Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Bújkálnak a fővárosi hajléktalanok

Egyre kevesebb hajléktalant látni Budapest utcáin. Ez azonban nem azt jelenti, hogy valóban kevesebben lettek, hanem azt, hogy sokuk egyre jobban igyekszik elbújni, erdőkbe, elhagyatott házak pincéibe, padlásaira.
Erre következtetnek azok a szakemberek, akik nemrég összeszámolták a fővárosi hajléktalanokat. E szerint 700-1500 otthontalan él most a fővárosban. Ez azonban, a szakértők szerint csak a a valós szám egy harmada.

A szombati vihar elől sok utcán élő a Menhely Alapítvány melegedőjébe húzódott. Itt kapnak meleg ételt és egy kis nyugalmat is.

Nemrég önkéntesek számolták össze a közterületen éjszakázó fővárosi hajléktalanokat. Azt mondják, az eredmény megdöbbentő: az utcákon, kevesebb mint ezer hajléktalant találtak.

Nem sokkal később az ideiglenes szállásokon 2500 embert kérdeztek meg arról, hogy merre töltötték az éjszakát. Kiderült, hogy a hajléktalanok egyre szívesebben keresnek rejtett éjszakai szálláshelyeket, és a korábbiakkal ellentétben inkább bújkálnak az emberek elől. Úgy látják, a városi élet egyre keményebb a hajléktalanoknak. A kerületőrök, rendőrök elzavarják őket a belvárosból.

Nagyon sokan említettek pincét, padlást, míg korábban a lépcsőházak, a lakótelepi lépcsőházak voltak a jellemzőek - mondta Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szociológusa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elengedték a rendőrök a nézők közé hajtó ittas férfit

Kihallgatása után elengedték a rendőrök azt a bátmonostori férfit, aki szombaton délután egy… Tovább olvasom