Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Büntetőjogi felelősségét is elismerte Zuschlag

Politikai felelőssége mellett a büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen Zuschlag János, a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított szocialista politikus.
Ügyvédje, Kovács M. János, a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy védencét szerdán hallgatták ki a kecskeméti ügyészségen, néhány héttel ezelőtti vallomását csupán néhány mondattal egészítette ki. Az ügyvéd állítása szerint védence nem részletezte vallomásának tartalmát, csupán annyit árult el, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték.

Zuschlag János február közepén a kormányokon és politikai oldalakon átívelő ifjúsági intézményrendszer működéséről, a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozási módjáról számolt be a nyomozóknak. A politikus ennek megfelelően beszélt a Fiatal Baloldal (FIB) gazdálkodásáról is, melynek során elmondta: bevett gyakorlat volt, hogy politikai ifjúsági szervezetek más civil szervezetekkel közösen valósítják meg programjaikat. Elismerte, hogy a büntetőeljárásban említett egyesületek a FIB-bel sok közös programot szerveztek, így a finanszírozási kérdések is összefolyhattak. Így, ha ennek keretében szabálytalanságok történtek, azért, mint a FIB elnökhelyettese politikai felelősséget vállal.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretű lett az alapítványok és egyesületek ügye, amelyek az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. Az elcsalt pénz becslések szerint 60-75 millió forint.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. Szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Január végén a Szegedi Városi Bíróság Katus Ferenc, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatását április 4-éig meghosszabbította. A politikus korábban az MSZP kiskunhalasi szervezetének irodavezetője volt. A Zuschlag-ügynek már 15 gyanúsított van, a Népszabadság értesülései szerint az ügyészség egy kiskunhalasi férfit vett őrizetbe, aki az okiratok és számlák megsemmisítésében működött közre, ezért bűnpártolás vétségével gyanúsítják. A férfi szabadlábon védekezhet. A nyomozást várhatóan a hónap végén befejezi a kecskeméti ügyészség.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. március 07. 09:33
    „Hát igen egy "konc" a végén nem tud mást tenni, hisz a hasonszőrüjei lemondtak róla, magára hagyták a "bajban"! Igy szokott lenni e társaságban! Nélküle is vannak még, akik a közpénzt melengetik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

44 évnyi fegyházbüntetés a debreceni taxisgyilkosoknak

Összesen 44 évnyi fegyházbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla a 2004-ben történt… Tovább olvasom