Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Csökkentek a reálkeresetek

A reálkeresetek 0,7 százalékkal csökkentek január és március között Magyarországon, miközben a fogyasztóiár-index 6,9 százalékkal emelkedett. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első három hónapjában 196000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 185.500 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 226.600 forintot ért el. Az első negyedévben az átlagos nettó kereset 120.700 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88.600 forint, a szellemi foglalkozásúaké pedig 156.200 forint volt.
A bruttó átlagkeresetek összességében 6,5 százalékkal, míg a nettó átlagkeresetek 6,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 0,7 százalékkal csökkent, ezzel szemben a versenyszférában dolgozóké 10,9 százalékkal emelkedett.

A versenyszférán belül átlagot meghaladó, 21,3 százalékos mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, 14,7 százalékkal a gazdasági szolgáltatás, 10,6 százalékkal a kereskedelem, javítás, 8,9 százalékkal a szállítás, raktározás, posta, távközlés, valamint 8,8 százalékkal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás gazdasági ágban.

A KSH jelentése szerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-márciusban átlagosan 2 millió 738 ezer volt. Az év első három hónapjában a költségvetési szférában 715 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 941 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében mintegy 5,6 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában lényegében nem változott.

Olvasóink írták

 • 9. Soma 2008. május 16. 23:26
  „A reálkeresetek csökkentek, az infláció nőtt, az államadósság naponta 6 milliárd forinttal nő...a magyar ember meg boldoguljon, ahogy tud.”
 • 8. Jockey 2008. május 16. 21:52
  „Nem tudom, hogyan fizeti vissza a Fidesz a 2 milliárd adósságát és nem is nagyon érdekel. mivel ez az ő adósságuk és nem Magyaroszágé. Az viszont annál jobban érdekel, hogy hová tűnt az a 9500 milliárd - érezhető a különség? - amit dicső kormányunk vett fel és nekünk kell visszafizetni.
  Ha valaki komolyan gondolja, hogy egy 6 éve hatalmon lévő kormány baklövéseiért azok a felelősek, akiknek az ügyvitelbe semmi beleszólásuk nincsen - hát nem tudom - ott komoly problémák lehetnek.”
 • 7. Kapuvári 2008. május 16. 20:40
  „Nem tudom, az exmunkásőrök olvassák-e ezt a cikket? dübörög a gazdaság!jól élnek!(a fletoék)”
 • 6. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 16. 20:13
  „Még tegyük hozzá a 40 milliárd eurós nettó államadósságot, a 6000 milliárdos önkormányzati hiteleket, a lakosság hiteleit, a gazdasági mutatókat és kerek lesz a kép. Ide juttattak bennünket.”
 • 5. 1 vélemény 2008. május 16. 16:06
  „Jockey !
  Bizony, eltaláltad !Orbán a pártjával,ott tesz kereszbe, ahol csak tud.Állandóan fékez.Igazad van .Választások óta erre játszik,hogy nehogy már ez a kormány haladjon!
  Mondd csak,hogy szaporodott össze a 2 milliárd adósságuk,és miből fizetik vissza ?Akkor az ország pénzét hogy kezelnék,ha a párt kasszájuk is tele adóssággal ?”
 • 4. Tabornok 2008. május 16. 15:44
  „Attila!
  Egyetértek! A korrupció jelentős csökkenése szükséges ahhoz, hogy előbbre jussunk!
  Ez pedig egyik pártnak sem érdeke, mert akkor nem tudnak lopni!”
 • 3. Attila. 2008. május 16. 15:32
  „Nem érdemes a politikát belekeverni az igaz. DE: Állam bácsi mutathatna jó példát azzal, hogyan kell a kiadásokat csökkenteni, például: fele annyi léhűtő semmitérő képviselő, milliós végkielégítések megszüntetése, többmilliós juttatások megszüntetése, a több tízmilliós presztízsautó 90 százalékának eladása, honoráriumok, bizottsági díjak drasztikus csökkentése, az első osztályú repülőjegyek redukálása, a minisztériumokból a sok semmittevő sógor, rokon, cimbi, haver, évfolyamtárs leépítése. Ne csak a dolgozó emberektől várjanak költségcsökkentést. Természetesen ne 2 millió tartson el tízet, a gáláns segélyrendszerünket is át kéne szervezni. Ha most sacc per kb utánanézek a leírtak alapján hány milliárdot takarítottam meg? Lehetne itt rend, csak az a baj, hogy addig amíg a nagyfejűek a saját kis pecsenyéjüket sütögetik, illetve a saját kis kft, bt útjait egyengetik, addig nem érdekelt a rendcsinálásban.”
 • 2. Cerebellum 2008. május 16. 13:12
  „Nem érdemes a politikát kerverni mindenbe. Elég ha csak közgazdasági szemmel és irigykedő szemmel nézzük a dolgokat. Egyik oldalon csökkenteni kellene az adókat amivel csökken a szétosztható javak mértéke, a másik oldalon növelni a támogatást, hogy senkinek "ne sírjon a szája". Mi lenne, ha végre megpróbálna minden siránkozó megállni a saját lábán, és akkor jutna oda is az adókból, ahol valóban szükség van rá(lástd: egészségügy, közlekedésbiztonság, tömegközlekedés....stb)!!!!”
 • 1. Jockey 2008. május 16. 12:32
  „Hogyan csökkenhetnek a reálkeresetek, amikor dübörög a gazdaság, tombol a jólét és folytatódik a "reform"? Biztos megint az a huncut Orbán Viktor csinált valami nagy rosszaságot, miatta van minden!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szállodák az első négy hónapban félházzal működtek

Az év első négy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 50 százalékos… Tovább olvasom