Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csak új számsorozatú nyomtatványok használhatók

Január elsejétől már nem lehet használni olyan nyugta-, illetve számlatömböt, amelyet 2007. január elseje előtt állítottak elő. Ez a változás nem csak a nyomtatványok kibocsátóit érinti, hanem mindenkit, ugyanis terméket vagy szolgáltatást valamennyien vásárolunk.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történjen a fel nem használt, tulajdonképpen lejárt, tömbökkel? Az APEH előírásai szerint ezeket 2008. január 31-ig - ellenőrizhető módon - le kell selejtezni. Azokat a tömböket, amelyekben van felhasznált nyugta vagy számla, természetesen meg kell őrizni.

Bárkivel előfordulhat, hogy lejárt sorszámú nyomtatványt kap az eladótól. A számlasorozatokat az APEH adja ki, egy tavaly kibocsátott számla, illetve nyugta sorszáma például így nézhetett ki: AA7N-A123456, az idei pedig AA8NA1234567. Vagyis a 2008. évi sorszám hosszúság, akárcsak 2007-ben 12 karakter maradt, felépítése annyiban módosult, viszont hogy az eddig ötödik karakter-helyen álló kötőjel kimaradt, az utolsó hét karakter viszont csak számokból áll. Vigyázni kell, hiszen a tavaly január elseje után az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő sorszámmal legyártott nyugta és számla nyomtatványok 2008-ban is felhasználhatók, sőt a gyártók 2008-ban is gyárthatnak nyomtatványt a 2007-ben kijelölt sorszámtartománnyal. Az APEH honlapján közli az általa jóváhagyott sorszámtartományokat, ezért ha valaki ettől eltérő számkombinációjú nyomtatványt kap, akkor azt - mind a kibocsátó, mind az elfogadó érdekében - érvényesre kell kicseréltetni a kibocsátóval. Saját nyomtatóval bármelyik cég előállíthat számlát, amelyet szigorú számsorrendet tartva, az APEH által számára engedélyezett számlatartomány igénybevételével lehet előállítani. Ezeknek a szmláknak a ,,képéről" másolatot kell készíteni az adóellenőrzés számára.

Az új számlatömböt továbbra is csak azok vásárolhatnak, akik hitelt érdemlően tudják - cégkivonattal és egyéb módon - igazolni a cég működését. A számlatömb igazolja a vásárló adóalanyiságát.

Korábban az APEH felmentést adhatott a nyugtaadási kötelezettség alól, amit gyakran kérvényeztek akkor, ha a nyugtát pénztárgéppel állították elő. Az új áfa-törvény értelmében azonban ettől az évtől már csak kivételes esetekben hagy jóvá az adóhatóság felmentési kérvényt. Az új jogszabály azonban nemcsak azokat érinti, akik a jövőben folyamodnak felmentésért, hanem azokat is, akik a korábbi időszakból rendelkeznek felmentvénnyel, függetlenül attól, hogy a felmentés határozott vagy határozatlan időre szól-e. Az adózók erről a változásról nem kapnak majd határozatot, ezért a nyugtát automatikusan ki kell bocsátaniuk. Vannak olyan adóalanyok, akiknek az APEH elnöke kérelmükre szociális vagy egészségügyi okokból felmentést ad a pénztárgép használata alól, olyan esetekben, ha a kérelmező számára a pénztárgép alkalmazása aránytalanul nagy terhet róna. Az ilyen kérelmeket az illetékes regionális adóhatósághoz kell benyújtani. Addig, azonbban, amíg a jogerős elbírálás nem történik meg, a kötelezettséget pénztárgéppel kell teljesíteni.

Ha a kibocsátó úgy dönt, hogy nyugta helyett számlát ad, ezt minden további nélkül megteheti. Ha a taxis számlát ad ki, akkor a "vevő" (utas) nevét kézzel is kitöltheti.

Olvasóink írták

  • 1. Jo Bacsi 2008. január 07. 08:42
    „Ez olyan mint egy hulye gyerek jatek. Mi a francnak ez a hulye szamla meg burokracia????? Minek?? Nem jo semmire. Es ajanlom hogy mindenki ott csaljon ahol tud es tegyetek tonkre ezt a szemetlada Naci APEH szervezetet. Uzzetek el eroszakkal ha kell oket. Nem valok egy modern europai tarsadalomba. A 21.-ik szazad europajaban vahgyunk es nem a kozepkori feudalis tarsadalomban. A fene a rohadt anyjukat. Csak ennyit lehet roluk mondani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával akart nevelőapján bosszút állni egy 18 éves lány

Baltával akart nevelőapján bosszút állni egy 18 éves tiszabezdédi lány vasárnap reggel. A férfi… Tovább olvasom