Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Család és/vagy karrier?

Mennyit ér ma egy nő a munkaerőpiacon? Férfiakat kérdeztünk, válaszaik sok mindenről árulkodnak.

Mennyit ér ma egy nő a munkaerőpiacon? Egyenlő eséllyel indul-e a férfiakkal szemben, ha ugyanolyan iskolai végzettsége van? Ha elfogadják a pályázatát, vajon ugyanannyi fizetést kap-e, mint a férfi kollégája? Férfiakat kérdeztünk, de a válaszok sok mindenről árulkodnak.

A nők hagyományos, családösszetartó „háttér" szerepe a XX. század elejétől lassan kezdett megváltozni. A feminizmus, mint fogalom, bekerült a köztudatba (feminim: nőiség, feminitás: nőiesség). A lelkes aktivisták kiharcolták a nőknek a politikai választójogokat, ezt követték a gazdasági jogok, legvégül pedig (1970-es évek közepe táján) a nők egyenlő esélyeit a férfiakkal szemben a szellemi életben való részvételre.

De vajon mennyit ér ma egy nő a munkaerőpiacon? Egyenlő eséllyel indul-e a férfiakkal szemben, ha ugyanolyan végzettsége van? Ha elfogadják a pályázatát, vajon ugyanannyi fizetést kap-e, mint a férfi kollégája? Mennyire toleráns munkaadója, ha beteg a gyerek? Vagy éppenséggel a férj mennyire veszi rossz néven azt, ha a feleségének túlóráznia kell?

H. Sándor (nős, 37 éves, egyéni vállalkozó) véleménye az, hogy a munkahelyeken a nőket is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a férfiakat. Az asszonyoknak mindenképpen a háztartás és a gyermeknevelés legyen a fő feladatuk, de munkájukban ugyanúgy sikeresek lehetnek, mint a férfiak. Nem szégyen az, ha a férj besegít néha, például bevásárol vagy kitakarít, ha a feleségének éppen túlóráznia kell.  

B. Gábor (nős, 34 éves, építési vállalkozó) szerint a nők sok területen jobbak, mint a férfiak. Például jobb a diplomáciai érzékük is. Ám ő úgy véli, hogy képtelenség a női tárgyalópartnert ugyanolyan komolyan venni, mint a férfit. Az asszonyok inkább vezessék otthon a háztartást és neveljék a gyerekeket, ne akarjanak karriert építeni, érvényesülni, hiszen ez a férfiak feladata. Az olyan házasság, ahol a férfi és a nő mint egyenlő fél van jelen, semmiképpen sem jó. A nőknek fel kell nézniük a férfiakra, amíg ez fordítva elképzelhetetlen.

N. Vilmos (elvált, 40 éves, bútorasztalos) szerint is meg lehet valósítani azt, hogy egy férjezett, gyereket nevelő nő érvényesülni tudjon munkájában, ám közben mégis a család maradjon az első. A férjek részéről ilyenkor több toleranciára, odafigyelésre van szükség. Egy gyermekeit egyedül nevelő asszony esetében már más a helyzet, neki mindenképpen a családjára kell a legnagyobb figyelmet fordítania, mert ha a válás után beletemetkezik a munkájába, nem foglalkozik eleget a gyermekeivel, akkor a gyerekek nehezen tudják túltenni magukat a válás okozta krízisen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakberendezési tippek, ötletek!

Ismerje meg a szafari, a country, a japán, a bohókás és a mesés keleti stílus legszebb darabjait!Tovább olvasom