Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Csak zárt ülésen voltak láthatók Szilvásy bizonyítékai

A kancelláriaminiszter szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy nem a rendőrség "tolta rá" a rendzavarókat az október 23-ai Fidesz-nagygyűlés résztvevőire, hanem a rendbontók tudatosan "húzták arra" az intézkedő rendőröket. A bizonyítékok titokban maratak.
A kancellária bizonyítani tudja, hogy nem elszigetelt események véletlen színjátéka volt az, ami október 23-ikán az utcán történt Budapesten. Az események egyes politikusok, pártok és pártokhoz közeli mozgalmak közvetett, illetve közvetlen támogatásával zajlottak - ezt jelentette ki az összevont bizottsági ülésen a zavargásokat értékelve a kancelláriaminiszter.

Szilvásy György közölte: kijelentésére bizonyítékai vannak. A szakminiszter egyenesen úgy fogalmazott: tudatosan és szándékosan húzták rá az Astoriánál békésen demonstráló Fidesz szimpatizánsokra azt 2-300 fős tüntetői csoportot, ami felelőssé tehető a zavargások kirobbanásáért.

A bizottsági ülés egészen addig a szokásos mederben zajlott, míg az elhangzottak kapcsán az MSZP és az SZDSZ felvetette, hogy rendeljenek el zárt ülést, hiszen a bizonyítékok minősített információnak számítanak, vagyis titkosak. Az ellenzék kifogásolta a vádakat, az emberi jogi bizottság fideszes vezetője azt hangsúlyozta: olyan súlyos állításokat fogalmaz meg a kancellária, amelynek részleteit álláspontjuk szerint mindenkinek joga van megismerni. Balogh Zoltán azt is közölte: nekik a kancelláriával szemben éppen arra vannak bizonyítékaik, hogy provokátorok voltak a tüntetők között. Ezzel kapcsolatosan részleteket azonban egyelőre nem közölt.

Nyilatkozatot írattak alá az október 23-án történteket vizsgáló parlamenti bizottság zárt ülésén a képviselőkkel arról, hogy megőrzik az ott elhangzott állam- és szolgálati titkokat. Ezért a résztvevők egyike sem árult el részleteket, de a fideszes Kövér László újságíróknak azt mondta: csúfos kudarcot vallott a kancelláriaminiszter provokációja, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy olyan hálózat épül szélsőséges szervezetekből, amely a Fidesz egyes képviselőiig elér.

Az MSZP-s Vadai Ágnes ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy megdöbbentő módon igazolták Szilvásy György állításait a zárt ülésen elhangzott bejátszások. Hozzátette: az ügynek lesz folytatása, ez megengedhetetlen Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optimista hetet zártak

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 420 ponttal, 1,88… Tovább olvasom