Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csökkentették a rendőrök által meghurcolt férfi kártérítését

Egymillió forint helyett 500 ezer forintnyi kártérítést ítélt meg a Fővárosi Bíróság annak a középkorú férfinek, akit még 2006. október 23-án vettek őrizetbe a rendőrök egy be nem jelentett tüntetésen.
A férfit két napig őrizetben tartották, közben szabálysértési eljárást indítottak ellene. Később azonban a bíróság megállapította, hogy a tüntető nem követett el szabály- vagy törvénysértést azzal, hogy részt vett a rendezvényen. A férfi ezért követelt kártérítést a rendőrségtől.

A férfi a jogi képviselőjének segítségével azt kérte a bíróságtól, hogy az egykori Rendészeti Biztonsági Szolgálatot (REBISZ) és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) összesen egymillió forint megfizetésére, illetve egy általuk megjelölt napilapban közzétett, nyilvános bocsánatkérésre kötelezze.

A Fővárosi Bíróság keddi ítéletében a nem vagyoni kártérítés címén követelt egymillió forintot túlzottnak találta, így annak csak felét ítélte meg a felperesnek. A BRFK-t 350 ezer a REBISZ-t 150 ezer forint megfizetésére, illetve a perköltség és a banki kamat megfizetésére kötelezte. A rendőrségnek ezek mellett magánlevélben kell bocsánatot kérnie.

A férfit 2006. október 23-án vették őrizetbe egy be nem jelentett tüntetésen. Állítása szerint a rendőrök a földre teperték, megrugdosták, tonfával fejbe vágták, majd egy gyorskötegelővel megbilincselték, és egy könnygázzal telt rabszállítóba tették. A rendőrségen órákon át kellett falhoz szorított fejjel állnia. A Fővárosi Bíróság indoklásában kiemelte, hogy a felperes meghurcolása indokolatlan volt, a rendőrök alapvető emberi jogokat sértettek az eljárás közben.

A férfi állításainak egy részét egyébként nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, így azt hogy megrugdosták, tonfával fejbe vágták vagy hogy könnygázzal telt rabszállítóban vitték. A bíróság döntése egyelőre nem jogerős, 15 napon belül lehet fellebbezni ellene.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a meghurcolt férfi fellebbez a döntés ellen.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 29. 16:53
    „Ha bizonyítani tudja, hogy Őt annyi nem vagyoni kár érte, akkor jól teszi, ha fellebbez!Persze ügyvéddel,mert anélkül nem is nézik embernek a fellebbviteli bíróságokon! Ö nem veheti fel a "Jogi Párbaj kesztyűt, még ,akkor sem, ha minden betüjét tökéletesn írásos megdönthetetlen bizonyítékkal tudja alátámasztani! Ugyan is van törvény arra, hogy csak jogász azaz ügyvéd terjesztehi elő a tábla és a legfelsőbb bírósági szinteken! A hétköznapi ember már rég diszkriminálva van törvényesen! Hogy is jönne a pór nép fia ahhoz, hogy a "Közjogi Méltóságok"- hoz szólni merjen? Ez Magyarország és nem a menyország! Itt földi Istenek vannak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb az online vásárlás hazánkban

Tízből nyolc internetező magyar vett már valamit a világhálón, a többségük könyvet, hardvert,… Tovább olvasom