Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Csökkenő GDP és növekvő munkanélküliség

Két százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év utolsó negyedévében az előző évhez képest
Az év egészét nézve 0,6 százalékos volt a növekedés. Az ipari termelés a második félévi fokozódó visszaesés miatt éves szinten 1,1 százalékkal csökkent. Tavaly a foglalkoztatottak száma 1,2 százalékkal csökkent, a munkanélkülieké 5,5 százalékkal nőtt, a munkanélküliségi ráta 7,9 százalékra emelkedett. A keresetek reálértéke 0,7 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A fogyasztói árak az év egészében 6,1 százalékkal emelkedtek.

A magyar gazdaság 2008 első félévében 2 százalékkal, majd a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, az év utolsó negyedévében azonban visszaesés következett be. A bruttó hazai termék (GDP) a negyedik negyedévében 2 százalékkal csökkent. Az év egészét tekintve az előző évi 1,1 után 0,6 százalékra mérséklődött a bővülés üteme - áll a KSH kedden nyilvánosságra hozott tájékoztatójában.

Tavaly az ipari termelés az egy évvel korábbi 8,2 százalékos bővülés után 1,1 százalékkal csökkent. Az építőiparban folytatódott a 2006 óta tartó tendencia, az ágazat termelése a 2007. évi 15 százalékos visszaesés után tavaly 5,1 százalékkal csökkent. Ezen belül a lakásépítés gyakorlatilag elérte az előző évi szintet: 36 ezer lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt. A mezőgazdasági termelés - háromévi folyamatos csökkenés után - tavaly jelentősen, az előzetes adatok szerint 27 százalékkal nőtt, ezzel az évtized során eddig mért legmagasabb, 2004. évi szintet is elérte. A 2007. évi, rendkívül alacsony kiinduló adatokhoz képest a növények termelése 47 százalékkal emelkedett, ami a gabonafélék és a gyümölcsök 70 százalékot meghaladó növekedésével magyarázható.

A kiskereskedelemben tavaly 1,8 százalékkal, ezen belül az utolsó negyedévben 2,3 százalékkal kevesebb árut adtak el. A legnagyobb, 2,5 százalékos csökkenés az iparcikkeket jellemezte, az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,2 százalékkal mérséklődött. A vendéglátás forgalma az előző évit megközelítő mértékben, 4,8 százalékkal csökkent. A visszaesés mind a kereskedelmi, mind a munkahelyi forgalomban megfigyelhető volt. A kereskedelmi szálláshelyeken 2008-ban az 1,5 százalékkal több vendég összességében 1,5 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vett igénybe, mint egy évvel korábban. A csökkenés a külföldi vendégek körében volt erősebb. A szállodák foglaltsága 48,5 százalékos volt, ami 1,6 százalékponttal elmaradt az előző évitől.

A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint tavaly az államháztartás hiánya - önkormányzatok nélkül - 907 milliárd volt, 393 milliárd forinttal kevesebb, mint 2007-ben. Az egyenleg javulása a központi költségvetésben végbement folyamatokkal magyarázható.

2008 végén a háztartások bruttó pénzügyi vagyona 25,8 billió forint volt, a tizenkét hónappal korábbinál 5 százalékkal több. A tartozások ezalatt 27 százalékkal emelkedtek, értékük 10,3 billió forint volt. A két tényező különbségeként előálló nettó pénzügyi vagyon 15,5 billió forintot tett ki, 6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A devizahitelek állománya megközelítette a 6,6 billió forintot, az egy évvel korábbi másfélszeresét.

A munkaerőpiacon kedvezőtlen változások következtek be, az előző évhez képest a foglalkoztatottak száma és aránya csökkent, miközben a munkanélkülieké érezhetően nőtt. A foglalkoztatottak száma a 15-64 éves népességen belül 1,2 százalékkal csökkent, a foglalkozatási arány 56,7 százalékos volt. A munkanélküliek száma 5,5 százalékkal, összesen 17 ezerrel nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig 0,5 százalékponttal, 7,9 százalékra emelkedett.

Tavaly a havi átlagkeresetek bruttó 7,5, nettó 6,8 százalékkal nőttek. A reálkereset az előző évi 4,6 százalékos csökkenés után 0,7 százalékkal emelkedett. A fogyasztói árak 2008-ban az előző évi 8 százalékos ütemnél mérsékeltebben, 6,1 százalékkal nőttek. Éves szinten továbbra is az átlagosnál nagyobb drágulás jellemezte a háztartási energiát, valamint az élelmiszereket. A ruházkodási cikkek ára nem változott, a tartós fogyasztási cikkeké valamivel ismét alacsonyabb lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

49 másodperc alatt végezték ki Cozmát

A Cozma-gyilkossággal összefüggésben feljelentették a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt és szóvivőjét a veszprémi Patrióta lokál üzemeltetői. Tovább olvasom