Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Csempedekorációk

A kerámialapok előnyeivel nem csupán a Földközi-tenger lakosai szembesülnek. A mediterrán stílusú lakberendezés elterjedésének köszönhetően itthon is egyre gyakrabban kapnak szerepet és már nem csak a fürdőszobában.

A kerámialap, különösen díszítésre használva, a lakásbelső teljesen önálló része.

Nem a lapok hasonulnak a bútorokhoz, szaniterekhez, kiegészítőkhöz, hanem fordítva: előbb a lapokat kell beszerezni, ezek adják meg az összhangot. A kerámialapok felülete a rájuk felvitt mintával együtt is egyenletes. A zománc - repedezés nélküli, maga a lap tartós, nem törékeny. A minőségi felvitellel készült mintás lapon soha nem lehet észrevenni a repedéseket, és itt nem a gyenge minőségű lapokról van szó, amelyeken az összes minta szabad szemmel látható nagy pontokból áll. A lap vastagsága bármilyen lehet. Minden
az égetési technológiától függ, amelyik a különböző társaságoknál különféle. Ezért a különböző vastagságban előállított lapok tartóssága egy és ugyanolyan hatásfokú lehet. Standard méretek, mint olyan, szintén nincsenek. A fali lapok mérete általában 20x20 cm, a padlólapoké 30x30 cm. De gyakran van kivétel. Különösen vonatkozik ez az olasz cégek exkluzív sorozatgyártásaira, ahol a belsőépítészek maximálisan igyekeznek elütni a standardtól.

Vásárlás során figyelmet kell fordítani a lap másik oldalára is.

Felülete legyen egyenletes, domborulatok és horpadások, hólyagok és repedések nélküli. Egyenletes színe, a szétfolyás hiánya - bizonyítja azt, hogy gyártása során jó minőségű, egyenlő mértékű kerámia-összetételt használtak. A lap kiválasztása során van egy pillanat,
ami sokakat megzavar: a nem egyenletes szélek. Ez mindig és minden esetben előfordulhat, függetlenül attól, hogy ismert szakember drága terméke vagy olcsó piaci termék. És csupán a technológia természetét magyarázza. Ideálisan egyenletes széleket elérni gyakorlatilag lehetetlen, tulajdonképpen erre senki nem is törekszik, hiszen túlságosan drága lenne. Így a lerakás során kötelező módon rést kell hagyni a lapok között és szigorúan kiegyenlíteni a vonal mentén, másképp a lerakás „elmozdul".

A lapok fali- és padlólapokra oszthatók.

A köztük levő egyik nagy különbség - a nagyobb vastagság. Ez a vizuális hatás szempontjából magyarázható: a padló mindig masszívabbnak kell hogy tűnjön. Noha manapság időnként vékonyabb lapokat is használnak padlóburkolásra, ez rendszerint csupán töredékesen, standard méretű padlólapokkal elképzelhető. A nagyobb vastagság előnye az, hogy a padlólap tartós lesz, nem repedezik és nem töredezik meg az ütéstől. A padlólap rendszerint egyszínű, díszítéstől mentes. A kimondottan padlócsempékre specializálódott olasz Rex cég azonban a világhírű spanyol építész, Gaudi rajzainak exkluzív felhasználását szorgalmazza, így nekik érdekes Trussardi terméksorozatuk van.

A fali csempe

jóval vékonyabb, sokkal könnyebb a padlócsempénél, ezért elsősorban vízszintes felületeken lehet használni. Színesek, egyszínűek, mintásak rendszerint, de léteznek „díszített lapok" is, fali kompozíciók, amelyeken a minta néhány azonos méretű lapból tevődik össze. Ilyen pannót külön is lehet vásárolni, emellett csupán azokért a lapokért fizetnek, amelyek közvetlenül a mintába kerülnek. Az ilyen pannókhoz a gyártó-társaságok mindig színes lapokat, a díszítés meghatározott kombinációit ajánlják. A belsőépítészek azonban mindig valami újat, szokatlant igyekeznek kigondolni. Így az ismert nagytermelők minden lehetséges árnyalatot, színt, díszítőelemet rendelkezésünkre bocsátanak - ezekkel nagyon kényelmes dolgozni. Léteznek exkluzív lapok, amelyeken a mintázat kézzel kidolgozott. Elméletileg az ismert cégek préselt mintáinak minősége olyan szintet ér el, hogy megkülönböztetni az exkluzív mintáktól meglehetősen nehéz. Köztudott azonban, hogy a kézimunka mindig egyedi, így mindezek ellenére meg lehet különböztetni a préselt mintáktól: látszanak az ecsetvonások, a felvezetés, az festék kisebb szétfolyása… És természetesen a kézimunka drágább. Készáruként vagy sem, a kézimunka mindig megtalálható a katalógusokban.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légúti

megbetegedések

Győr. A Forrás Waldorf Általános Iskolában (9027 Győr, Madách I. u. 10.) holnap este fél 6 órakor… Tovább olvasom