Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Cseh Laci: egyből egy

A helsinki rövidpályás úszó EB első napján Cseh László nyert 200 vegyesen, ugyanebben a számban harmadik lett Kerékjártó Tamás. Boulsevicz Bea 200 pillangón másodikként ért célba, s nem mellékes módon új magyar országos csúcsok is születtek.

Úszás

A rövidpályás (25 méteres medencében rendezett) versenyeket azok az úszók szeretik, akik jól startolnak, s még jobban fordulóznak. Kovács Ági se ide, se oda nem sorolható, igaz, nem is utazott el Helsinkibe, az Európa-bajnokság helyszínére. A magyarok azonban – nyilván a jövőre esedékes debreceni rövidpályás világverseny miatt is – meglehetősen nagy számban s erős csapattal utaztak. Bár a Ferihegyi repülőtérre utolsóként érkezett Cseh Laci, de mint szinte mindenki remélte, ő szerezte az első magyar aranyérmet. 200 vegyesen rajta kívül starthoz állt – mi több, az előfutamok során Cseh Lacit egy századdal megelőzve a legjobb időt úszta – Kerékjártó Tamás is. Idén nyáron a „sima” úszó Európa-bajnokságon, melyet ugye Magyarországon rendeztek, 200 vegyesen Cseh nyert, Kerékjártó pedig harmadik lett. Ezzel az eredménnyel minden bizonnyal már a verseny előtt kibékültek volna az érintettek, de ehhez le is kellett tempózni ezt a nyolc hosszt. Nos, minden a papírforma szerint alakult: Cseh nyert (1.54.43), Kerékjártó pedig a harmadik lett; közéjük a litván Janusaitis ékelődött.
Cseh Laciék döntője előtt rendezték meg a női 200 pillangó döntőjét, amelyen két nehezen betűzhető és még nehezebben kimondható, ám ebben a számban ma már mellőzhetetlen lány között dőlt el az aranyérem. Az egyik Boulsevicz Bea, a szám címvédője, a másik pedig a lengyel világklasszis, Jedrzejczak. Ki kell mondani, Bea azért tudott nyerni tavaly, mert balesete miatt a lengyel riválisa nem tudott elindulni (róla egyébként annyit, azóta, hogy felépült, minden versenyét a balesetben elhunyt öccse emlékének szenteli). Szóval a 200 pillangó a táv feléig volt nyitott verseny, onnantól Jedrzejczak elindult, s egy pillanatig sem fért kétség ahhoz, hogy nyerni fog. Európa-csúcsot úszott (2.04.94), Boulsevicz pedig 2.06.73-mal lett második.
Az első napon 200 női vegyesen is érdekeltek voltunk, Verrasztó Evelyn új országos csúcsot úszva (2.12.32) ötödikként végzett, Hosszú Katinka pedig hatodikként. 100 mellen a döntőbe jutás volt a tét, de a két magyar indulónak, Bodor Richárdnak és Gyurta Daninak ez nem sikerült. Bodor volt a pechesebb, ugyanis a kilencedik időt úszta, így épp csak lemaradt a fináléról, viszont országos csúcsot úszott ő is: Rózsa Norbert 1994-ben(!) felállított rekordját döntötte meg. Szepesi Nikolett 100 háton szintén kilencedik lett a középfutamokban, de visszalépés miatt döntős lett.
S ahogy minden „rendes” világversenyen lenni szokott, ha más számban nem is, de a váltóknál (amelyeket mindig a végére hagynak) illik világcsúccsal nyerni. Ezt a németek is tudták, a 4-szer 50-es vegyes váltót 1.34.06-tal, új világrekorddal nyerték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon is bemutatták a Vistát

Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy az üzleti felhasználók… Tovább olvasom