak semmi bántódásuk nem lessz attól félek.”
 • 7. zoltanszabo 2010. november 07. 18:27
  „Addig tologatják az aktákat míg szőrén-szálán eltűnik.Nem lessz felelősségre vonás ,vannak sztár ügyvédek nindent tisztára mosnak.Ott az igazság ahol a pénz.Hány politikus van börtönben,szépen kisétálnak semmi bántódásuk nem lessz attól félek.”
 • 6. deszkás 2010. november 07. 15:37
  „Ilyet még Orbán Viktor se mondhat.”
 • 5. frakk 2010. november 07. 15:22
  „gyurcsány esetében kb 5 olyan körülmény is előfordul, melyek mind megalapozzák az indokolt ügyészségi vádindítványt. Az igazságügy Magyarországon gyerekcipőben jár, rosszak a törvények, óriási összefonódások , megtámadhatatlan haveri körök tartják fenn a "demokráciát" .
  Természetesen éppen ezért senkinek kétsége se legyen, hogy hiába a kormánypárt csere, az igazságügyben továbbra sem lesznek nagy változások. Annyira velejéig korrupt országban élünk, hogy éppen a demokráciára hivatkozva evickélnek ki a törvényes ítéletek alól. Ha megbolygatnánk mélységében a jéghegyet Magyarországon azonnal meg kellene duplázni a börtönök számát, melyek elsősorban gazdasági bűnözőkkel lenne tömve. Mivel nem ez a cél egy két esetről fogunk hallani csupán, de a probléma tovább megy.
  Nálunk a demokrácia azt jelenti , valakiknek szabad, valakiknek nem.”
 • 4. N.P. 2010. november 07. 15:13
  „"Hagyjuk abba ezt a bújócskát! A legfőbb ügyész álljon ki, és válaszoljon a kérdéseimre." -- Honnan veszi ez a Budai a bátorságot a legfőbb ügyész princeltetéséhez? Ha jól tudom eddig a MAGOSZ lánglelkű alelnöke volt, most a Nemzeti Számonkérő Szék elnökének képzeli magát?”
 • 3. achilleus 2010. november 07. 15:04
  „1. hozzászólás történész 2010.11.07. 14:28
  A név szerinti feljelentést Schiffer András LMP-s parlamenti képviselő, frakcióvezető tette. Schiffernek tudnia kell, hogy megalapozatlanság esetén (név szerinti feljelentés!) súlyos következményekkel kell szembenéznie, hiszen zűrös ügyekben is képviselt személyeket (pl. Orbán Viktort, vagy Thürmer Gyulát) a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) képviseletében. http://hirszerzo.hu/belfold/50906_szokatlan_felallas_a_tasz_elvallalta_orban_”
 • 2. Mignon 2010. november 07. 14:52
  „Nemetorszagban a legföbb ügyesz Karlsruheban van.

  Egyszer felhivta telefonon Berlinböl a rendörseg, hogy elfogtak egy terrorista gyanus egyent,
  letartoztathatjak es örizetbe vehetik e?
  Mondta a föügyesz, hogy elötte beszelnie kell a gyanusitottal, csak ugy tud dönteni.

  -"Akkor, Ügyesz Ur?
  Jöjjön el Berlinbe! Mikorra varhatjuk...?-igy a rendörseg.

  Erre a Föügyesz:

  -"Nem megyek en sehova.
  Ha akarnak valamit tölem, hozzak ide nekem a gyanusitottat...!"

  Bizony!

  A Polizeinak helikopterrel Berlinböl Karlsruheba (jo 500 km) kellett repülni a delikvenssel!

  Itt meg van tekintelye a Legfelsöbb Ügyesz Urnak...!”
 • 1. történész 2010. november 07. 14:28
  „Lecsukni apámat anyámat, mindenkit. nem kell nagy tudomány leszámolni az ellenzékkel úgy,hogy soha többet ne legyen fideszel szemben menő párt.Gondolták ezt már más Magyarok, külföldiek Lenin, Sztalin, is sőt Oliver Cromwell is úgy gondolta az uralma egy és végleges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a sérült tározót körülvevő védőgát

Mintegy három méter magasságban védőtöltéssel vették körbe az ajkai timföldgyár megsérült X-es számú… Tovább olvasom