Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Családi kutyákat is kilőttek Rudabányán?

Több házi kedvenc is áldozatává vált a rudabányai önkormányzat állattartó rendeletének, amely kimondja: be kell fogni az utcákon kóborló kutyákat - állítják a helyiek. A rendelet végrehajtásával megbízott cég altatólövedéket használ a kutyák befogásához, ettől azonban több állat azonnal elpusztult.
A rudabányaiak szerint a tetemek nem dögkútba kerülnek, hanem a település különböző részein, szemét között fekszenek. A helyiek aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a módszer ellen, a jegyző döntése alapján úgy tűnik, eredménnyel.

Egy rudabányai családfő szerint dalmatáját az utcán egyszerűen lelőtték. Egy másik ott élőnek pedig a szeme láttára pusztították el négyhónapos németjuhászát. A Borsod megyei Rudabánya használaton kívüli szeméttelepén helyiek az elmúlt napokban három kutya tetemét találták meg. A település más részein a Független Hírügynökség tudósítója is látott elhullott állatokat.

A kóbor kutyák befogásával megbízott cég vezetője szerint az eszköz, amellyel dolgoznak, nem öl. Úgy véli: rágalom, hogy ők családi kedvenceket pusztítanak el. Takács Csaba, a Településüzemeltető Kht. vezetője azt mondta, hogy ilyen nem fordul elő. Azok a kutyák, amelyek kilőnek, azok valóban gazdátlanok, és szerinte a településen megtalált állattetemeket nem ők pusztították el.

Az önkormányzathoz mindenesetre több panasz érkezett. Sallai Árpád jegyző úgy látja: tényleg megsértették a jogszabályokat - egyrészt az állatok védelméről szóló törvényt, másrészt a helyi rendeletet, amely egyértelműen fogalmaz: az összefogott kutyákat 8 napig ketrecben kell tartani, majd ha nem jelentkezik a gazdájuk, állatmenhelyre kell szállítani őket. A jegyző vizsgálatot kezdeményez a cég ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejkvóta

A tejkvóta-igényléseket március elejétől, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb… Tovább olvasom