Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Buszos gondolatok

Időről időre jelennek meg a Kisalföldben SMS-ben vagy levélben az autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos anomáliák. Ezek legtöbbje a sofőröket marasztalja el, mert esetleg arrogánsan válaszolnak az utasok legtöbbször szintén ingerülten elmondott véleményére vagy kérdésére. Nézzük meg most azt is, hogyan viselkedünk utazás előtt, közben és közvetlen utána mi, utasok vagy az utazóközönség remélhetőleg kisebb része.

Például mielőtt beáll a kocsi a megállóba, akik addig cigarettáztak, eldobják a csikket, mert nincs idejük(!) a helyére tenni, az oszlopon lévő szeméttartóba. Néha több száz ilyen maradvány is látszik egy megállóban, amelyeket a többi szeméttel együtt aztán kellő fizetség fejében valaki összetakarít. Arra a régi illemszabályra, miszerint utcán (és hasonló helyeken) nem illik dohányozni, már csak a jobbak emlékeznek, tehát ez kulturáltság kérdése is. Felszálláskor illik megmutatni az utazáshoz szükséges „jogosítványt”, amelyet többen ilyen-olyan okból elmulasztanak. Ha nincs ülőhely, igyekezni kell hátralépegetni a leszállóajtók irányába, mert a továbbiakban az állóhelyre mások is igényt tartanak. A leszállóajtóknál ne „szobrozzunk”, ha nem szándékozunk leszállni, mert ebből is voltak már legalábbis „majdnem balesetek”.
Lehetőleg ne az első ajtón szálljunk le, mert az leginkább nem arra való, ugyanis lassítjuk a közlekedést, mivel akadályozzuk a felszállókat. Más a helyzet persze zsúfolt busz esetében. Az utastérben felirat látható: „Kapaszkodni tessék!” Ha egy kényszerű, hirtelen fékezés esetében valaki elesik, akkor nem biztos, hogy a vezető tehető felelőssé. Járványos időben van, aki a tenyerébe köhög, tüsszent vagy krákog, aztán újra megkapaszkodik az oszlopokban, csövekben. Ha hirtelen jön ránk ilyen reflex és nem tudunk zsebkendőt előkapni, akkor inkább a ruhánk ujját (könyök tájékán), vagy esetleg a kezünk hátát tegyük arcunk elé.
Nekem nincs a famíliámban, sem a baráti körömben autóbusz-vezető, de kívánok a Volán minden munkatársának, főleg a buszvezetőknek sok-sok türelmet hozzánk és magunknak feléjük.
Nagy Imre, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom