Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Csak az „éthordósok” betegedtek meg

Máshogy látja a történteket az a mosonszentmiklósi vendéglős, akinek pizzériája felkerült az ÁNTSZ „feketelistájára”. Idén augusztusban nyolcan kaptak szalmonellafertőzést az egységben.
Az egyik mosonszentmiklósi pizzéria nemrégiben felkerült az ÁNTSZ azon listájára, melyen a ételmérgezéseket, ételfertőzéseket okozó vendéglátóegységek szerepelnek (Kisalföld, 2006. november 11.). Az üzlet vezetője harmincnyolc éve dolgozik a szakmában, eddig semmilyen büntetése nem volt. Csörgits János máshogy látja az esetet, mint a hatóság.
– Nem az ÁNTSZ-t hibáztatom, hiszen munkatársai tették a dolgukat. Pk, illetve a háziorvos nem hiteles információkat kaptak. Ha a tényeknek megfelelően tájékoztatják a hatóságokat, nem hurcolják meg a nevünket – mondta Csörgits János. A mosonszentmiklósi vendéglátós szerint az időpontokra kellett volna odafigyelni.
– Augusztus 4-én, pénteken készítettük a szalontüdőt, körülbelül tizenöt adag fogyott el. Fiammal együtt én is ettem belőle és semmi bajom nem lett tőle. Székletmintát is vizsgáltak, az eredmény negatív lett. Azok a vendégek sem betegedtek meg, akik helyben fogyasztották el az ételt, közülük egy szintén küldött mintát. A fertőzés azoknál jelent meg, akik műanyag dobozban elvitték tőlünk, attól kezdve a tárolásért mi már felelősséget nem tudunk vállalni.
„ Az egyik kórházba kerülő beteg el is ismerte hibáját, hogy csak pár nap múltán fogyasztotta el a tüdőt. Utólag belátta, hogy már nem lett volna szabad megenni.”
– Volt egy család, aki elvitte az ételt, elfogyasztották, köztük a nyolcvanegy esztendős nagymama is, és semmi bajuk nem történt. Egy másik fertőzött szintén később ette meg, de hogy addig milyen körülmények között tárolta, azt senki nem vizsgálta. Sőt, az ÁNTSZ tőle, a mélyhűtőben lefagyasztott szalontüdőből vett mintát, tíz nappal az étel elkészülte után. Ugyanez a személy tovább is adott az ételből ismerősének, aki szintén megbetegedett. Gyanítom, hogy utófertőzésről volt szó, amihez nekünk már semmi közünk nem volt.
Csörgits János elmondta: a falu búcsújának idején történt a fertőzés, amikor a családok amúgy is a szokottnál nagyobb mennyiségű és többféle élelmiszert tartanak otthon. Úgy véli, ez is közrejátszhatott a megbetegedésekben. Annak ellenére, hogy nem tartja magát hibásnak, a kiszabott 50 ezer forintos büntetést befizette.
– Lelkileg alaposan megviselték a családot a történtek, a meghurcoltatás, de én még abban a korban születtem, amikor tisztességre nevelték az embert. Tudom, hogy az ÁNTSZ-nek munkája volt a vizsgálattal, ezért fizettem ki a büntetést. Ha viszont előre látom, hogy mi lesz a vége, fellebbezek. Azt hittem, hogy ha lerovom a büntetést, lezárul az ügy, de nem így történt – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom