Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Csökkentek a mezőgazdasági árak júliusban

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 júliusában 14,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest, míg január-júliusban 21,2 százalékkal mérséklődött a bázishoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 júliusában 14,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest, míg január-júliusban 21,2 százalékkal mérséklődött a bázishoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A közlemény szerint júliusban a növényi termékek árszínvonala 21,4, az élő állatok és állati termékeké 3,0 százalékkal esett vissza, míg január-júliusban sorrendben 29,7 százalékos, valamint 3,6 százalékos csökkenést mért a KSH.

Az idén január-júniusban 24,3 százalékkal csökkentek mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz képest, ami a növényi termékek árszínvonalának 33,2 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,8 százalékos visszaeséséből adódott.

Az agrártermékek termelőiár-szintje júniusban 13,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 17,5 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 3,9 százalékkal esett vissza.

Tavaly az első hét hónapban a mezőgazdasági termelői árak 20,3 százalékkal nőttek éves bázison, a növényi termékek 20,8 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek termelői árának 19,6 százalékos növekedése nyomán.

Az idén júliusban a gabonafélék termelői ára a 2008. júliusihoz viszonyítva 25,2 százalékkal esett. Ebben a hónapban kezdődött a búza betakarítása és az idei évi termény értékesítése, aminek következtében a búza termelői ára a 2009. júniusihoz képest 23,6 százalékkal mérséklődött.

A kukorica ára tartja a májusi szintet, e termék értékesítési dömpingje a következő hónapokban várható.

Júliusban az olajnövények termelői ára 38,7 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A burgonya termelői ára 3,6 százalékkal nőtt, a zöldségféléké 6 százalékkal mérséklődött júliusban. Ebben az időszakban a legjelentősebb súlyú termékek a zöldborsó és a zöldpaprika voltak, előbbinek 0,6, utóbbinak 29,3 százalékkal csökkent az ára az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Júliusban a gyümölcsök termelői ára 20,1 százalékkal esett vissza; a meggyé 9,7, a ribiszkéé 29,6, a barackféléké 25 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői árainak 2,7 százalékos növekedése a vágómarha és a vágósertés árának 12,4, illetve 7,9 százalékos emelkedéséből, továbbá a vágóbaromfi árának 5,2 százalékos mérséklődéséből adódott júliusban.

A vágómarha felvásárlási ára 2009 májusáig nőtt, majd júliusra kilója 340,8 forintra csökkent.

A vágósertés kilogrammonkénti felvásárlási ára a februári 313 forintról folyamatosan 340,5 forintra növekedett.

Az állati termékek árainak 16 százalékos mérséklődésén belül az étkezési tyúktojás termelői ára 8,3 százalékkal emelkedett, a tejé 24,5 százalékkal visszaesett.

A korábbi hónapok árcsökkenése folytatódott, júliusban a tej felvásárlási ára már csak 56,4 forintot ért el literenként.

Január-júliusban a gabonafélék termelői átlagára 39,2 százalékkal mérséklődött az előző év első hét hónapjához képest, míg az ipari növények ára 17 százalékkal lett alacsonyabb.

A burgonya ára 5,7 százalékkal nőtt.

A zöldségféléké 6,4, a gyümölcsöké ennél jóval nagyobb mértékben, 23,4 százalékkal csökkent január-júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH adatai szerint a vágóállatok termelői árai 3,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a vágósertés és a vágómarha ára nőtt 13, illetve 10,3 százalékkal, a vágóbaromfié csökkent 6,6 százalékkal.

Az állati termékek árai az idei év első hét hónapjában 18,3 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a tejé 26,1 százalékkal visszaesett, a tojásé 5,5 százalékkal nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H. Nórát megerőszakolta bestiális gyilkosa

A vizsgálat szerint a 14 éves kislányt gyilkosa meg is erőszakolta, így akár életfogytiglant is… Tovább olvasom