Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Csökkent a nagy pártok közötti támogatottsági különbség

Miközben a miniszterelnök programja sikerrel csábította vissza az MSZP rejtőzködő szavazóinak egy részét, a társadalmat a kormányváltó hangulat és a politikai elitből való teljes kiábrándulás jellemzi - a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint.
A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2008. augusztus 27. és szeptember 5. közötti adatfelvétele szerint mérséklődött a két nagy párt közötti támogatottsági különbség. Miközben a miniszterelnök programja sikerrel csábította vissza az MSZP rejtőzködő szavazóinak egy részét, a társadalmat a kormányváltó hangulat és a politikai elitből való teljes kiábrándulás jellemzi.

Pártpreferenciák

A választói aktivitásban ezúttal sem tapasztalható értékelhető változás. A megkérdezettek 59 százaléka állította, hogy biztosan elmenne szavazni, ha a hétvégén országgyűlési választásokat rendeznének, ez mindössze egy százalékponttal magasabb a júliusi értéknél. Ezzel szemben jelentősebben emelkedett a pártválasztók aránya. Adatfelvételünk során a pártválasztással kapcsolatos kérdésre válaszolva a megkérdezettek 48 százaléka (+3 százalékpont) nevezett meg olyan pártot, amelyet támogatna szavazatával. A bizonytalanok (28 százalék) aránya két százalékponttal nőtt, a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya viszont egy százalékponttal csökkent (20 százalék), így az ismeretlen pártpreferenciájúak két csoportjának együttes aránya az elmúlt hónap folyamán gyakorlatilag nem változott.

Az összes megkérdezett körében vett pártpreferencia-adatok a nyár folyamán egyfajta hullámzást mutattak. Júniusban csökkent, júliusban nőtt, augusztus folyamán pedig újból csökkent a két nagy párt támogatottsága közti különbség. Mostani felmérésünk alapján a Fidesz támogatottsága júliushoz képest enyhén csökkent, így most megegyezik a nyár elején mért értékkel (25 százalék), az MSZP támogatottsága ugyanakkor 13-ról 18 százalékra emelkedett. A Fidesz szavazók aránya tehát továbbra is azon a 25-30 százalékos sávon belül van, amelyben 2006 nyara óta található, az MSZP pedig továbbra sem éri el az akkor mért 20 százalékos szintet. Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF 2 százalékon áll, ami megegyezik a nyár eleji adatokkal.


A biztos szavazó és pártot is választó személyek aránya júliushoz viszonyítva két százalékponttal emelkedett. Jelenleg az összes válaszadó 38 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Az ezen a csoporton belüli válaszadók 57 százaléka (-8 százalékpont) a Fideszre, 34 százalékuk (+9 százalékpont) az MSZP-re szavazna egy most vasárnap esedékes választáson. A két kisebb parlamenti párt egyike sem éri el a parlamenti küszöböt: az MDF támogatottsága egy százalékponttal magasabb júliushoz képest (4 százalék), az SZDSZ 2 százalékon áll.

Az adatok részletesebb vizsgálata során kiderül, hogy az MSZP támogatottsága a biztos szavazók táborának csökkenésével fordított arányban növekedett. Feltételezhető tehát, hogy az MSZP nem új támogatókat szerzett, hanem a korábban eltávolodott szimpatizánsok egy részét tudta újra maga köré gyűjteni. Ezzel kapcsolatban érdemes figyelembe venni, hogy az adatfelvétel ideje egybeesett Gyurcsány Ferenc adócsökkentési programjának bejelentésével, az erős médiavisszhangot kapott írás így valószínűleg képes volt az MSZP rejtőzködő szavazóinak egy részét visszacsábítani a kormánypárthoz. A miniszterelnök „Megegyezés" című programjának integráló erejét mutathatja az is, hogy a megkérdezettek az olimpiai játékok után az elmúlt hetek legfontosabb eseményeként értékelték a dolgozat megszületését. Az, hogy az MSZP a visszaszerzett szavazóit hosszú távon képes lesz-e megtartani, csak a következő hónapok adatfelvételiből derülhet ki.

Politikai erők tevékenységének megítélése

A pártpreferenciákhoz hasonlóan a politikai attitűdökre vonatkozó kérdések egy része is a két politikai oldal támogatottsága közti különbség enyhe csökkenését mutatják. Augusztusban a kérdezettek 62 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét, ami a júliusi értékhez képest 3 százalékpontos csökkenést jelent. Az ellenzék tevékenységét negatívan megítélők aránya 59 százalék, ami júliushoz képest 3 százalékponttal magasabb érték. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya 33 százalékon áll, vagyis alig változott. A csak a kormánnyal elégedetleneké 26 százalékra csökkent, a csak az ellenzéket elmarasztalók aránya pedig nem változott (24 százalék). Továbbra is igaz az, hogy a Fidesz szavazói nagyobb arányban (19 százalék, +4 százalékpont júliushoz képest) elégedetlenek a saját politikusaik munkájával, mint az MSZP szavazói (12 százalék, +2 százalékpont).


Érdekes módon a kormányváltás szükségességének megítélésében nem tükröződnek a pártpreferenciában tapasztalt változások. A megkérdezettek relatív többsége (46 százaléka) továbbra is támogatná a kormány leváltását, és gyakorlatilag változatlan a kormányt megtartani szándékozók aránya is (32 százalék). Ebből arra következtethetünk, hogy a tényleges politikai preferenciák nem módosultak jelentősen, csak a „rejtőzködés" mértéke csökkent. Erre utal az is, hogy júliushoz képest nőtt a bizonytalan pártválasztásúak körében a kormányváltást pártolók relatív többsége (39-28 százalék).

Kormányfői alkalmasság, politikai forgatókönyvek támogatottsága

Júniusban 3, a nyár végén pedig 6 százalékkal többen tartották alkalmasabbnak a kormányfői posztra Orbán Viktort, mint Gyurcsány Ferencet. Augusztusi felmérésünk szerint a pozícióra a Fidesz elnökét a megkérdezettek 33 százaléka (+1 százalékpont), a jelenlegi kormányfőt pedig 27 százaléka (-2 százalékpont) tartja alkalmasabbnak. A válaszadók közel harmada, 31 százaléka ugyanakkor a két politikus egyikét sem tekinti alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére.

A kérdezettek relatív többsége, 45 százaléka szerint a jelenlegi helyzetben előrehozott választásra van szükség. Az MSZP kisebbségi kormányának viszonylag magas a támogatottsága (19 százalékos), a koalíció helyreállását a megkérdezettek 20 százaléka támogatta. Ilyen értelemben a felmérésben résztevők 39 százaléka szeretné, ha az MSZP kormányozna tovább. Azok közül, akik egy MSZP vezette kormányt támogatnának 27 százaléknyian voltak azok, akik a kabinet élén Gyurcsány Ferencet látnák szívesebben, és 12 százaléknyian voltak azok, akik úgy vélik, jobb lenne, ha új miniszterelnök irányítaná a kormány, legyen az akár kisebbségi, akár koalíciós. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az MSZP képes 2010-ig önállóan kormányozni, és 41 százalékuk vélekedik ezzel ellentétesen.

Szintén változás tapasztalható a múlt hónaphoz képest, amennyiben a megkérdezettek öt opció közül választhatták ki, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás. Ezúttal enyhe többségben vannak azok, akik Gyurcsány Ferenccel vagy nélküle, de MSZP-kormányt szeretnének (24 százalék), míg a Fidesz számára kedvező opciók (Fidesz kormány Orbánnal vagy nélkül) támogatottsága 22 százalék. A két lehetőség támogatottsága között tehát mindössze két százalékpont a különbség, akárcsak júniusban (27-25 százalék), azonban akkor még egy lehetséges Fidesz-kormány támogatottsága volt jelentősebb. Ezzel egy időben rekordszintre nőtt azok aránya, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon. Mostani felmérésünk során minden eddiginél többen, a megkérdezettek 42 százaléka választotta volna ezt az opciót, ami jól kifejezi a jelenlegi politikai erők széles társadalmi elutasítottságát.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Bill42 2008. szeptember 11. 15:36
  „A közvéleménykuttás egy nagy humbuk! A komcsik tudják, hogy kiket kell felhivni,mert vannak tösgyökeres válaszolok. Ugyan ez vonatkozik a másik oldali közv....kutatásra is. SZARNI rájuk. Majd a fülke magányába dől el minden, s remélhetőleg a sárba lesznek tiporva a bolsik.Ma meg ugyézem a keritett farkuak végképpen kiirták magukat a parlamentből. Ennél szélhámosabb bandát a föld még nemhordott a válán. Habzó véres szájjal még ma is azt pofázták a Párt-keltébe: Első szó a tárgyaláson: Elqurcsány nélkül. Eredmény:még felsem vetődőtt as kutyapecér neve.Majd jövöhéten ujra tárgyalnak a megegyezés programmról. N a ez az igazi libzsidek pofája.”
 • 34. piszkavas 2008. szeptember 11. 10:51
  „Az eddigi 33 hozzászólásra:
  Oszd meg és uralkodj!
  Megy nekik...”
 • 33. goromba 2008. szeptember 11. 09:40
  „magyarok és realista: sajnos maguk a tájékozatlanság csimborazzói, ráadásul éppoly magasan hordják az orrukat is, ennek következtében megfogalmazott véleményükről süt az oxigénhiány, még a nickjük is a félrevezetést szolgálja, önök egy pojáca majmainak szerepét játsszák, azt is szarul.”
 • 32. magyarok 2008. szeptember 10. 23:05
  „Hát kedves Magdolna egyet kell értenem az előttem szólóval, mert ez valóban így van, Viktor csak a Bokros csomagból bekaszált lóvét hadonászta el, aztán hagyott egy üres kasszát teli teli hitellel amit az Mszp a megkezdett úton folytatott, azt gondolom egyik kutya másik eb, de Viki nekem valahogy y ellenszenvesebb!”
 • 31. realista 2008. szeptember 10. 20:29
  „11. hozzászólás magda 2008.09.10. 13:07
  ""Emberek! Abban azért megegyezhetünk, hogy a jelenlegi kormány többet kapott elődjétől, mint amit majd a következő kormány fog kapni a mostanitól. Azt hiszem ez normálisan gondolkodó EMBEREK között nem lehet vita tárgya! /Magdolna/.""
  Megkérdezhetem,hogy melyikre gondol???
  Mert a vityikére nem igazán illene ez a kijelentés....”
 • 30. Lemba 2008. szeptember 10. 20:28
  „Szegeny magyarsag, hat csak ennyi jut?”
 • 29. realista 2008. szeptember 10. 20:24
  „1. hozzászólás gyufika 2008.09.10. 11:40
  ""Nem az a dolga az ellenzéknek hogy köpködjön és ócsároljon hanem hogy a kormány munkáját segitse a tanácsaival""
  A mondat első felével max. egyetértek.Jelenleg ez a nagy büdös valóság.Ordenáré,nemzetgyalázó hazudozás...Legjob védekezés a támadás....A második felével már nem értek egyet,mert az ellenzék az ellenzék.De ez nem jogosítja fel ilyen ordenáré,gyalázatos viselkedésre.Még akkor se,ha önmagát adja....
  8. hozzászólás mz 2008.09.10. 12:40
  ""Uram Isten ki hazudott a kampány során és utánna?""Nekem még rémlik a 14.havi nyugdíj,1 millió munkahely,Kaya Ibrahim....a teljesség igénye nélkül.Neked nem???
  A vezíretek kiszivárgott beszéde és Járai nemrégi nyilatkozata között kib@szott nagy a hasonlóság....sokminden sokmindenkinek fog fájni...Azannya...tartalmas,felemelő program....Ennyit azóföldeáki otthonban is összeállítanak....”
 • 28. Franko Nero 2008. szeptember 10. 18:53
  „Eddig is hazudott gyurcsányi és ráadásul mindig mindennek az ellenkezőjét csinálta,mint amit a közvéleménynek bemagyarázott és bemagyaráztatott.Mi kisemberek mindig a gödör szélén fogunk egyensújozni,mert nekünk más nem jut. gyurcsányival meg nekünk egyre rosszabb és rosszabb lesz.”
 • 27. zweistein 2008. szeptember 10. 17:18
  „Ez lesz a megoldás (HírTV):

  "Ha a parlament önmagát oszlatja fel (...) az államfőnek csupán a három hónapon belül sorra kerülő, új választás kiírása a feladata.
  A parlament önfeloszlatását bármelyik képviselő kezdeményezheti, nincsenek szigorú szabályai az eljárásnak - hívta fel a figyelmet Dr. Cservák Csaba alkotmányjogász. A feloszlás akkor lesz érvényes, amikor az összes parlamenti képviselő 50 százaléka + egy fő igennel szavaz. Ez a jelenlegi parlamentben 194 főt jelent - tette hozzá Cservák. A parlament feloszlatása során a képviselők számára nem kötelező a titkos szavazás. A szabad mandátum elve alapján előfordulhat, hogy nem mindegyik képviselő támogatja frakciója döntését." (Eddig)

  Óriási előnye, hogy a választási kampány rövid! (3 hónap, mindössze).Igaz a választás kicsit Karácsonyi hangulatban fog zajlani - szinte már látom, az "és mi lesz, ha nagy hó lesz" szövegű bérenceket. DBLacinak: GYÖNGYtyúk”
 • 26. DBLaci 2008. szeptember 10. 17:06
  „Milyen program? Amit elqró benyögött, az nem program, hanem egy vicc. Ha erre buknak az mszp szavazók, mint tyúk arra amire szokott, akkor hajrá :D Ez is bizonyítja, hogy a demokrácia a hülyék, alja emberek uralma. Köszönjük mszp-szdsz, hogy tönkreteszitek az országot... Sok mszps meg tapsoljon hozzá, kit érdekel. A nemzeti oldal ébred, ez már visszafordíthatatlan.”
 • 25. sokolac 2008. szeptember 10. 16:09
  „kedves aranka2! mint irtam, a narancsosok programja 3 kattintásnyira van töled a www.fidesz.hu "vebszájton". És mivel nincs választási kampány, így a maszoposok által 6 év alatt "elért eredményt" kellene górcső alá venni, aztán oszlassa fel magát a parlament és Laci bácsi irjon ki új választásokat.
  zweisteinnel teljesen egyetértek.
  És ne feledje senki, amikor a szoclibek kormányoztak 1990 óta eltelt 18 évből 10 évig, csak a szart kenegették a népre, a más pártokra, szétprivatizálták a nomenklatúrának az értékes állami vagyont. Okos ember mondta nekem még 2000 környékén, h a nemzeti vagyon 90%-át szétbarmolták ezek a gennyek, mire a fidesz hatalomra került.
  És azzal is egyet kell értsek, hoyg 1998-2002 között sem tukmálta havonta a programját a maszop, hanem folyamatosan ásta ki a csatabárdot...
  És kérdem: Újhülye Pista ( Szőregen csak "Mister 50%" a neve) hol van most? Miért nem kiabál, hogy ganélapátolást végez az a párt, aminek ő is az alelnöke?”
 • 24. exluzer 2008. szeptember 10. 15:49
  „Akkor szavazzunk a C-re szeptember 20-án lesz a kampánnyitó felvonulás...”
 • 23. death ´n roll 2008. szeptember 10. 15:43
  „Sokolac: anélkül, hogy Szolzsenyicin érdemeit elvitatnám, az idézett szövegben cseréljük ki a "kommunistá"-t "politikus"-ra, csak próbából.
  Na? Így ráismer valaki a hazai politikai elitre?

