Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csődhullám Magyarországon

Idén januárban csaknem 1400 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ilyenre még sosem volt példa Magyarországon - derül ki az Opten céginformációs szolgálat hétfői közleményéből. Az év végéig 17 ezer cég juthat hasonló sorsra, de a 20 ezres nagyságrend sem zárható ki.
Januárban több céget töröltek, mint ahányat alapítottak - ilyenre nem volt még példa Magyarországon. Idén januárban 1399 cég ellen indult felszámolási eljárás: ilyen sok céggel egyetlen hónap alatt eddig soha nem volt fizetésképtelenségi probléma Magyarországon. 2008-ban egy év alatt összesen 11 ezer 500 céggel szemben indítottak ilyen eljárást, azaz havi átlagban az ezret sem érte el az adósság súlya alatt bedőlő cégek száma. Az eddigi legrosszabb hónap tavaly november volt, akkor 1166 céget számoltak föl, míg korábban sosem érte el a havi érték az ezres nagyságrendet.

Az Opten tájékoztatása szerint a felszámolások számának növekedése idén biztosan meghaladja az 50 százalékot, ez pedig 17 000 felszámolást jelent a tavalyi 11 500-zal szemben. A magyar vállalkozások helyzetét nehezíti, hogy sok cég egy lábon áll, akár termékszerkezetét, akár megrendelőinek számát tekintve.

Az Opten adatai szerint januárban 970 céget szüntettek meg tulajdonosaik végelszámolás útján. Tavaly havonta átlagosan 810 céget számoltak fel tulajdonosaik. Januárban decemberhez hasonlóan sok, összesen 4380 céget alapítottak Magyarországon, de a törölt cégek száma most először meghaladta az újonnan bejegyzettekét, így januárban csökkent a működő cégek száma.

Olvasóink írták

 • 5. KamuNeni 2009. február 02. 21:11
  „Na es ez ki hibaja?? Kit kell felelossegre vonni?”
 • 4. LukSzusz 2009. február 02. 20:37
  „Maszoposok,Ferivel az élen,ezt akartátok?Zsírosodnak "becsületes" felszámoló biztosok,a "feddhetetlen" végrehajtók,a "makulátlan" APEH-osok.A vállalkozók meg mehetnek a pi.sába.Ferikém,Lacikám,Pistikém,ilyen országot álmodtatok ahol ti kőgazdagok lettetek,mi meg templom egerei?”
 • 3. nemecsekerno_007 2009. február 02. 19:11
  „Kezdôdik :)

  Gratulálok magunknak! Ennyivel kevesebb adófizetô és ennyivel több munkanélküli.
  Ez van ha az állam mindenbe beleugat és nem veszi észre, hogy a szabad tôke és munkaerôáramlás azt jelenti, hogy ahol idióták irányítják a gazdaságpolitikát oda nem megy senki. Csak ugye extra adókedvezményekkel lehet odacsalogatni, ami jól mutat a politikai szórólapokban. :)

  Mikor húznak már el ezek a hasbeszélôk, akik mind a Kádár-rendszerben szocializácódtak?

  Néztem a múlkori rendkívüli parlamenti ülést. Oda lehetett volna azt is írni, hogy 1994 annyira gáz volt.
  Mint egy TSZ gy?lés a 70-es években. :)
  Ha nem tetszik, el lehet menni. Menjenek most már azok akik 20 éve ugyanazt mondják és csinálják. Hülyeségeket mondanak és nem csinálnak semmit. :(
  Atomot ide! :)”
 • 2. comet 2009. február 02. 18:58
  „Fleto ártatlan, bejelentette hogy a bankok a hibásak.”
 • 1. Mathiasking 2009. február 02. 18:53
  „Ez csak a jéghegy csúcsa! Miniszterelnökünk mondta, hogy akinek nem tetszik el lehet menni! Na most aztán mi lesz veled államcsőd? Tönkre mennek a cégek, aki meg marad a piacon, az meg kiviszi külhonba! Ki marad?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban kiállítják a szombathelyi kecskemúmiát

Március 18-tól lesz látható a nagyközönség számára is Szombathelyen a Schmidt Múzeumból nemrég… Tovább olvasom