Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Családi házak szigetelése a legjobb döntés energia megtakarítására

A családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra - vélik a Knauf Insulation energetikai cég szakértői.

A szakértők megállapítják, hogy a fűtésre és vízmelegítésre alkalmazott energia 81 százalékát családi házakban használják fel Magyarországon, miközben a belföldi primer energia felhasználás 33 százaléka, 360 petajoule jut a háztartások fűtési és melegvíz-igényének kielégítésére.

A szakértők szerint ez az adat és a tény, hogy a 3,8 millió ingatlan kétharmada családi ház, mutatja, hogy az energiamegtakarításra itt nyílik a legnagyobb lehetőség. A közlemény emlékeztet arra, hogy a családi házak mintegy 60 százaléka 1980 előtt épült és mindössze 10 százalékot tesz ki az elmúlt 15 évben felépült családi házak aránya, ez is arra utal, hogy van mit tenni ezen a területen.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Központ valamint a Knauf Insulation közös kutatásának megállapítása szerint egy családi ház energiafogyasztását a szigeteléssel és a nyílászárok cseréjével akár 50-60 százalékkal lehet csökkenteni. A téglaépítésű társasházaknál ezzel 15-25 százalék, a panelházak esetében 10-15 százalék energia takarítható meg.

A Knauf Insulation közleménye megjegyzi, hogy a családi házak jellemzően a legrosszabb energetikai besorolásban találhatók és energiaigényük elérheti évente a 400-500 kilowattórát négyzetméterenként, ami a tízszerese legjobb energetikai besorolásban lévőknek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium éppen hétfőn írta ki az 1,6 milliárd forint keretösszegű, a Mi otthonunk elnevezésű felújítási és új otthon építési alprogram pályázatát energiahatékonysági felújításokra, amelyre 1992 előtt épült családi házak tulajdonosai is jelentkezhetnek.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. augusztus 17. 11:36
    „Ez olyan mint az adókedvezmény-miből? Most már lehet? Érdekes eddig miért nem? Hogy ezért kölcsönt ez kizárt velem ne szórakozzanak a bankok.”
  • 1. zoltanszabo 2011. augusztus 17. 10:59
    „Vajon mibe kerül egy családi házat beburkolni ? ablak csere, fűtés korszerűsítés ? hány milla ?? ebből ha csak a felét állja ez a pályázat--a saját erő / ami sajnos nincs / az is millán túl van. MIBŐL ???
    v. munkahélküli segélyből ? v. 3 havi közmunka béréből ?
    ez a program is csak a tehetőseknek kedvez, akik úgy is kitudják fizetni a rezsit. a szegény réteg --meg ezt sem tudja igénybe venni ---sok más kedvezménnyel egyetembe !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét kiló hasist foglaltak le a rendőrök

Hét kiló hasist foglaltak le Budapesten, a dílert őrizetbe vették - közölte a rendőrség. Tovább olvasom