  Azonkívül elfelejtjük, hogy a lassacskán kétpártivá váló választásokon nemcsak valamelyik MELLETT szavazunk, hanem adott esetben egyikük ELLEN. Nem akarnám A-t, de B-t még kevésbé, hát A-ra szavazok.”
 • 22. zweistein 2008. szeptember 10. 14:55
  „Még az előző hozzászólásomhoz:
  Gyurcsány "taktikájára" (ide kedvem lett volna egy erősebb kifejezést beírni) egyébként jellemző, hogy az ellopott ötleteket nem a megvalósítás, hanem kommunikáció céljára veszi igénybe, csak azért, hogy kifogja a szelet a többi párt vitorlájából. Hiteltelensége az ilyen ötletlopások során jól kirajzolódik, ugyanis gyakori, hogy a lopott ötleteket ő maga ostorozta legjobban (idézhető módon), és semmi garancia arra, hogy - ha fordul a szél - akkor nem tér-e vissza valamelyik korábbi ellentétes véleményeinek valamelyikéhez. A szavahihetősége semmire nem garancia.”
 • 21. magda 2008. szeptember 10. 14:47
  „Kedves Aranka! Ha Neked, meg sajtnak nem jó sem egyik, sem másik, akkor légy szíves Te mondj nekünk egy harmadikat vagy negyediket, mivel ez idáig SAJT nem tudott mutatni egy "tiszta medencét", amibe bátran beleugorhatnánk /Magdolna/.P.S.:Ne csak általánosságban beszélgessünk!”
 • 20. zweistein 2008. szeptember 10. 14:44
  „Gyurcsány most nem a Fidesztől kér programot, hanem az SZDSZ-től. Ez azért érdekes, mert már augusztus elejére ígértek egyet az SZDSZ-ne, ők(!!)(, ráadásul állítólag van nekik ilyen, mégpedig a "Megállapodás" nevezetű. (van, vagy nincs?, ők!!! Az a röhej, kedves kommentelők, ha egy hivatalban lévő KORMÁNYNAK nincs programja, az ilyen kormány viszont alkalmatlan az ország vezetésére. Gyurcsány és pártja tegyék már meg azt a szivességet, hogy engedjék az országot a programok között választani, de ehhez előbb szabaddá kell tenniük az utat a választások előtt. Gyurcsány legutóbb(?) a Jobbik népszavazási kérdései közül ellopta az ELSŐT, ellopna mindent, ráadásul - amint már többször bebizonyította - semmi másról nem vitatkoznának csak arról, hogy miért rossz a Fidesz programja, és tennék ezt hatalomban maradva (a teljes médiaslepp támogatásával), továbbá anélkül, hogy a sajátjukról el kellene számolniuk. /A hosszabb mondatok a funkcionális analfabéták kiszűrését szolgálják./”
 • 19. aranka2 2008. szeptember 10. 14:26
  „mz, sokolac nyilván nem volt még időtök elsajátítani a demokratikus működés alapjait. Demokráciákban pártok versengenek a választók kegyeiért, elmondják, mit tennének, a legközelebi jövőben, és ennek alapján majd mi választunk közülük. Attól, hogy a fidesz közreadná programját, MI lennénk okosabbak, NEKÜNK lenne fontos, mert az mégsem elég, hogy Orbán szebben mosolyog, mint Gyurcsány. A mostani kormány ugyan egy hajítófát sem ér, de honnan tudjam, hogy a fidesz jobb lesz-e? Hátha valaki harmadikra volna érdemes szavaznom, akik úgy építenék tovább az országot, ahogy nekem jobban tetszene?”
 • 18. magda 2008. szeptember 10. 14:18
  „SAJT! Akkor kérünk egy tiszta medencét! Tessék.javasolj! /Magdolna/”
 • 17. sokolac 2008. szeptember 10. 14:11
  „Az említett Szolzsenyicin írás:

  A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem-kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja.”
 • 16. sokolac 2008. szeptember 10. 14:01
  „bizonyított tény, hogy ez emberek 7 hónapnál régebbi dolgokra már nem emlékeznek kristálytisztán, az idő megszépít mindent, ezért lehet megvezetni a népet évről évre.
  ezért veszik be a szoclib cumit a nyögdíjasok minden választáskor
  Ja és még annyit: amíg emberek számlálják a szavazáskor papírost, addig nem lehet tiszta választásokról beszélni...”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülősztrájkkal is tiltakoznak a Hospinvest ellen Egerben

Szerdán reggeltől ülősztrájkkal is tiltakoznak Egerben az ellen, hogy a Markhot Ferenc Kórház… Tovább olvasom