Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Civil összefogás a szociális szolgáltatások javításáért

Egy HEFOP-pályázat segítségével a TESZ (Társadalmi Egyesülések Szövetsége) megyei szervezete a United Way Kisalföld Alapítvánnyal – több civil egyesület segítségével és az érintett önkormányzatok aktív bevonásával – széles körű programba kezdett a szociális szolgáltatások javításáért. Az akcióval a hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci képzését segítik.
Érdekes megállapítások következtek abból a felmérésből, amely megyénkben a szociális alapellátás helyzetét kutatta. Minél kisebb egy település, annál kevésbé működteti a szociális szolgáltatásait. Pedig éppen ezeket a településeket sújtja leginkább a szegénység és a népesség elöregedése. Az alapellátás és a szakellátás bizonyos elemei a települési önkormányzatok törvényben előírt kötelező feladata, de az utóbbi években egyre jelentősebb szerephez jutott a civil szektor is. Egyházi, alapítványi és magánszervezetek több szociális intézményt hoztak létre. Az igényelt alapellátás száma jelentős, de a részesülők száma alacsony. Az ellátások iránti igény még nagyobb lenne, ha kiépültek volna a szolgáltatások, az intézményrendszer és a feladatokat képzett szakemberek látnák el.
A felmérésből az is kiviláglik, hogy a 2000 lakosnál nagyobb településeken, ahol kötelező feladat lenne a nappali ellátás, az itt-ott működő idősek klubját leszámítva jószerével ez nem létezik. Az egyéni szükségletekre alapozott szolgáltatások egymásra épülő rendszere igen hiányos. Az önkormányzatok – főleg a kistelepüléseken – nem képesek biztosítani a szolgáltatásokat. Mivel hiányoznak az alapellátások, a legtöbb esetben a magukra maradt idős emberek – hosszas várakozás után – bekerülnek egy, az alapellátásnál jóval drágábban működtetett bentlakásos otthonba, többnyire lakóhelyüktől távol, ahol nem érzik jól magukat.
A TESZ által kidolgozott, „Együtt egymásért” elnevezésű program biztosítja a házi gondozást a településen élő, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók képzéssel összekötött munkába állításával. Ehhez igényelte és értékesíti az önkormányzatok, a megyei munkaügyi központ és a civil szervezetek összefogását, együttműködését.
Elérhető, hogy sok idős, gondozásra szoruló ember ne kényszerüljön kiszakadni megszokott életköréből, s eddigi mikrokörnyezetében élhesse tovább életét.
Az előkészítés szakaszában a TESZ felmérést végzett, s ebbe bevonták a megyei munkaügyi központot, a megyei kereskedelmi és iparkamara kézművestagozatát és számos önkormányzatot. A megkeresett 50 önkormányzat közül harmincöt érdeklődött a program iránt, 33 önkormányzat és 3 civil szervezet a gyakorlati képzésben is részt vesz.
A több hónapon át tartó oktatási programba 36 munka nélküli embert vontak be, akik a vizsgával záruló OKJ-tanfolyam végén szociális gondozó, ápoló képzést nyernek. A képzés ideje alatt a TESZ gondoskodik foglalkoztatásukról, majd ezt követően további négy hónapra biztosított az alkalmazásuk, de a programba bekapcsolódott önkormányzatok és civil szervezetek hat hónapban jelölték meg a továbbfoglalkoztatásuk alsó határidejét, ezzel is bizonyítva szándékuk komolyságát.
A programnak köszönhetően első lépésben megyénk 33 településén továbbfejlődik a szociális alapellátás rendszere, a segítőhálózat létrejöttével csökken a társadalmi kirekesztődés, erősödik a település szociális, lakosságmegtartó jellege.
A szociális gondozó, ápoló képzés hivatalos megnyitóját tegnap rendezték Győrben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom