Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Csaknem kétmillióval lehetünk kevesebben 2060-ra

Cél a fenntartható demográfiai fordulat elérése - közölte az Emmi.
Annak ellenére, hogy Magyarország nagyon kedvezőtlen népesedési adottságokkal rendelkezik, a kormányzat mégis mindent megtesz annak érdekében, hogy pozitív irányú demográfiai fordulat következzen be - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A tárca annak kapcsán juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kutatása szerint 2060-ra csaknem kétmillióval csökkenhet Magyarország népességszáma.

Az Emmi azt írta: az Orbán-kormány 2010 óta mindent megtesz annak érdekében, hogy a negatív demográfiai adottságokkal járó következményeket enyhítse. Számos intézkedést vezetett be a gyermekvállalás és -nevelés támogatása érdekében, többek között a családi kedvezményt, a gyed extrát vagy a családi otthonteremtési kedvezményt.

A közlemény szerint a kormány következetes családpolitikájának köszönhetően a népességfogyás üteme 2010 óta 2 százalékkal mérséklődött.

A születések száma tavaly 3,2 százalékkal nőtt, és a tavalyi a bázishoz képest az idei első négy hónapban további 3 százalékkal növekedett.

A termékenységi ráta 1997 óta nem volt ilyen magas, az 1,24-es mélypontról 1,4-re emelkedett, azaz ma tíz párnak átlagosan 14 gyermeke születik, ami azonban még mindig elmarad a népesség újratermelődéshez szükséges 21-től - olvasható a közleményben.

Mint írták, a halálozások száma 2010-hez képest 3,3 százalékkal mérséklődött, "a népességfogyás üteme tehát lassul, ahhoz azonban, hogy Magyarország jelenlegi lakónépessége fennmaradjon, mindenkinek még eggyel több gyermeket kellene szülnie, mint amennyit most vállal".

"Mivel a tervezett és kívánt gyermekek száma közelít ehhez, ezért a kormány családbarát intézkedésekkel támogatja a vágyott gyermekek megszületését" - fogalmaztak a közleményben.

Kitértek arra is, hogy Magyarországon a szülőképes korban lévő nők számának folyamatos csökkenése nagyban akadályozza azt, hogy a népesség megtartásához elegendő gyermek szülessen.

A 70-es években született úgynevezett Ratkó-unokák nagy létszámú csoportjának fele annyi gyermeke született eddig, mint ahányan ők maguk vannak, és aminek elsősorban a 2000-es évek elhibázott családellenes politikája, gyakorlatilag a család- es népesedéspolitika akkori teljes hiánya, a családokat sújtó intézkedések az oka - írta az Emmi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fónagy: a vasút az ország fejlődésének záloga

A fejlesztési tárca 2020-ig 1000 milliárd forint uniós forrást fordíthat vasútfejlesztésre. Tovább olvasom