Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csákányi Eszter és a Krétakör

A század legnagyobb magyar színészének tartja a makói születésű Páger Antalt a Páger-emlékgyűrű idei kitüntetettje, Csákányi Eszter Jászai-díjas érdemes művész. Jelenleg a Krétakör Színház társulatának tagja, de kéttucatnyi filmben is kapott különböző szerepeket. Vallja: bár manapság nehéz a nagyobb ismertséget jelentő filmes karriert elkezdeni, azért aki tehetséges, arra előbb-utóbb felfigyelnek.
Téni bácsival kétszer játszott együtt Csákányi Eszter Fotó: Karnok Csaba
– Amikor megtudtam, hogy idén én kaptam meg a Páger-díjat, nagyon boldog voltam. Egyből azon kezdtem gondolkozni, mivel érdemelhettem ki ezt az igen rangos kitüntetést, hiszen már az önmagában is elismerés, hogy a nevemet együtt mondják ki Páger Antaléval. Végül arra jutottam, talán azért, mert én is arra törekszem, amit tőle láttam: hogy soha nem nyugodott, az utolsó pillanatig dolgozott, és ha valamit középszerűnek vagy fáradtnak érzett, váltott – vallotta a makói színészdíj ez évi kitüntetettje, Csákányi Eszter Jászai-díjas érdemes művész. A Krétakör Színház tagja, aki kollégáival együtt éppen amerikai turnéra készül, a makói születésű színészóriást a korszak legnagyobb művészének tartja. Ugyanúgy otthon érezte magát a kamera előtt, mint a színpadon, repertoárja páratlanul gazdag volt, mindent el tudott játszani, ráadásul kitűnően énekelt. Mindig elegáns volt, s hozzá a sors páratlan humorral áldotta meg. Ugyanakkor a lehető legkomolyabban vette hivatását, sohasem hibázott – emlékezett a díj névadójára. Egyébként kétszer játszott vele együtt.

A makói „Páger-társulat"

Lassanként egy kisebbfajta társulatot is össze lehet állítani azokból a jeles művészekből, akik megkapták a makói önkormányzat által alapított színészdíjat, a Páger-emlékgyűrűt. Íme, a névsor: elsőként 2002-ben, Páger Antal születésének 103. évfordulóján Halász Judit, egy évvel később Garas Dezső, aztán Király Levente, majd Venczel Vera, és végül Csákányi Eszter kapta meg annak az arany pecsétgyűrűnek a pontos mását, amelyet Téni bácsi a Vígszínháztól kapott egyik születésnapjára.  
Csákányi Eszter tizenkilenc esztendősen kezdte színészi pályafutását. 1971-től 1973-ig a Nemzeti Színház stúdiójának növendéke volt, majd a kaposvári Csiky Gergely színházhoz szerződött mint csoportos szereplő – ám hamarosan főszerepeket kapott, és a színház vezető színészei közé tartozott. Tizennyolc évadot töltött Kaposváron, majd 1992-ben átszerződött a budapesti Katona József Színházhoz. A színházkedvelők mindkét társulatra úgy emlékeznek, mint új szellemiségű, fiatal és izgalmas csapatra.

Csákányi Eszter felidézett például egy Csehov-darabot, amit lényegében utcai ruhákban, egyszerű díszletek között adtak elő, ám párbeszédeik annyira elevenek és a mának szólóak voltak, hogy a közönség nem csupán értette az előadást, de óriási sikerrel játszották nagyon sokáig. Hasonló szellemben igyekszik a magát vérbeli csapatjátékosként definiáló művésznő – társaival együtt – mostani társulatában, a Krétakörben is dolgozni.

Noha kéttucatnyi filmben is játszott, eddig inkább kisebb szerepeket kapott. Ezt annak ellenére sem bánja, hogy például Páger Antal vonásait, játékát is a celluloidszalag őrizte meg inkább, mint az emberi emlékezet. Azt elmondta, a most induló színészeknek nincs könnyű dolguk, ha szeretnének a mozi világába bekerülni – ő is főként személyes ismeretség alapján kapott meghívást egy-egy forgatásra. Ugyanakkor hozzátette: reménykeltő, hogy egyre több fiatal vállalkozik filmkészítésre, akár igen szerény összegből is. Ha valaki tehetséges, azért arra előbb-utóbb felfigyelnek – mondta némi bizakodással Csákányi Eszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell a közterületekre defibrillátor?

Tovább olvasom