Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Büntetéstől tartanak a háziorvosok

Folytatás az 1. oldalról.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az „adatok útját” semmiféle külön védelemben nem részesítik. Állásfoglalásában kifogásolta továbbá, hogy a postai úton, floppyn eljuttatott adatokat sem óvják külön, illetve a számítógépes programmal kapcsolatban is aggályok merültek fel. Az ombudsman arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy helyezze hatályon kívül a kormányrendeletet, továbbá felkérte a jogalkotókat arra, hogy törvényi szinten teremtsék meg a jogalapot a tételes betegforgalmi jelentés használatához, figyelembe véve a személyes adatok kezelésével kapcsolatos tiltakozást.
Az adatvédelmi biztossal nincs tartalmi vitája az Egészségügyi Minisztériumnak, de pontosítják azokat a rendelkezéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a háziorvosok tételes betegforgalmi adatokat szolgáltassanak – közölte a szaktárca kedden. Egyben felhívták a háziorvosok figyelmét arra, hogy az adatszolgáltatást előíró rendelet érvényben van, és a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. A kiadott közlemény kitér arra is, hogy a szaktárca figyelembe veszi az adatvédelmi biztos ajánlásait.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Kisalföld megkeresésére közölte: szervezetük a tegnapi elnökségi ülésen is megerősítette, hogy egyetértenek az adatvédelmi biztossal, és támogatásukról biztosítják azokat a háziorvosokat, akik nem jelentenek az egészségbiztosító felé. Az elnöknek arról nincs pontos információja, hogy hányan tagadták meg a megyében az adatszolgáltatást, de országosan több mint ezer kollégája adta aláírását az „engedetlenségi mozgalomhoz”.
Dr. Zsilavi Fábián hédervári háziorvos lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta, hogy kollégáival együtt érzik a fennálló kettősséget, s bizony ő maga is sokat gondolkodott rajta, hogy mitévő legyen. Végül úgy döntött, hogy mivel a rendelkezés érvényben van, és büntetést is kilátásba helyeztek az előírást megszegő orvosok ellen, elküldte a jelentését. A jogszabállyal azonban nem ért egyet, hiszen olyan adatokat kell továbbítaniuk, amelyek csak a betegre és a gyógyítókra tartoznak.
Dr. Bartalos Gábor levéli háziorvos hasonlóképpen vélekedik, mint kollégája. A szakember úgy gondolja: azt, hogy milyen tb-támogatású gyógyszereket írtak fel egy betegnek, joga van tudni az egészségbiztosító pénztárnak, de azzal nem ért egyet, hogy egyéb információkról is be kell számolniuk, például arról, hogy ha valaki jogosítványkészítéshez orvosi vizsgálaton járt. Mindazonáltal az előírás érvényben van, így Bartalos doktor is eleget tett a jelentési kötelezettségének.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz a háziorvosoknak október 10-ig kellett postára adniuk a jelentéseket, így annak feldolgozása, hogy az orvosok közül hányan szolgáltattak adatot, még folyamatban van.
„ A feladatok most a tárcánál halmozódnak, és nem kell egy olyan dologban részt venni, amiről egy adatvédelmi biztos egyértelműen kimondja, hogy az törvénysértő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a mellrák ellen

Egész napos tájékoztató és figyelemfelkeltő rendezvényt tartott a nagyközönség számára a Lánchíd… Tovább olvasom