Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Csáky András az MDF-frakcióból is kilép

Csáky András jövő hétfői hatállyal kilép a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójából - ezt a politikus jelentette be hétfő délben a képviselőcsoport ülése után újságíróknak.
Csáky András megtartja mandátumát, független képviselő lesz. Ezzel ismét megszűnés fenyegeti az MDF-frakciót, a képviselőcsoport sorsáról egyelőre semmit sem tudni. Közben Boross Péter indítványozza az MDF Országos Gyűlésének összehívását, mert úgy látja: Bokros Lajos volt pénzügyminiszter nem csak az MDF EP-listáját vezetné, hanem az ellenzéki párt politikájában is szerepet vállalna.

Több mint másfél órás ülést tartott hétfő délelőtt az MDF-frakció. Csáky András a párt országos választmányának szombati ülése után jelentette be: kilép a pártból, mert nem ért egyet azzal, hogy Bokros Lajos vezeti az MDF európai parlamenti listáját. A politikus hétvégén még nem nyilatkozott arról, megtartja-e frakciótagságát.

A frakcióülés után azt mondta, hogy azért várt a döntésével hétfőig, mert bízott abban: meg tudják akadályozni, hogy Bokros Lajos fémjelezze az MDF-et. Szerinte a Horn-kormány pénzügyminiszterének tevékenysége összeegyeztethetetlen az MDF elveivel. Ugyanakkor tudomásul veszi, hogy Dávid Ibolya pártelnök irányváltásról határozott - tette hozzá. Csáky András megfogalmazása szerint a "technikai részletek" miatt lép ki "csak" hétfői hatállyal az MDF képviselőcsoportjából.

A Független Hírügynökség úgy tudja: más politikusok is fontolgatják, hogy kilépnek az MDF-frakcióból. Állítólag Katona Kálmán az egyik ilyen képviselő, ő azonban nem kívánt érdemben nyilatkozni sem a frakcióülés előtt, sem utána.

Hock Zoltán is gondolkodik a kilépésen, de még nem döntött. Azt mondta: vannak az MDF-ben balratolódási kísérletek, és majd kiderül, hogy végül ez sikerül-e. Akkor dönt, ha lecsillapodnak a kedélyek, és kiderül, hogy az MDF pontosan milyen programmal vág neki az európai parlamenti választásnak. Utóbbi sok ember véleményét befolyásolja majd a pártban - tette hozzá.

Hock Zoltán a frakcióülés előtt és után is egyértelművé tette: egészen biztosan nem venne részt egy olyan kormány munkájában, amelyben az MDF esetlegesen az MSZP-vel és az SZDSZ-szel működik együtt. Akkor sem, ha ez egy válságkormány - mondta, de hozzáfűzte: más lenne a helyzet, ha ez egy ötpárti kormány lenne. Bokros Lajos programjával Hock Zoltán számos ponton nem ért egyet, szerinte az nem egyezik az MDF szellemiségével, és amiatt a párt elveszítheti identitását.

Boross Péter volt miniszterelnök is megszólalt a hétfői frakcióülés után; a politikus február elsejével mondott le parlamenti mandátumáról. Azt mondta, hogy Bokros Lajos nyilatkozatai alapján úgy látja: az MDF politikájában is szerepet vállalna a volt pénzügyminiszter, és ezt ő nem támogatja. Szerinte ez nagy jelentőségű ügy, ezért kezdeményezi az MDF Országos Gyűlésének összehívását, hogy eldőljön: marad-e a párt eszmei keretei között. Mivel erről az indítványról nem a frakció dönt, egyelőre nem tudni, van-e támogatottsága.

Boross Péter Csáky András döntését nem érti, és bár jó barátjának nevezte a képviselőt, elítéli azért, mert úgy lép ki, hogy a mandátumát is magával viszi. Arra a kérdésre, hogy megfordult-e az ő fejében is az MDF-fel való szakítás, a volt miniszterelnök úgy válaszolt: nem fordult meg ilyen a fejében amiatt, hogy kit küldene a párt Brüsszelbe. És egyébként sincs vége a dolognak - tette hozzá. A frakció sorsával kapcsolatban Boross Péter nem nyilatkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a Hospinvest-per Balassagyarmaton

Hétfőn lezárult a Hospinvest-per, amelyet az egri önkormányzat indított a Heves Megyei Önkormányzat,… Tovább olvasom