Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Csatlakozás januárban

Magyarország 2008. január elsején csatlakozhat a schengeni övezethez, a légi forgalomban a nyári menetrend kezdetén vezethetik be a rendszert – mondta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára az Országgyqlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának keddi ülésén.
A magyar csatlakozásról az unió bel- és igazságügy-minisztereinek 2007. december eleji brüsszeli ülésén születhet döntés – mutatott rá. A schengeni határokon belül teljesen megszqnik az ellenőrzés a személyforgalomban, azokban az esetekben, ahol ellenőrzésre van szükség, valószínqleg növekszik majd a várakozási idő – mondta az államtitkár.
Tájékoztatta a bizottságot, hogy Magyarország a legjobb eredményt érte el a csatlakozás előtti uniós monitoringvizsgálaton. A csatlakozás után továbbra is vízummentesen utazhatnak a horvátok Magyarországra, a Szerbiából és Ukrajnából érkezőknek azonban ki kell váltaniuk az okmányt, amiért fizetni is kell.
Magyarország álláspontja az, hogy az arra felkészült államoknak tagokká kell válniuk, de magyar érdek az is, hogy az összes ország egyszerre csatlakozzon – mondta az államtitkár. Az MTI kérdésére hozzátette: ha Szlovákia nem csatlakozik egy időben Magyarországgal, az nem jelent többletköltséget a magyar államnak, hiszen csak erőforrásokat kell átcsoportosítani a szlovén és az osztrák határról. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom