Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Csipeket ültetnének be a kutyákba

Túl sok itthon a kóbor eb, ezért a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) kötelezővé tenné a kutyacsipeket.
Rendeletben írnák elő a digitális azonosítók beültetését mind a - körülbelül - kétmillió magyarországi kutyába. Már csak a szakmai egyeztetések vannak hátra az állatvédő szervezetekkel, így elképzelhető, hogy idén életbe léphet az új szabályozás. Lehet, hogy csak az újszülött kutyáknál teszik kötelezővé az adattárolókat, amelyek segítségével könnyebb megtalálni az elveszett állatokat, és az oltásokról is lehet információkat szerezni - mondta a Blikknek Ozsvári László, az FVM osztályvezetője. A csipek ára 2 és 10 ezer forint között van. Azt, hogy melyiket vegyék meg a tulajdonosok, nem írnák elő. Budapest VII. kerületében három éve kötelező a csip a kutyák számára, ott 3 ezer forintos azonosítót kapnak a kedvencek, ennek költségeit az önkormányzat fizeti.

Olvasóink írták

 • 12. Edwinner 2008. május 15. 17:12
  „Jó ötletnem tartom!”
 • 11. feledékeny 2008. május 14. 19:11
  „Ha csak az újszülött kutyákba ültetnék bele, az azt jelentené, hogy az elvileg elkpézelhető leghosszabb kutyaéletnyi (a kutya.hu lap szerint 29,5 év!!) ideig el lehetne sumákolni a beültetést, ha a gazda azt állítja, az állata még a szabály meghozatala előtt született.
  Kedves DBLaci, azt hiszem, nem az állatok azonosítására szogáló csip viszi a világot az Általad említett rossz irányba.
  Személyek tévedésmentes azonosítására való technikák régóta működnek, gondoljunk az ujjlenyomatolvasókra, az arcfelismerő rendszerekre, vagy az írisz alapján történő azonosításra, hogy a bűnügyi technikákat ne is említsük.
  Mindaddig, amíg ezeket az eljárásokat a saját érdekünkben alkalmazzuk, aligha lehet ellenük kifogás. Megakadályoznunk azt kell, hogy ezeket a biztonsági eszközöket senki ne használhassa a olyan adatgyűjtésre, -összegzésre, amire utaltál.”
 • 10. DBLaci 2008. május 14. 17:33
  „Nem ez a megoldás. Ez a lépés egyel közelebb visz minket az új világrendhez, pár év múlva embereknek is kötelező lesz. Világkormány, stb.”
 • 9. Marika62 2008. május 14. 15:37
  „Kovárnak
  Az nem természetellenes, hogy félve kell közlekedni munkába menet a csatangoló kóbor állatok miatt?”
 • 8. daisly 2008. május 14. 14:26
  „Kedves Feledékeny!
  Hát igen ezért is írtam, mert tapasztalom az oltási szezonban hirtelen megnövekvő kóborló kutya számot. Sajnos az emberi felelőtlenség és nem törödömség határtalan.
  Kedves Kovár!
  Igen is chip-et a kutyáknak, de ehhez kell a megfelelően biztosított háttér is. Mert hiába van a kutyámba chip, azt nem tudják azonosítani készülék nélkül.
  Akkor már bele sem megyek a felelősségteljes állattartás egyéb feltételeibe (pl. kutyagumik, ivartalanítás...).”
 • 7. feledékeny 2008. május 14. 13:38
  „Kedves daisly, sejthető, hogy valóban lesznek olyanok, akik nem vállalják ezt a minimális költséget sem az állatuk, és mellesleg embertársaik érdekében. De ne áltassuk magunkat, sajnos most is nagyon megnő a hirtelen kóborrá váló kutyák száma, amikor kezdődik az őszi eboltási szezon. Ám a csipezés nem évente ismétlődik, csupán egyszeri költség.
  Ha valóban be tudnák vezetni, és legalább olyan lelkiismeretesen fenn is tartanák a rendszert, mint a kötelező oltásokét, szerintem működne. Megtalálhatóvá válna sok elkóborolt állat gazdája, vagy károkozás esetén felelősségre lehetne vonni a tulajdonost.
  Azért kíváncsi vagyok, a mostani, kötelező oltási rendszerbe a kutyák hány százalékát "felejti el" bejelenteni a gazdája?”
 • 6. orgona 2008. május 14. 12:46
  „A csippeket apolitikusoknak seggebe kene ültetni,nem gondoljatok?”
 • 5. Cs.Béla 2008. május 14. 12:43
  „Ez jó! Aki nem szereti a kutyáját az úgy se fizeti ki! Aki meg ragaszkodik hozzá az fizessen! (van olyan önkormányzat akik átvállalja a költségeket). Pluszba még meg is adóztatnám őket hogy a kutyaszar összeszedésére is lenne keret! Mert én még nem láttam olyan kutyásat aki lehajolt volna a kutyaszarért! Tudom most mindenki azt írja hogy Ő összeszedi! Ezt meg is kéne tenni, nem csak beszélni róla! A lakótelepeket meg ellepi a felszedett kutyaszar!”
 • 4. Ful 2008. május 14. 11:50
  „kovár!
  Te biztos állatvédő vagy azért tiltakozol.
  Szerinted nem lenne jó ha megtalálnák az elveszett állatokat; vagy esetleg a felelős gazdákat?
  Amúgy a delfinektől a kígyókig mindenféle állatba tesznek a kutatók, hogy megfigyelhessék és megvédhessék őket...”
 • 3. caviking 2008. május 14. 10:59
  „Az én kutyusomnak már van.”
 • 2. kovár 2008. május 14. 09:30
  „Én pedig TILTAKOZOM!!! Természetellenes dolog Élőlényekben Tárgyakat elhelyezni.../kivételes esetektől eltekintve/.”
 • 1. daisly 2008. május 14. 08:24
  „Támogatom az ötletet! De sok "kedves" gazdi a kötelező kiadást előtt az utak mentén vagy erdőben fogja "felejteni" kedvencét. Szomorú, hogy az emberek többsége egy 3.000 Ft-os költséget sem fog vállalni, inkább szélnek ereszti a kutyáját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön megint emelkednek az üzemanyagárak

Piaci információk szerint a héten újra jelentős üzemanyagáremelés következik. A benzin 5, a gázolaj… Tovább olvasom