Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Céldátum még nincs, az euróra átállás gőzerővel zajlik

A kormány még nem jelentette be, mikor tartja lehetségesnek az euró bevezetését Magyarországon, de a közös valutára áttérés jogi-technikai-intézményi előkészítése már javában zajlik.
Pénteken az Országos Érdekegyeztető Tanács is megtárgyalta az előkészületeket. Több problémára hívták fel a kormány figyelmét, például a hosszú távú fix kamatozású szerződésekére, amelyeknél igen magas eurókamatok alakulhatnak ki. Vita volt arról, hogyan osszák el az euró átvételének tetemes költségeit.

Az euróra átálláshoz másfél-két év kell, tehát alapos előkészületre van szükség már most, noha egyelőre nincs céldátum sem - hívták fel a figyelmet az OÉT-ülésen a munkaadók részéről felszólalók. A tanácskozáson több problémára világítottak rá a felek. A munkavállalók és a munkaadók is felvetették, hogy az euró átvétele után irreálisan magas kamatok alakulhatnak ki, ha a korábbi, forintban folyósított és elszámolt hitelek fix kamatait egyszerűen "átírják" az új pénznemre. Ez rengeteg önkormányzatot is érinthet, amelyek 20-25 évre vállaltak kölcsönterhet - hangzott el. Jogi és pénzügyi felügyeleti intézkedéseket sürgettek a megszólalók. Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára valósnak nevezte a problémát, bár hozzátette: viszonylag kevés a fix kamatú hosszú távú szerződés.

Vitát váltott ki az euró átvételével járó költségek viselése. Az euróátállási tervben a kormány azt javasolja, hogy mindenki viselje a maga részét. A munkaadók felvetették, hogy részletesebben meg kellene vizsgálni ezt, mert például a vállalati szférában várhatóan differenciált terhek keletkeznek, lehetséges, hogy igény lesz pénzügyi támogatásra. Nem kis pénzről van szó, Hollandia annak idején egy évi nemzeti termékének 1 százalékát költötte az átállásra, Szlovákiának, amely 2009. elejétől használja az eurót, 2 milliárd eurójába került - hangzott el. Azt javasolták a munkaadók, hogy gyorsan és alaposan tanulmányozzák a szlovák és a szlovén áttérés tapasztalatait. A munkavállalók azt vetették fel, hogy mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat arról, egyes társadalmi rétegekre milyen hatással lesz a közös pénz bevezetése.

Olvasóink írták

 • 1. achilleus 2009. január 31. 10:33
  „"(...), az euróra átállás gőzerővel zajlik"
  Ezzel szemben:
  "közös valutára áttérés jogi-technikai-intézményi előkészítése már javában zajlik"
  Egyetlen értelmes gondolat, a sok duma helyett:
  "gyorsan és alaposan tanulmányozzák a szlovák és a szlovén áttérés tapasztalatait!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félezer dolgozót küld el a Kecskeméti DDDK

Kecskemét - 513 embernek szűnik meg az állása idén május közepén, legkésőbb július elején a… Tovább olvasom