Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csaknem nyolcvan milliárd iskolafelújításra

Az elkövetkező időszakban körülbelül csaknem 80 milliárd forint jut Magyarországon iskolafelújításra - jelentette be hétfőn Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordonnal és Hiller Istvánnal közös sajtótájékoztatóján.
A kormányfő az elmúlt 50 év legnagyobb iskolafejlesztési programjának nevezte a projektet, ami az elkövetkező napokban megindulhat. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 4-5 évben összesen nem költöttek ennyit az oktatási infrastruktúra megújítására. A központi költségvetésből egyébként 1998-ban 597 millió, 2000-ben 4,1 milliárd, 2002-ben pedig 5,4 milliárd jutott erre a célra.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében év elején meghirdetett pályázatra 1410-en jelentkeztek, és összesen 300 milliárd forintos igényt nyújtottak be. Ezek közül 300 formai hibás, 200 szakmailag alkalmatlan volt, de még így is több mint 900 érvényes pályázat maradt. A hatalmas érdeklődést látva ezért a kormány úgy döntött, megemeli az eredeti, 55 milliárdos keretet - mondta Bajnai. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, azért tartott mostanáig a pályázatok elbírálása, mert a szúrópróba szerű ellenőrzések során kiderült, hogy a támogatás reményében sokan nem valós képet festettek a helyi állapotokról, ezért valamennyi jelentkezőt ellenőrizni kellett.

Hiller István szerint a hazai iskolák több mint 40 százaléka 1945 előtt épült. 1960 és 1970 között 14 százalék, 1970 és 1980 között 16 százalék épült; 1991 és 2000 között mindössze 854 új épületet adtak át - mondta az oktatási miniszter. A most eldöntött pályázatok alapján a 2009/2010-es, illetve a 2010/2011-es tanévben már a felújított iskolákban kezdődhet meg az oktatás az érintett településeken.

Olvasóink írták

  • 1. grosser 2008. augusztus 26. 18:53
    „A fideszes Zsigó Róbert szerint Gyurcsány Ferenc azzal a kijelentésével, hogy az elmúlt négy-öt évben nem költöttek annyit az iskolákra, óvodákra, mint amennyit a közeljövőben fognak, beismerte, hogy nem foglalkoztak kellőképpen az oktatási intézményekkel. Az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke hozzátette: kedden 80 milliárdos iskolafelújítási programot jelentettek be, míg korábban Hiller István oktatási miniszter 100 milliárdos fejlesztésről is beszélt már. A politikus szerint így akár azt a kérdést is fel lehetne tenni, mi lett a hiányzó 20 milliárd forint sorsa.

    Zsigó Róbert elmondta azt is, hogy bár Gyurcsány Ferenc szerint az utóbbi 50 év legnagyobb fejlesztése valósul meg a közeljövőben, ő úgy látja, hogy az elmúlt ötven évben nem volt olyan nehéz helyzetben a magyar közoktatás, mint most, hiszen iskolákat zártak be, pedagógusokat küldtek el az elmúlt években. Ráadásul a sokat emlegetett Új Tudás Program körül is sok a kérdés. Az ellenzéki politikus szerint nem tudni pontosan, mi van benne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehulló vakolat ütött agyon egy férfi Miskolcon

Miskolc - Agyonütött egy férfit Miskolc sétálóutcájában egy régi bérházról lehulló vakolat-tömb… Tovább olvasom