Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Csomagolópapír házilag

Köztudott, hogy a karácsonyi ajándék értékét emeli a szép csomagolás. Az már kevésbé, hogy saját kezűleg, viszonylag egyszerűen magunk is készíthetünk gyönyörű csomagolópapírokat.

Amire szükségünk lesz:

• egyszínű - akár netúr barna - csomagolópapírok
• dekorációs - például akril - festék
• kartonpapír vagy műszaki rajzlap
• ecset
• krumpli, vagy vékony dekorgumi-lap
• barkácsszike (sniccer) vagy éles kés
• szivacs

Mivel nagy felületre kell sok mintát felvinnünk, a legegyszerűbb, ha sablon segítségével dolgozunk. Ez többféleképpen történthet; a legegyszerűbb, még az óvodából ismert módja a krumplinyomda, amely ma is nagyszerűen megállja a helyét. A nyers krumplit vágjuk félbe, majd egy kicsi, éles késsel vágjuk kibelőle a kívánt mintát. Ez a módszer az egyszerű minták (csillag, hold), vagy geometrikus alakzatok felvitelére a legalkalmasabb.

Hasonló nyomtatási mód a dekorgumiból készült sablonnal történő díszítés. Ennél a mintát a vékony, kreatív boltokban kapható dekorgumilapból vágjuk ki, ollóval vagy sniccerrel. Hogy használni tudjuk, a kivágott mintát fel kell ragasztanunk egy nagy parafadugóra vagy fadarabra.
Maga a nyomtatás mindkét esetben úgy történik, hogy ecsettel bekenjük a mintát, majd "rápecsételünk" a díszítendő felületre. Ha még nincs gyakorlatunk, egy darab felesleges papíron kísérletezzük ki, mennyi festéket kell felkennünk, hogy szép nyomtatást kapjunk!
A fenti módszereket akkor érdemes alkalmaznunk, ha sok apró, egyforma mintát szeretnénk felvinni a papírra.

Bonyolultabb, nagyobb mintákhoz a sablonfestést ajánljuk, amelyhez nemcsak készíthetünk, de vásárolhatunk is kész, műanyag sablonokat. Amennyiben a házilagos elkészítés mellett döntünk, a mintát rajzoljuk fel egy kartonlapra vagy kemény műszaki rajzlapra, majd egy kemény felületen sniccerrel vágjuk ki.  
A festéshez a kartonlapot, amelyből kivágtuk a mintát, helyezzük a megfestendő papírlapra! Vágjunk ki a szivacsból egy kockát, erre kenjünk ecsettel festéket, majd óvatosan nyomkodjuk a minta negatívjára! Ha levesszük a sablont, a kész minta gyönyörűen fog látszani. Szivacsgarab helyett kenhetjük közvetlenül az ecsettel is a festéket a mintára, ám akkor nagyobb az esély rá, hogy a festék befolyik a papír szélei alá és a minta "eldeformálódik".

Ötletek a díszítéshez:

• Gyönyörűen mutat és rendkívül elegáns a sötétkék vagy sötétzöld alapra arany- vagy ezüstszínű festékkel felvitt minta. Figyeljünk arra, hogy ilyenkor a kötözőszalag vagy zsinór is a mintával egyező színű legyen!
• A kreatív boltokban kapható díszítőelemekkel, például aranycsillámmal, aranyfilccel tovább variálhatjuk a díszítést.  
• Különleges hatást érhetünk el különböző egyszerű geometrikus formák (négyzet, kör, háromszög) variálásával is. Bátran használjunk több színt  is egyszerre, ilyenkor azonban mindig várjuk meg, míg az alsó réteg megszárad! Szép látvány például natúr színű alapon egy piros kör, benne arany csillaggal.
• Vásárolhatunk kész dekorációs nyomdákat, ezeken finoman mintázott gumilap gondoskodik a megfelelő mintáról. Gyerekek ajándékának díszítésére például bátran használjunk színes festékbe mártott mesefigurás nyomdát!

  

      
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Apple frissíti az iBook modelleket

Az Apple Computer napokon belül új iBook hordozható számítógépeket fog piacra… Tovább olvasom