Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Budapestre érkezett Vojislav Kostunica

Egynapos hivatalos látogatásra érkezett hazánkba Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök. A kormányfőt katonai tiszteletadással köszöntötték délelőtt a Kossuth téren. Kostunica tárgyal Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Sólyom László államfővel és Szili Katalin házelnökkel. A megbeszélések egyik fő témája várhatóan Koszovó jövője lesz.
A szerbek számára jelenleg a legfontosabb külpolitikai - s az EU-integrációt is nagyban befolyásoló - kérdés a koszovói rendezés. Budapest azt szeretné, ha kompromisszumos megoldás születne a kérdésben, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hagyna jóvá. Magyarországnak ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a dél-szerbiai tartomány jövőjéről és Szerbia EU-integrációjáról az unió tagjai egységes álláspontra jussanak.

Magyarország és Szerbia között egyre szorosabb kapcsolat alakult ki az elmúlt években. Erősödik a két ország szaktárcái közötti együttműködés: a környezetvédelem, az egészségügy, az igazságügy, s a mezőgazdaság területén is megtörtént a Budapest és Belgrád közti kapcsolatfelvétel.

A magyar miniszterelnök utoljára 2005 májusában járt Belgrádban. Az elmúlt egy évben Sólyom László - a szerb főváros érintése nélkül, a Vajdaságban - kétszer tárgyalt Boris Tadic szerb államfővel, és Göncz Kinga külügyminiszternek is két találkozója volt belgrádi kollégájával, Szili Katalin háromszor találkozott szerb partnerével.

Magyarország és Szerbia között tavaly a kétoldalú kereskedelem összértéke csaknem egymilliárd dollár volt, s ebből 750 milliót a magyar kivitel tett ki. A magyar vállalatok közül már több (az OTP, a Mol, a Betonút Rt.) szilárdan megvetette a lábát Szerbiában - a Szerb Nemzeti Bank kimutatása szerint Magyarország a külföldi befektetők sorában a hatodik helyet foglalja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant kapott a csabai vadászboltos gyilkos

Életfogytiglan tartó fegyházbüntetésre ítélték elsőfokon azt a férfit, aki 2005-ben megölte az egyik… Tovább olvasom