Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csináljunk lepkekertet!

Lepkéket csak akkor tudunk kertünkbe csalogatni, ha megfelelő életteret biztosítunk számukra. Lepkefajonként más és más tápnövényt igényelnek a hernyók, és a kifejlett imágók is.

Azt gondolnánk, hogy nincs is szükség a lepkecsalogatóra, hiszen a természet úgyis megtermi a táplálékukat. Ez igaz is, de például a szőnyegpázsiton éhkoppon maradnak. Ezen könnyen segíthetünk, hiszen ha egy kis foltban hagyjuk, hogy virágos rétünk legyen, vagyis hagyjuk elvadulni az eredeti flórát, máris megnyitottuk hernyó- és lepkeéttermünket. Ha még több lepkében szeretnénk gyönyörködni, ültessünk virágzó bokrokat és lombhullató fákat, gyógy- és fűszernövényt. 

A pillangók nem csak éhségüket szeretnék csillapítani. A kifejlett lepkék fő feladata a fajfenntartás. Párzás után fészket keresnek a petéik számára, azaz olyan környezetet és tápnövényt, amely az új nemzedék számára táplálékot nyújt a különböző életciklusokon át a kifejlett egyedekig, és megfelelő rejtekhelyet biztosít számukra. 

Lássuk azokat az általános feltételeket, amelyeket mi biztosíthatunk:
Kertünk legyen napos. A lepkéknek azért van szükségük a napra, hogy felmelegíthessék testüket a repüléshez. 
Legyenek nedves területek a kert környékén, mert sokszor a pillangók csapatosan üldögélnek a nedves földön, ásványi sókat szívogatva.
Hagyjunk számukra éjszakai menedékhelyet, hogy átvészeljék a hideget és elbújhassanak a ragadozók elől. Erre a célra megfelelő akár egy kis kupac avar, vagy az esetleg kialakult repedések, mélyedések a falakon, a kövek között. A lepkéknek vegyszermentes környezetet biztosítsunk!

Lepkecsalogató növények

Levendula
Ültessünk lepkecsalogató növényeket. A növények legyenek erős illatúak, élénk színűek, nektár dúsak. A legcélszerűbb olyan növények begyűjtése (is), amelyek őshonosak az adott területen. 
 
Egynyáriak: Impatiens walleriana (nebáncsvirág), Petunia (petúnia), Zinnia elegans (rézvirág), Verbena hibridek, Dianthus chinensis (szegfű) stb. 
Évelők: Callistephus chinensis (őszirózsa) vagy az élénk színű bazsarózsák (Peonia) különféle hagymások elsősorban nárciszok (Narcissus). 
Fűszer- és gyógynövények:
Zsálya
Salvia officinalis (zsálya), Lavandula angustifolia (levendula) és nem utolsó sorban a csalán sok lepkefajnak tápnövénye és ismert gyógynövény is. Ne írtsuk ki azonnal ha megjelent a komposzt telep környékén. 
Virágzó cserjék: nyári orgona (Budleiai davidii), Hibis ( hibiszkusz), rododendron (Rhododendron), azálea (Azalea) stb.

A mézédes illatot árasztó vadszilvafák és más gyümölcsfák szintén vonzóak lehetnek számukra.

Ha már megteremtettük a kellő feltételeket, kik lehetnek lepkevendégeink? 
 

Atalanta lepke
Atalanta lepke (Vanessa atalanta)
Az egyik legszínpompásabb az Atalanta vagy admirális lepke. Hernyója csalánon él, melynek leveleit tölcsér formában felcsavarja és összeszövi. Kifejlett példányai nálunk csak igen ritkán telelnek át, telelésre Dél-Európába húzódnak. 
 
 
Fecskefarkú lepke (Papilio machaon)
Ezek a lepkék csupán néhány hétig élnek a peterakás után. Virágnektárt és harmatot  szívogatnak. Többféle ernyős virágzatú növényekkel, leginkább kapor, sárgarépa és petrezselyem leveleivel táplálkozik.
Fecskefarkú lepke

 
 
Kardoslepke (Iphiclides podalirius)
Közép- és Dél-Európában elterjedt, faj. Tápnövényei: kökény, galagonya, vad- és termesztett gyümölcsfák.
 
 
Nappali pávaszem (Inachis io)
Elterjedt faj. Tápnövényei csalánok, leginkább a nagy csalán. Az imágó védett helyeken telel át barlangokban, pincékben. 
 
Kardoslepke
Hajnalpír lepke
(Anthocaris cardamines)
Zöld színű hernyója keresztesvirágúakon (pl. kakukktormán) fejlődik. Az országban mindenfelé gyakori.
 
 
Kéneslepke (Colias hyale)
Hernyója zöld, mindkét oldalon sárga sávokkal. Pillangósvirágúakon (lóhere, lucerna, bükköny) táplálkozik.Viszonylag gyakori, de nem tömeges faj. 
 
 
nappali pávaszem
Közönséges boglárkalepke
(Polyommatus icarus)
A leggyakoribb boglárkalepke faj. Száraz réteken, erdőszegélyek mentén található. Hernyója világoszöld, hereféléken és más pillangósokon él.
 
 
Kis rókalepke (Aglais urticae)
Elterjedt, gyakori faj. A nyár végén kikelő példányok sziklarepedésekben, faodvakban, padlásokon telelnek át. Tápnövénye a nagy csalán. 
 
 
Közönséges boglárkalepke
Sakktáblalepke
(Melanargia galathea)
Hazánkban mindenütt közönséges faj. Főleg napsütötte réteken fordul elő, a lepke bogáncson és egyéb fészkesvirágzatúakon szívogat, hernyója fűféléken él. 
 
Kéneslepke
... És ez még csak néhány példa a több száz lepkefajból, ami hazánkban előfordul. Akik úgy döntenek, hogy megpróbálkoznak a "csapda" állítással, számolniuk kell a hernyókkal is, és türelmesen ki kell várniuk azt az időszakot, amíg a hernyók pillangókká fejlődnek. Ekkor gyönyörködhetnek a természet e tündérszép teremtményeiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadegyetem

Győr. Az Alapellátási Szabadegyetem előadás-sorozatában a városháza dísztermében holnap délután fél… Tovább olvasom