Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Csatlakozásunk és a körülmények

Informatikai szakmai napot tartottak tegnap Rábacsécsényben. A rendezvény célja az volt, hogy a szociális szakemberek megismerjék a házigazdák, valamint Rábaszentmihály, Kisbabot, Mérges körjegyzőségének szociális igazgatási mintahelyét.
A mintahelyekről: A térség szociális szakemberei érdeklődve hallgatták az előadásokat.
A családügyi minisztérium az országban húsz önkormányzatnál hozott létre mintahelyet. Egyik a rábacsécsényi körjegyzőségnél1999 végén kezdte meg működését. A mintahelyek célja, hogy segítséget nyújtsanak az önkormányzatoknak a szociális igazgatás korszerűsítéséhez, az informatikai eszközök alkalmazásához, a jogszabályok értelmezéséhez.
A szakmai napon Csuzy Csaba jegyző a mintahely feladatait elemezve elmondta, a törvény többszöri módosítása azt eredményezte, hogy a kistelepülések szociális feladatai bővültek, ami lényegesen több munkát jelent a polgármesteri hivatalok munkatársainak. A minisztérium programja három éve indult, s ezzel a szociális igazgatás színvonala, hatékonysága nőtt, s ezáltal a falusi emberek életkörülményei is javulhatnak.
Nemes Zsuzsa, a Szociális és Családügyi Minisztérium munkatársa uniós csatlakozásunk szociális ágazatra gyakorolt várható hatásairól beszélt. Véleménye szerint a folyamatban nagy szerepe lesz a Nemzeti Fejlesztési Tervnek, mely alapján uniós pénzek jöhetnek az országba a strukturális alapon keresztül. Ebből természetesen a szociális igazgatás is részesülhet, ami a munkakörülmények javítását eredményezheti. A haszonélvezők pedig megint csak azok az ügyfelek lesznek, akik ügyes-bajos dolgaikkal a szakemberekhez fordulnak. A csatlakozás másik fontos dimenziója az informatika fejlesztése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biogazdák lehetőségeiről

A Kapuvári Biogazdálkodók, Egészségvédők, Környezetkímélők Egyesülete május 9-én, csütörtökön… Tovább olvasom