Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Büntetés jár a parlagfűért július 1-től

Már csak pár nap van a parlagfű virágzásáig, így ismét meghirdetik a hagyományos parlagfű-mentesítő akciót június utolsó hetére. A parlagfű-mentesítő hét után, július 1-től büntetésre számíthatnak azok a tulajdonosok, akiknek földjén megtalálható a gyomnövény.
Az akcióhét nyitó rendezvényén a környezetvédelmi miniszter, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, Orosz Sándor szocialista politikus és a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgatója ellenőrzött házakat a III. kerületben, a parlagfű-mentes porták matricát kaptak. A rendezvényen elhangzott az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra.

A parlagfű több százezer embernek okoz allergiás panaszokat. Egy hét van a parlagfű virágzásáig. Ez azt jelenti, hogy pár nap múlva a levegőbe kerülnek az allergén anyagok - hívta fel a figyelmet Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A rendezvényen elhangzott minden negyedik ember allergiás Magyarországon, a megbetegedések jelentős részét a parlagfű okozza. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra illetve csaknem 9 milliárdot táppénzre.

Az akcióhét arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdák mit kötelesek tenni a parlagfű irtásáért. Ahol nem kaszálják le az allergén növényt, ott az önkormányzati jegyző köteles elrendelni a kényszerkaszálást. Ennek költsége és az ezzel járó bírság 20 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Leginkább a mezőgazdasági területeken elszaporodott még a parlagfű, a gazdák figyelmét arra próbálják felhívni például, hogy egy kukoricásban 20 százalékos terméscsökkenést okozhat ez a gyomnövény.

A zöldtárca vezetője az eredmények között említette, hogy van sok olyan terület, ahol parlagfű-mentes matricát tudtak adni. Ahol egy egész utcát parlagfű-mentesítettek, ott táblát helyeznek ki. Reményeik szerint hamarosan parlagfű-mentes település is lesz. Tavaly 1554, idén eddig több mint 700 település csatlakozott a gyomnövény elleni mozgalomhoz.

Szabó Imre szerint az is jelzésértékű, hogy az 1 százalékos adófelajánlásokból csaknem egymilliárd forint érkezett a probléma megoldására.

Olvasóink írták

 • 6. pisti83 2009. július 04. 22:07
  „Parlagfű semmilyen betegséget nem okoz, és nem is terjeszt. Egyetlen bűne, hogy a virágporának intenzív illata van és tüsszöghetnek tőlük az arra túl érzékenyek, Általában aki allergiás nem csak erre az egy virágportól tüsszög!!!
  A parlagfüvet irtani kell, de szabadon lehet a mezőgazdaságban ill. élelmiszeriparban használni mindazokat a vegyszereket, amelyek valójában okozói az allergiás megbetegedéseknek.
  Nem vagyok híve, hogy gazosan tarják az emberek a földterületeiket. De ami nálunk folyik, az már felháborító. Találnak mondjuk egy 2 cm-es parlagfűt már 100 ezrekre büntetik a tulajt. Persze közterületen nem gond, ha méteres a ez a gyom.....”
 • 5. voodoo 2008. június 25. 06:27
  „Szerintem meg már itt az ideje, hogy legalizálják a parlagfűvet! :)”
 • 4. raffy2 2008. június 24. 21:28
  „legyen mindenkinél fényképezőgép!ez a legjobb megoldás,és akkor nem lehet semmi gond.”
 • 3. Lemba 2008. június 24. 20:35
  „Valaki ulteti ezt a gyomnovenyt, vagy a szel terjeszti? Ha a kozelben levo es allami kezeles alatt allo telek gondozatla, nyugodtan be lehet perelni a telek gondozojat termeszetvedelmi torveny megsertese miatt.
  Vajon mi lehet az oka, hogy ez a gyom igy elszaporodott?”
 • 2. blg 2008. június 24. 19:05
  „Valaki nézzen szét Kövegyen és környékén (főleg a temetőnél és a vele szemben levő óriási kertnél). Ilyet még nem láttatok!!!! Évek óta nem csinál semmit sem az önkormányzat, sem az egyház! Milyen büntetésről írtok ti?”
 • 1. cyt 2008. június 24. 16:12
  „No és mi a helyzet, ha éppen az Önkormányzat által fentartandó területen - pontosabban nem magánterületen - van a parlagfű? Az Önkormányzat megbünteti ÖNMAGÁT??? Nem volt még egyetlen olyan év sem, hogy ne találkozhattam volna parlagfűvel pl. gyalogjárda és úttest közötti területeken, vagy kisebb "elgazosodott" közterületeken, az újszegedi liget "gondozatlanabb" részén, árterületen, stb. Nekem az az érzésem, hogy az ÁLLAMNAK, azaz konkrétan és lokálisan az Önkormányzatoknak itt még nagyon sok "elmaradásuk" van. ... Más szemében a szálkát, magáéban a gerendát ... (?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztos, de mérséklődő Fidesz fölény

Júniusban csökkent a két nagy párt közötti támogatottsági különbség. Ennek oka, hogy a Fidesz szavazótábora hibahatárt meghaladó módon csökkent májushoz képest. Ugyanakkor az MSZP érdemben nem tudta növelni szavazói arányát. Tovább olvasom