Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Csökkent a börtönök zsúfoltsága 2006-ban

Csökkent a börtönök zsúfoltsága 2006-ban, így a büntetés-végrehajtás telítettségi mutatója 138 százalék - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter kedden Budapesten.
Tavaly az előző évhez képest mintegy 10 százalékos volt a telítettség csökkenése, bár még vannak nagyon zsúfolt börtönök - tette hozzá Petrétei József a büntetés-végrehajtás 2006-os évet értékelő értekezlete után tartott sajtótájékoztatón.

A helyszínen kiosztott írásos tájékoztató szerint a fogvatartottak átlaglétszáma tavaly összesen 15.706 fő volt, ebből kevesebb, mint 4.000 az előzetes letartóztatásban lévő.

Zsúfoltak a börtönök!

A legzsúfoltabb börtönben, a Komárom-Esztergom Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 188 százalékos volt a telítettség, de a Baranya, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyei, továbbá a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben is jóval meghaladta a 150 százalékot.

Csere László vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zsúfoltság tovább csökkenhet a büntetőpolitika változásával és a Tiszalökre, illetve Szombathelyre tervezett két új bv-intézet munkába állásával.

Veszélybe kerülhet a bv-intézmények működése?

Az elmúlt évekhez viszonyítva tavaly jóval nagyobb volt a büntetés-végrehajtástól szolgálati nyugdíjba vonulók aránya, a végrehajtási állománynál 13 százalék, a vezetők között pedig még ennél is magasabb. "Amennyiben a szervezet munkaerő-piaci helyzete rövid időszakon belül nem változik pozitív irányba, akkor egyes intézetekben a fokozódó létszámhiány veszélyeztetheti a rendeltetésszerű működést. A fővárosi intézeteknek a törvényben meghatározott kötelezettség szakszerű végrehajtása jelenleg is napi problémát jelent az utánpótlás terén kialakult kedvezőtlen helyzet miatt" - tartalmazza az írásos tájékoztató.

A fogvatartottak tavaly 5 öngyilkosságot és 6 szökést követtek el. Jelenleg senki sincs szökésben.

A büntetés-végrehajtási dolgozók ellen kezdeményezett fegyelmi eljárások száma tavaly 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor a büntetőeljárások száma növekedett. Tavaly 207 hivatásos bv-dolgozó ellen indult nyomozás, ez 36-tal több az előző évinél és 58-cal több a két évvel ezelőttinél.

Tavaly mintegy 1.000 mobiltelefont találtak a büntetés-végrehajtási intézetekben a fogvatartottaknál. "Kísérletet tettünk arra, hogy a mobiltelefonok forgalmazását a bv-szervezet technikai eszközök telepítésével blokkolhassa, a mobilszolgáltatók azonban ehhez az előzetes hozzájárulásukat megtagadták" - tartalmazza a büntetés-végrehajtás tavalyi évét értékelő sajtótájékoztatón kiosztott írásos tájékoztató.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön volt már jótékonysági rendezvényen?

Tovább olvasom